جراحی ایمپلنت دندان
خانه » ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان از فلز گرانبهایی به نام تیتانیوم ساخته میشود. این فلز ارزشمند به شکل یک پایه ساخته میشود و سپس به عنوان جایگزین ریشه دندانی در لثه فرد بیمار قرار میگیرد. تیتانیوم فلزی است که با بدن انسان سازگاری دارد. بنابراین بدن آن را به عنوان یک جسم خارجی تلقی نمیکند. از این رو ایمپلنت به مرور زمان با استخوان جوش میخورد و ساختاری محکم ایجاد میکند. برای حصول به این مقصودنیاز به۳تا۴ ماه انتظار بسته به انکه در کدام فک اقدام به جایگذاری ایمپلنت شده است زمان نیازداریم.
به دلایل مختلفی ممکن است یکی یا بیشتر از دندان های خود را از دست بدهید و جای خالی دندان به لحاظ زیبایی و کارایی در جویدن، آزاردهنده خواهد بود. خوشبختانه روش جایگزین درمانی و زیبایی ایمپلنت دندان می تواند مشکل در این زمینه را به کلی مرتفع ساخته و ضمن آن که جای خالی دندان را پر می کند، جویدن را نیز به وضعیت سابق بازگردانده و تسهیل سازد. با ما همراه باشید تا به شکلی دقیق تر در ادامه ببینیم، ایمپلنت چیست و چطور فقدان دندان ها را جبران می سازد.

ایمپلنت دندان چیست و چه کاربردی دارد؟
ایمپلنت دندان در استخوان فک جای گرفته و به واقع کاشته می شود. ایمپلنت در دو نوع یک تکه یا دو تکه می تواند بوده و پس از جای گرفتن پیچ آن که از جنس تیتانیوم است، تاج و ریشه را متصل می سازد. بسته به تشخیص دندان پزشک، ایمپلنت می تواند از نوع یک تکه یا دو تکه باشد. لازم به توضیح است که به کارگیری ایمپلنت های دندانی پس از کامل شدن دندان های دائمی امکان پذیراست. در واقع کاربرد آن ها پس از آن که ریشه های دندان مورد نظر کامل شده است ممکن می باشد، چون پس از کامل شدن ریشه دندان رشد استخوان آلوئول (استخوان حول دندان) به پایان می رسد . بنابراین در موارد خاص و با رعایت اصول علمی در سنین پایین امکان انجام ایمپلنت دندانی امری ممکن است.
قبل از انجام ایمپلنت دندان
برای انجام ایمپلنت دندانی، نیاز به یک سری پیش نیازها و آمادگی در استخوان بندی و بهداشت دهانی و فک فرد بوده که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم:
رعایت کامل بهداشت دهان و دندان و نبودن هیچ گونه کیست یا سایر بیماری های لثه، دهان، دندان و زبان
سلامت استخوان محل قرارگیری ایمپلنت از نظر کمیت و کیفیت استخوان
دارا بودن حداقل۳ میلیمتر عرض استخوان محل ایمپلنت
دارا بودن حداقل ۸ میلیمتر طول مفید استخوان محل ایمپلنت
ضرورت وجود تیپ یک یا دو یا حداکثر 3 استخوانی البته در تیپ ۳ و۴ استخوانی انجام ایمپلنت امکان پذیر است
دارا بودن گیر اولیه 35 تا 60 نیوتن
نکته: برای انجام ایمپلنت، نیاز به یک سری معاینات از سوی دندانپزشک بوده که باید با عکس رادیوگرافی همراه شود. در این صورت دندانپزشک می تواند تشخیص مناسبی برای انجام ایمپلنت داشته باشد.
به علاوه درک و شناخت تیپ های استخوانی فک فرد، تعیین کننده نوع ایمپلنت و روش انجام آن خواهد بود. تیپ های استخوانی افراد از تیپ شماره 1 تا تیپ شماره 5 متغیر بوده و به همان نسبت، ایمپلنت گذاری و ترمیم دندان های از دست رفته، انجام خواهد شد.
آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟
بدیهی است که ایمپلنت دندان به علت پیچهایی که در فک گذاشته و فیکس میشوند درد خواهد داشت. کاشت ایمپلنت یک روش جراحی است و درد بخشی از روند طبیعی درمان است. اما اینکه مدت زمان درد چقدر خواهد بود با توجه به شرایط هر بیمار متفاوت است.
سلامت شخصی، نیاز به پیوند استخوان، نیاز به بافت لثه، تعداد پایههایی که کاشته میشود و عوامل دیگر روی درد ایمپلنت تاثیر دارد. درد ایمپلنت دندان معمولا تا ده روز طول میکشد و بعد از آن کم کم فروکش میکند. البته به نظر بعضی از افراد درد کشیدن دندان بیشتر از ایمپلنت است! امروزه روشهای مختلفی وجود دارد که میتواند تا حد زیادی درد ناشی از کاشت ایمپلنت را کاهش دهد.

انواع ایمپلنت دندان
از نظر ثابت بودن به طور کلی ایمپلنت ها را به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می کنند. نمی توان به طور قاطع و بدون در نظر گرفتن شرایط بیمار گفت کدام نوع ایمپلنت برای شما بهتر است این تصمیمی است که توسط جراح فک و صورت پس از جلسه مشاوره گرفته می شود
ایمپلنت ثابت
این کاشت بهترین جایگزینها برای دندانهای از دست رفته هستند که تا حد زیادی مشکلات دندانهای مصنوعی را برای افراد حل میکنند. این ایمپلنتها دارای پایهای هستند که به کمک جراحی در استخوان فک کاشته میشود. در واقع این بخش نقش ریشه دندان را ایفا میکند. این پایه در میان لثه قرار میگیرد. بعد از مدتی که پایه ایمپلنت به خوبی در استخوان فک و در میان لثه جای گرفت، تاج ایمپلنت ثابت که با نام پروتز شناخته میشود، روی آن قرار میگیرد.
ایمپلنت ثابت برای چه افرادی مناسب است؟
گروههایی که در ادامه نام بردهایم بهترین کاندیدها برای استفاده از ایمپلنت ثابت هستند.
- افرادی که دندانهای خود را به تازگی از دست دادهاند و به دنبال راهکار مناسب برای جایگزینی آنها هستند.
- افرادی که تاکنون از دندان مصنوعی استفاده کردهاند و احساس ناراحتی دارند.
- افرادی که به دنبال راهکاری بلندمدت برای جایگزینی دندانهای از دست رفته خود هستند.
به طور کلی با استفاده از این دندانها فرد هم ظاهر مطلوبی پیدا میکند و هم میتواند مواد غذایی مختلف را بجود. معمولا همه افراد میتوانند از این متد استفاده کنند. حتی اگر استخوان آنها تراکم کافی برای نگه داشتن پایه ایمپلنت را نداشته باشد، میتوان با پیوند استخوان این مشکل را حل کرد. اما برای اینکه اطمینان حاصل کنید این متد برای شما مناسب است، میتوانید با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
ایمپلنت متحرک
پروتز متحرک متکی بر ایمپلنت (overdentures ) از روشهای جایگزینی دندانهای ازدست رفته میباشد. فرد میتواند در مواقعی که به آنها نیازی ندارد (مثلا هنگام خواب) آنها را از دهان خود خارج کند.
پروتز متحرک برای چه افرادی مناسب است؟
اوردنچرها (پروتز متحرک متکی برایمپلنت) برای کسانی که با دندانهای مصنوعی که به شیوه قدیمی درست میشوند، مشکل دارند و نمیتوانند به راحتی با آنها غذا بخورند و تکلم کنند، بسیار مناسب است.
همچنین کسانی که میخواهند بعد از صرف غذا دندانهای خود را در بیاورند و تمیز کنند، کاندید مناسبی برای استفاده از ایمپلنتهای متحرک هستند.
توجه داشته باشید که در پروتز متحرک لثه و استخوانهای آن تخریب نمیشوند. بنابراین افرادی که از توده استخوانی کافی برای ایمپلنت ثابت برخوردار نیستند، میتوانند از این نوع ایمپلنتها استفاده کنند.
به طور کلی برای اینکه تشخیص داده شود یک فرد کاندیدای مناسبی برای این نوع کاشت به شمار میرود یا خیر، باید با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کرد. پزشک به دقت تمام جزئیات را بررسی و بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفته را به فرد پیشنهاد میکند.
ایمپلنت تمام فک چیست؟
ایمپلنتها در واقع از دو قسمت تشکیل شدهاند. قسمت اول که ایمپلنت نام دارد و با نام پایه نیز شناخته میشود، نقش ریشه دندان را ایفا میکند. این بخش در میان استخوان فک و لثه قرار میگیرد. بخش دوم کاشت نیز پروتز مصنوعی است. پروتزها نقش بدنه دندان را ایفا میکنند. آنها ظاهر شبیه به دندانهای طبیعی فرد دارند. در ایمپلنتهای تکی، هر پروتز روی یک پایه نصب میشود. اما در ایمپلنت تمام فک، تعداد پایهها کمتر از تعداد پروتزهاست. این روش درمانی با متدهای مختلفی انجام میشود.
این جراحی با متدهای مختلفی انجام میشود. تفاوت بارز جراحیها، در تعداد ایمپلنتها است. کاشت پایهها باید با استفاده از جراحی انجام شود. از آنجایی که بین دو تا شش پایه باید در فکها کاشته شود، معمولا بیماران بیهوشی عمومی دریافت میکنند.

ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
با استفاده از ایمپلنت آسیبی به سایر دندانها نمیرسد. حتی نیازی به تراشیده شدن دندانهای مجاور وجود ندارد. پیچ ایمپلنت تنها در جای دندانی که از قبل کشیده شده قرار داده میشود. سپس روکش روی آن نصب میشود. بنابراین روند کاشت ایمپلنت دندانی ارتباطی به دندانهای مجاور بیمار ندارد.
جراحی تحت بیحسی موضعی و در مطب دکتر مهدی سزاوار انجام میشود. در مرحله اول ریشه دندان باقیمانده را خارج نموده و پس از آن استخوان فک برای کاشت ایمپلنت آماده میشود. پس از آمادهسازی کاشت ایمپلنت در داخل استخوان فک انجام میشود. در مرحله بعدی که توسط متخصص پروتز یا ترمیمی انجام میشودهیلینگ به ایمپلنت متصل میشود. در پایان نیز قالبگیری از ایمپلنت دندان انجام و سپس روکش ایمپلنت نصب میشود. طی این مراحل دکتر مهدی سزاوار با کاشت ایمپلنت مشکل شما را حل خواهند کرد.
در برخی از موارد استخوان فک بیمار به دلایل مختلف نمیتواند پذیرای ایمپلنت دندانی باشد. از مهمترین دلایل این موضوع میتوان به گذشت زمان زیاد از کشیدن دندان قبلی، شکستگی در اثر تصادف و … اشاره کرد. در واقع این عوامل باعث میشوند استخوان فک ضعیف شود و توانایی پذیرش ایمپلنت را نداشته باشد.
پزشک برای کار گذاشتن یک ایمپلنت موفقیت آمیز نیاز به تراکم مناسب استخوان فک دارد. در غیر اینصورت ایمپلنت با استخوان فک جوش نمیخورد و در مدت زمان کوتاهی لق میشود. در این صورت درمان با شکست مواجه خواهد شد. در چنین مواردی در ابتدا با روشهای موجود تراکم و ارتفاع استخوان فک در آن ناحیه افزایش داده میشود.
در صورت نیاز به پیوند استخوان بهترین انتخاب برای این امر ،مقداری از استخوان خود بیمار است. مقداری از استخوان چانه و یا شاخه صعودی فک پایین ویا ناحیه توبروزیته فک بالابرای برداشت پیوند استخوان درنظر گرفته میشود.چنانچه به مقادیر بیشتری از استخوان پیوندی نیاز باشددراین مرحله جراح فک ودهان وصورت از استخوان لگن بعنوان منبع تامین استخوان استفاده خواهدکردقسمت انتهایی استخوان فک پایین را بدین منظور برداشته و از آن برای پیوند استفاده می کندکه پیوند گرفتن از این استخوان نیاز به بستری شدن در بیمارستان و انجام عمل جراحی تحت بیهوشی کامل دارد.ممکن است دربعضی مواردبااستفاده از مواد مصنوعی وپودر استخوان تهیه شده از بانک استخوان در جهت تقویت استخوان موجود عمل کرد
انجام ایمپلنت دندان چند جلسه طول می کشد؟
در ابتدا باید گفت در مورد زمان انجام ایمپلنت همه چیز تا حدودی بستگی به وضعیت بیمار و مدت زمانی که از وقت از دست دادن دندان یا دندان های وی گذشته است، خواهد داشت. بیمارانی که به تازگی دندان خود را به هر دلیلی از دست داده و برای ایمپلنت کردن آن ها مراجعه می کنند، دوره انتظار کمتری را سپری خواهند کرد. اما بدیهی است که در صورت گذشت زمان طولانی از خالی بودن جای دندان، مدت زمان بیشتری برای ایمپلنت کامل و به اتمام رسیدن فرآیند آن، پیش بینی خواهد شد.
به هر ترتیب لازم است که ابتدا وضعیت لثه و دندان های کناری توسط پزشک متخصص مورد ارزیابی و معاینه قرار بگیرد تا در مراحل بعدی بتوان تخمین بهتری از این که ایمپلنت دندان چند جلسه طول می کشد ارائه داد.
انواع روش های ایمپلنت و زمان هر کدام در مقاله زیر
- ایمپلنت دندان فوری
- ایمپلنت زودهنگام (early implantations)
- ایمپلنت دیر رس (late implants)
چقدر طول می کشد تا ایمپلنت دندان بعد از عمل ثابت شود؟
اقدامات درمانی که برای کاشت ایمپلنت انجام میشود در هر شخص متفاوت است و به شرایط جسمانی او بستگی دارد. این اقدامات نیز میتوانند در مدت زمان نقاهت تأثیر داشته باشند. در ادامه برخی از شرایط جراحی را بررسی کردهایم.
- اگر بیمار فقط یک ایمپلنت کاشته باشد و استخوان او نیاز به پیوند نداشته باشد، احتمالا بعد از چند هفته ایمپلنت ثابت خواهد داشت.
- برخی از افراد به کاشت چند ایمپلنت نیاز دارند. همچنین گروهی نیز حتی برای کاشت یک ایمپلنت نیز به پیوند استخوان نیاز دارند. این افراد باید مدت زمان بیشتری برای ثابت شدن ایمپلنتهای خود صبر کنند. حتی روند کاشت آنها نیز ممکن است طولانیتر باشد.
- برخی از افراد ممکن است هم ایمپلنتهای بسیاری بکارند و هم به پیوند استخوان نیاز داشته باشند. البته این یک بررسی سطحی است. در چنین موردی پزشک باید بررسی کند که آیا فرد واقعا کاندیدای مناسبی برای کاشت هست یا خیر. به عنوان مثال در افرادی که سن زیادی دارند، ایمپلنتها باید با احتیاط بیشتری کاشته شود. در صورتی که جراحی سنگینی برای کاشت انجام شود، احتمالا مدت زمان ثابت شدن ایمپلنت و بهبود زخمهای ناشی از جراحی بیشتر میشود.
برای مطالعه کامل این مطلب و مواردی مانند داروهایی که به سفت شدن و ثابت شدن ایمپلنت کمک می کنند، زمان ثابت شدن هر یک از قسمت های ایمپلنت، اقدامات لازم توسط بیمار و موارد دیگر بر روی لینک زیر کلیک کنید
منظور از پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان چیست؟
همانطور که گفته شد، پایه ایمپلنت تنها در استخوانهایی که تراکم کافی دارند، کاشته میشود. اگر استخوان فک شما به هر دلیلی تحلیل رفته باشد، نیاز به پیوند استخوان خواهید داشت تا بتواند ایمپلنت را در خود نگه دارد و از آن پشتیبانی کند.

استخوان مورد نیاز برای پیوند از کدام قسمتها برداشته میشود؟
استخوان مورد نیاز برای پیوند را نیز میتوان از سه راه به دست آورد.
- در اکثر موارد استخوان از جاهای مختلف بدن خود فرد گرفته میشود. چانه و قسمت عقبتر فک پایین گزینههای مناسبی برای برداشتن استخوان هستند. در برخی موارد هم استخوان از قسمت مفصل ران گرفته میشود. به برداشتن استخوان از خود بدن برای پیوند از نقطه دیگری از بدن خود شخص اتو گرفت میگوییم.
- شیوه دوم الوگرفت نامیده میشود. در این روش استخوان بدن افراد دیگر برای پیوند بیمار به کار میرود. این روش عملکرد ضعیفتری دارد، چرا که ممکن است بدن بیمار استخوان اهدا شده را پس بزند. در این صورت پزشک باید استخوان را خارج و روش جایگزین برای آن انتخاب کند.
- روش سوم زنوگرفت نام دارد. در این روش از استخوان بدن حیوانات برای پیوند استخوان ایمپلنت دندان استفاده میشود.
- گزینه آخر نیز روش آلوپلاست است. در این روش از مواد جایگزینی سنتزی که در آزمایشگاه ساخته میشود، برای پیوند استخوان مورد استفاده قرار میگیرد. این مواد میتوانند بدن بیمار را تحریک کنند تا استخوان سازی طبیعی انجام دهد.
ایمپلنت دندان با بریج یا پل دندانی چه فرقی دارد؟
امروزه راهکارهای ترمیمی بسیاری برای دندانها وجود دارد که پل دندان و ایمپلنت دو نمونه از آنها هستند. زمانی که فردی یک یا چند دندان خود را به هر دلیلی از دست میدهد، باید سریعا آنها را جایگزین کند. خالی ماندن جای دندانها پیش از هر چیز در ظاهر هر فرد و لبخند او تأثیر دارد. همچنین خالی ماندن طولانی جای دندان باعث آسیب رسیدن به لثه، استخوانهای فک و دندانهای مجاور آن میشود. دو روش مهم برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته، پل دندان و ایمپلنت هستند. بسیاری از بیماران نمیدانند چرا پزشک یکی از آنها را برایشان انتخاب کرده است.
پل دندانی
پل دندانی برای پر کردن جای خالی یک یا دو دندان از دست رفته مناسب است. این وسیله به دندانهای مجاور یا ایمپلنتها تکیه دارد. به بریجهایی که جایگزین دندانهای از دست رفته هستند، پونتیک گفته میشود. بریجهای دندانی چهار نوع مختلف دارند.
- بریج سنتی
- بریج کانتی لور
- بریج مریلند
- بریج با ایمپلنت.
برای مطالعه مقاله کامل مقایسه پل دندانی و ایمپلنت مزایا و معایب هر کدام از این دو روش روی لینک زیر کلیک کنید
مزایای ایمپلنت دندان
1- نتایج فوری
جراح یا دندانپزشک می تواند دندان های افتاده یا خراب را با ترمیم های متکی بر ایمپلنت و تنها در یک عمل جایگزین کند. و یک راه حل دائمی را برای لبخندی که در اثر افتادن دندان ها آسیب دیده است ارائه می کند و بیمار متوجه بهبود قابل ملاحظهای در قابلیت جویدن، پایداری دندان ها و راحتی کلی خواهد شد. به خاطر داشته باشید که هر مورد متفاوت است، بنابراین دندانپزشک قادر است یک چارچوب زمانی دقیق را برای مدت زمان مورد نیاز جهت تعویض دندان ها به بیمار ارائه دهد.
2- نتایج طبیعی
ایمپلنت های دندان نزدیک ترین شباهت را به دندان های طبیعی دارند و هنگامی که کل دندان از جمله ریشه؛ تعویض می شود، ظاهر و عملکرد دندان های طبیعی را خواهد داشت. هر چیزی در دهان بیمار طبیعی به نظر می رسد و هیچ کس متوجه وجود ایمپلنت نخواهد شد.
3- محافظت از دندانهای طبیعی باقیمانده
جایگزین کردن دندان با بریج های متکی بر دندان اغلب مستلزم این است که دندانپزشک دندان های مجاور را بتراشد تا بریج به آن ها متصل شود و در جای خود قرار بگیرد. ساختار دندان طبیعی که افتاده است را هیچ گاه نمی توان جایگزین کرد. دندان های مصنوعی جزئی دارای قلاب هایی هستند که به دندان های مجاور متصل می شوند و روی این دندان ها فشار وارد می کنند زیرا چارچوب فلزی در حین حرکات روزمره به جلو و عقب حرکت می کند. این قلاب ها همچنین بافت لثهای باقیمانده را دچار ساییدگی میکنند و باعث آسیب بیشتر می گردند. تعویض دندان های افتاده با روکش یا بریج های متکی بر ایمپلنت دندان های طبیعی مجاور را درگیر نمیکند در نتیجه دندان های باقیماندهی بیمار آسیب نمی بینند. ایمپلنت های دندان به بیمار این امکان را می دهند تا در حد امکان دندان های طبیعی خود را حفظ کند.
4- حذف مشکلات سلامتی ناشی از افتادن دندان ها
ایمپلنت های دندان به ایجاد دهانی سالم تر و کاهش بیماری های پریودنتال که یک عفونت مزمن ناشی از باکتری هستند و بیماری های التهابی کمک می کنند. بیماری پریودنتال خود به خود بهبود نمی یابد. در صورت عدم کنترل و بدتر شدن، می تواند منجر به حملات قلبی، سکته مغزی، بیماری آلزایمر، دیابت و بیماری های مزمن دیگر شود. ایمپلنت دندان فوراً سلامت دهان را بهبود می بخشد. از آنجایی که ایمپلنت های دندان جای دندان های طبیعی را می گیرند و مراقبت از آن ها نیز شبیه به نگهداری از دندان های طبیعی است. که با نگهداری منظم مانند مسوالک زدن واستفاده از نخ دندان؛ شخص به صورت مادام العمر لبخندی زیبا و سالم خواهد داشت و دندان های او خراب نخواهند شد.
ایمپلنت دندان بهتر است یا دندان مصنوعی؟
در این قسمت به چند تفاوت مهم بین این دو روش بازسازی دندان اشاره میکنیم.
- هزینه دندانهای مصنوعی نسبت به ایمپلنتها کمتر است.
- ایمپلنتها شباهت بیشتری به دندانهای طبیعی شما دارند.
- ایمپلنتها میتوانند در حفظ بافت لثه و استخوانهای فک نیز تأثیر داشته باشند. اما دندانهای مصنوعی چنین مزیتی ندارند.
- قرار دادن دندانهای مصنوعی نیازی به جراحی ندارد.
- ایمپلنتها میتوانند به عنوان یک دندان دائمی برای همیشه در دهان شما وجود داشته باشند. اما دندانهای مصنوعی طول عمر کمتری دارند.
معایب دندان مصنوعی
- دندان مصنوعی نمیتواند از استخوان فک حمایت کند. به همین دلیل احتمال تحلیل رفتن استخوان فک و تأثیر در زیبایی ظاهری فرد وجود دارد.
- دندان مصنوعی روی لثهها قرار میگیرد. به همین دلیل احتمال جابجایی آن وجود دارد که در نهایت منجر به احساس ناراحتی در بیمار میشود.
- عمر مفید این پروتزها ۷ تا ۱۵ سال است.
- بیمار ممکن است احساس ناخوشایندی برای قرار گرفتن یک شیء اضافی در دهانش تجربه کند.
- از دیگر تفاوتهای دندان مصنوعی و ایمپلنت زمانی نمود پیدا میکند که بیمار تغییر وزن داشته باشد. بیمارانی که چاق یا لاغر میشوند باید قالب جدیدی برای دندان مصنوعی تهیه کنند.
- برای تمیز کردن باید از دهان خارج شوند. همچنین شبها برای بازسازی لثهها باید از دهان خارج شوند. در تمیز کردن آنها نیز باید دقت بسیاری خرج کرد؛ چرا که احتمال گیر افتادن مواد غذایی بین آنها زیاد است.
- ممکن است در گفتار فرد اختلال ایجاد کنند.
- با استفاده از دندان مصنوعی باید از مواد غذایی سفت یا چسبناک پرهیز کرد.
- ظاهر آن با دندانهای طبیعی فرد متفاوت است.
قدرت و دوام ایمپلنت دندان نسبت به دندان طبیعی
قدرت و دوام ایمپلنت دندان نسبت به دندان طبیعی به جنس دندان طبیعی بستگی دارد. برخی از افراد دندانهای آهکی دارند. دوام دندان طبیعی این افراد چندان زیاد نیست. اما برخی از افراد دندانهای بسیار مقاومی دارند و اگر از آنها خوب مراقبت کنند، حتی تا آخر عمر هم به دندانهای مصنوعی یا ایمپلنت شده نیاز نخواهند داشت.
قدرت و دوام ایمپلنت دندان نسبت به تمام روشهای دیگری که برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته به کار میروند، بیشتر است. اگر از آن خوب مراقبت کنید، شل نخواهند شد و عفونتی نیز نخواهند داشت. در این صورت تا سالها نیازی به تعویض ندارند برای مراقبت از ایمپلنت دندان هم مانند دندانهای طبیعی باید از مسواک و نخ دندان استفاده کرد. همچنین مراجعه به پزشک برای بررسی اوضاع ایمپلنت باید سالانه دو بار انجام شود. همچنین نباید از دندان برای شکستن پوست آجیل، باز کردن کنسرو یا خوردن مواد سفت استفاده کنید.
همه چیز درباره جرم گیری ایمپلنت دندان
ضرورت جرم گیری ایمپلنت دندان یکی از سوالات مهم افرادی است که از ایمپلنتها برای جایگزینی دندانهای از دست رفته استفاده میکنند. ایمپلنتها بیشترین شباهت را به دندانهای طبیعی ما دارند. به همین دلیل ممکن است مانند دندانهای اصلی فرد به جرم گیری نیاز داشته باشند. اگر میزان جرم دندانها وسیع باشد، امکان دارد به ساختار دندان ایمپلنت شده هم آسیب برساند و مشکلات جدی عفونی به وجود آورد. البته در صورتی که بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود، ایمپلنتها یا نیاز به جرمگیری ندارند و یا بعد از مدت طولانی جرم گیری میشوند. اما هیچ وقت میزان جرم به حدی که به دندان آسیب برساند نمیرسد. در این مقاله همه چیز را درباره جرمگیری توضیح دادهایم.
آیا ایمپلنت دندان باعث سرطان میشود؟
در کاشت ایمپلنت سلولهای موجود در سطح و لایههای میانی پوست تحت تاثیر قرار میگیرند. کارسینوما نوعی از سرطان است که پوست و سلولهای آن را درگیر میکند و ممکن است در تمام بدن پخش شود. رابطه این دو باعث میشود تا برخی از افراد نگران این شوند که ایملنت دندان، باعث سرطان شود.
تحقیقات انجام شده گزارشی مبنی بر تاثیر ایمپلنت دندان روی کارسینوما نشان نداده است. اما پزشکان حاذق معمولا قبل از اقدام به ایمپلنت بیمار چکاپهای ضروری را انجام میدهد تا از هر گونه احتمال ایجاد کارسینوما پیشگیری. طبق تحقیقات انجام شده بیش از ۹۵ درصد از افرادی که احتمال ابتلا به کارسینوما در آنها وجود دارد، کسانی هستند که سیگار یا مشروبات الکلی مصرف میکنند.
ایمپلنت دندان در بیماران سرطانی
ایمپلنت برای بیماران سرطانی یکی از گزینههای موجود برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته است. اگرچه این کار برای بیماران سرطانی کمی ریسک بیشتری دارد، اما قابل انجام خواهد بود.
به طور کلی توانبخشی دندانپزشکی برای بیمارانی که تحت درمان سرطان با شیمی درمانی یا پرتودرمانی قرار گرفتهاند، کار سادهای نیست؛ به ویژه هنگامی که سرطان در ناحیه سر و گردن قرار دارد. اغلب، وقتی چند دندان یا همه آنها مستقیماً در خط تابش قرار دارند، باید حذف شوند. برای بیمارانی که به کارسینومای دهانی مبتلا شدهاند، ایمپلنت دندان معمولاً بهترین گزینه برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است.
ایمپلنت دندان پس از درمان سرطان
موفقیت و دوام عالی ایمپلنتهای دندانی، به حمایت و مقاومت توسط استخوان فکین بستگی دارد. در مواردی مانند بیماریهای استخوانی یا در نتیجه پرتودرمانی سرطان، تراکم این استخوان کاهش پیدا میکند. در نتیجه بر میزان موفقیت کاشت ایمپلنت دندانی نیز تأثیر منفی میگذارد. به همین دلیل پزشک باید معاینات لازم در مورد تراکم استخوان و سایر شرایط لازم را انجام دهد.
بسیاری از بیماران بعد از درمان سرطان میتوانند از ایمپلنتها به عنوان جایگزین برای دندانهای از دسته رفته خود استفاده کنند. بهترین متخصص کاشت ایمپلنت میتواند مشکلات جانبی را حل کند و سپس جراحی کاشت را انجام دهد.

عوارض ایمپلنت دندانی
ایمپلنت دندان نیز مانند سایر روش های ترمیمی دندان ها، می تواند پس از چند سال یا حتی در کوتاه مدت، دچار عوارضی باشد، اما در صورتی که معاینات اولیه به درستی انجام شده و این عمل نیز با مهارت و تخصص کامل صورت بگیرد، کمترین ریسک عوارض را تجربه خواهید کرد.
از آن جایی که ایمپلنت توسط یک فلز که به صورت پیچ است داخل استخوان در لثه قرار میگیرد، پس قطعا شرایط لثه باید مورد بررسی قرار بگیرد.
اگر تا به الان دچار بیماری مثل عفونت لثه بودهاید، شما در معرض خطر بیشتری برای لق شدن ایمپلنت و یا تورم لثه هستید.
چند دسته از افرادی که در معرض خطر عفونت لثه بعد از ایمپلنت دندان هستند:
- افرادی که دیابت دارند(دیابت کنترل نشده)
- افردی که دارای بیماری رماتیسم مفصلی هستند
- کسانی که سیگار میکشند
- و اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنید شما هم جز این دسته از افراد قرار خواهید گرفت .
ورم دندان بعد از ایمپلنت
بعد از کاشت ایمپلنت دندان مانند هر جراحی دیگری، بدن پاسخ طبیعی به جراحت و آسیب میدهد که به شکل ورم ظاهر میشود. ورم کردن در واقع نشانه تجمع مایع در بافتها است و بخشی از پروسه ترمیم و بهبودی محسوب میشود. پس از جراحی ایمپلنت لثههای کناری دندان جراحی شده، گونهها، چشمها و فکها ورم میکنند.
ورم معمولا بعد از حدود ۲ تا ۳ روز به اوج خود میرسد . گذاشتن کمپرس یخ در ۲۴ ساعت اول تا حد زیادی موثر خواهد بود. بعد از ۵ یا ۶ روز ورم کم کم فروکش میکند. اما رفع کامل آن ممکن است تا دو هفته نیز طول بکشد. دقت کنید که تورم بعد از فروکش کردن نباید دوباره عود کند. اگر این اتفاق افتاد یعنی احتمال عفونت وجود دارد. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید تا عفونت به موقع درمان شود و مشکلی ایجاد نکند.

تأثیر سیگار بر ایمپلنت دندانی
این موضوع باید از جنبههای مختلف بررسی شود. همانطور که میدانید سیگار کشیدن و به طور کلی استعمال هرگونه دخانیات روی دندانهای سالم نیز اثرات سوء دارد. بنابراین افرادی که سیگار زیاد میکشند و مراقبتهای لازم از دندانهای خود را انجام نمیدهند، ممکن است در سنین جوانی به ایمپلنت یا حتی دندان مصنوعی نیاز داشته باشند.
بخاطر اثرات مضر نیکوتین، تنباکو و دود بسیاری از افراد سیگاری نمیتوانند حتی برای کاشت ایمپلنتها نیز اقدام کنند. این موضوع علتهای مختلفی دارد که در ادامه آنها را بررسی کردهایم.
سیگار باعث میشود که دود در دهان شما گردش داشته باشد. این موضوع منجر به آسیب رسیدن به بافتهای داخل دهان میشود. تا جایی که باتاثیرروی غدد بزاقی فرد سیگاری موجب کاهش ترشح بزاق وخشکی دهان گردد. خشکی دهان و کمبود بزاق آثار سوء بسیاری به دنبال دارد.
- فرصت رشد باکتریها در دهان بیشتر میشود.
- احتمال پوسیدگی دندانها بیشتر خواهد شد.
- احتمال باقی ماندن آلودگیهایی چون بقایای مواد مغذی در بین دندانها بیشتر میشود.
- بافت لثهها آسیب میبیند.
- استخوانهای فک یا دهان تضعیف میشوند.
همه این موارد اهمیت دارند. اما تضعیف بافت لثهها و استخوانهای فک از تأثیر سیگار بر ایمپلنت است. برای کاشت فرد باید لثهها و استخوانهای سالمی داشته باشد که در فرد سیگاری این بافتها ضعیف می شود
برای مطالعه مقاله کامل ارتباط سیگار و ایمپلنت از دکتر سزاوار به لینک زیر مراجعه نمایید
ایمپلنت و پوکی استخوان
در گذشته پزشکان به دلیل ضعف استخوانها از کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان خودداری میکردند. به همین دلیل بیماران یا درمان نمیشدند یا از پروتزهای بیکیفیت استفاده میکردند. این موضوع باعث اضافه شدن حس کمبود اعتماد به نفس بخاطر ظاهر ناخوشایند دندانها و مشکلات در جویدن و… به درد پوکی استخوان میشد.
اما امروزه کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان نیز مانند افراد سالم انجام میشود. مطالعات نشان داده است که بیماران مبتلا به این عارضه نیز توانستند نتایج خوبی از کاشت ایمپلنت به دست آورند
موارد و احتیاط های مختلفی برای این بیماران باید در نظر گرفته شود از جمله داروهای پوکی استخوان، بیس فسفوناتها داروهایی هستند که برای عارضههای مختلف استخوان از جمله سرطانهای متاستاتیک و حتی پوکی استخوان تجویز میشوند. استئونکروز استخوان فک یکی از عارضههایی است که این داروها در موارد نادر ایجاد میکنند. این عارضه باعث مرگ بافت استخوان فک میشود. استخوان دارای بافت زنده است. به همین دلیل برای ادامه حیات به خون نیاز دارد. استئونکروز باعث قطع یا کاهش جریان خون به فک میشود. به همین دلیل سلولهای استخوانی از بین خواهند رفت
برای مطالعه مقاله کامل ارتباط پوکی استخوان و موفقیت روند کاشت ایمپلنت به مقاله زیر مراجعه نمایید
ایمپلنت دندان و ام آر آی
دستگاه ام ار آی یک دستگاه بزرگ با نیروی مغناطیسی خیلی قوی است. این دستگاه میتواند اجسام فلزی را به سمت خود بکشد. به همین دلیل بیماران هنگام گرفتن عکس MRI نباید هیچ شیء فلزی همراه خود داشته باشند.
این موضوع باعث میشود افرادی که برای ایمپلنت دندان اقدام میکنند، نگران این باشند که در صورت نیاز به ام ار ای نتوانند آن را انجام دهند. چرا که میدانند پایههای ایمپلنت از جنس فلز است. اما علاوه بر آن لازم است بدانید که آلیاژ تیتانیوم و زیرکونیا که برای دندانهای ایمپلنت شده به کار میروند، جزو فلزات فرومغناطیسی نیستند. بنابراین با قرار گرفتن در میدان مغناطیسی، هیچ واکنشی نشان نمیدهند. پس میتوان گفت انجام MRI برای افرادی که ایمپلنت دندانی کاشتهاند، مشکلی ایجاد نمیکند.
مراقبت از ایمپلنت دندان
چند هفته اول پس از انجام ایمپلنت لازم است که نکات زیر را رعایت نمایید:
- با دندان ایمپلنت شده، چیزی نجوید.
- آب دهان خود را با فشار بیرون ندهید.
- حتما دهان خود را با دهانشویه شسته و ضدعفونی کنید.
- از نوشیدنی های سرد استفاده کنید. (برای بیست و چهار ساعت اول)
- غذاهای سفت میل نکنید.
- حتما آنتی بیوتیک های تجویز شده را تا پایان به اتمام رسیدن آن ها، مصرف نمایید.
- نکات بیشتر در مقاله زیر:
افتادن ایمپلنت
ایمپلنت به دلایل مختلفی ممکن است با شکست مواجه شود.شکست ها میتواند قبل از گذاشتن روکش یا بعد از گذاشتن روکش اتفاق افتدعلت شکستهای قبل از کارگذاری روکش ناشی از عدم جوش خوردن پایه بااستخوان است که عوامل متعددی میتواننددراین امر موثرباشند.علل شکستهای بعد از قراردادن پروتز ناشی ازواردآمدن فشارهای بیش ازحدتحمل ایمپلنت (فشارهای غیرفیزیولوژیک) میباشد .مثل نیروهای واردناشی از دندان قروچه .برای مثال عدم ادغام درست ایمپلنت با پایه فلزی، شکسته شدن تاج، استفاده از مواد نامرغوب برای ساخت تاج و … به این جراحی آسیب میزند.
درد یا ناراحتی شدید و تورم یا التهاب لثههاازعوارض شکست ایمپلنت خواهدبود
طبق گفتههای دکتر مهدی سزاوار متخصص فک و صورت در تهران، شکست جراحی ایمپلنت در دو زمان اتفاق میافتد:
- قبل از پیوند خوردن پایه فلزی به استخوان فک
- بعد از گذاشتن و جوش خوردن اباتمنت (واسطه اتصال تاج به فیکسچر یا پایه) به استخوان فک و گذاشتن تاج
اگر قبل از پیوند خوردن پایه فلزی به استخوان فک این عمل با شکست مواجه شود، جراح فک و صورت طی یک بررسی و معاینه مجدد پایه را در لثه قرار میدهد و تا زمان بهبودی کامل تاج بر روی آن گذاشته نمیشود.
اهمیت انتخاب بهترین متخصص ایمپلنت
جراحی ایمپلنت دندان یک روش کاملا تخصصی است که البته به تجربه متخصص فک و صورت هم نیاز دارد. طبق گفته دکتر سزاوار متخصص ایمپلنت و جراح فک و صورت در تهران نحوه انجام عمل جراحی ایمپلنت دندان به نوع کاشت و وضعیت استخوان فک بیمار بستگی دارد.
در این جراحی خطرات و عوارضی هم وجود دارد که متخصص فک و صورت باید متوجه این موضوع باشد. پشتیبانی استخوان فک از اباتمنت یا پایه فلزی اهمیت دارد. در صورتی که استخوان فک بیمار ضعیف باشد، توان تحمل فشار وارده از سوی دندان ایمپلنت را ندارد. به همین دلیل کاشت دندان با شکست مواجه میشود و استخوان فک آسیب میبیند.
پس با این حساب انتخاب بهترین متخصص ایمپلنت در تهران اهمیت دارد. جراحان با تجربه با توجه به معایناتی که باید قبل از جراحی انجام میدهند، مشکلات استخوان فک را برطرف میکنند.
سوالات متداول
پک یخ رو بعد از کاشت دندان چطور باید استفاده کرد؟
پک یخ فقط برای روز نخست استفاده می شود. برای روز دوم پک یخ به هیچ عنوان استفاده نمی شود. اهیمت دارد که صبح روز دوم پس از کاشت ایمپلنت به جای نان های عادی، نان بریده شده که برای تُست استفاده می شود و نرم است برای صبحانه مصرف شود. پس از آن می توان روال عادی تغذیه را از سر گرفت.
در روز نخست نباید از دهانشویه استفاده کرد. مصرف دهانشویه از دومین روز آغاز می شود. به عبارت دیگر، پس از گذشت 24 ساعت از عمل جراحی کاشت ایمپلنت می توان از دهانشویه استفاده کرد.
برای مسواک زدن هم همین منوال باید رعایت شود. در روز نخست، نباید مسواک زد و همزمان با آغاز مصرف دهانشویه از روز دوم، مسواک زدن هم آغاز می شود.
در مورد بخیه های موجود در دهان بعد از ایمپلنت چه باید کرد؟
هم اکنون به خاطر شرایط ویژه ناشی از شیوع ویروس کرونا، از نخ های بخیه قابل جذب استفاده می شود. بدین ترتیب ممکن است این نخ بخیه حتی تا یک ماه یا یک ماه و نیم در دهان باقی بماند. به همین دلیل، در کنار حفظ بهداشت عمومی دهان و دندان، باید به پاکیزه نگه داشتن و بهداشت محل وجود نخ های بخیه توجه ویژه داشت.
بنابراین علاوه بر مسواک زدن همه دهان باید دقت شود که روی بخیه ها تمیز شود. برای این منظور چند کار ضرورت دارد:
استفاده منظم از دهانشویه
تمیز نگه داشتن روی بخیه ها با به کار گیری مسواک نرم یا گذاشتن مقداری خمیر دندان روی نوک انگشت و پاکیزه کردن محل بخیه
متاسفانه برخی از بیماران محل بخیه را تمیز نگه نمی دارند و در آن محل از مسواک استفادده نمی نمایند. در این موارد، آلودگی موجود در این منطقه باعث ایجاد بوی ناخوشایند در دهان می شود و فرد با حدس عفونت کردن محل بخیه به پزشک مراجعه می کند. با رعایت بهداشت در محل بخیه می توان جلوی این مسائل را گرفت.
از سوی دیگر، پاکیزه نکردن روی محل بخیه با مشکلات دیگری هم همراه خواهد بود که می تواند روند ترمیم زخم را به تاخیر بیندازد.
به همین دلایل اهیمت فراوانی دارد که پس از 24 ساعت به طور قطع، از دهانشویه و مسواک برای حفظ بهداشت دهان و دندان استفاده شود.
آیا وجود تورم و کبودی پس از کاشت ایمپلنت دندان طبیعی است؟
کسانی که دندان عقل جراحی کرده اند و سپس ایمپلنت گذاشته اند یا به هر دلیل مقداری از استخوان فک آنها تراشیده شده است یا عمل جراحی بوکال فک انجام داده اند، با احتمال بالای بروز ورم و کبودی رو به رو هستند. این امری طبیعی به شمار می رود. مدت باقی ماندن این ورم و کبودی متفاوت است. به طور کلی انتظار آن می رود که تورم و کبودی بین 3 تا 7 روز برطرف شود.
برای تسریع رفع این موارد، استفاده از کمپرس گرم پس از روز سوم توصیه می شود. به عنوان نمونه، می توان همان پک که در ابتدا سرد بود را در آب گرم بیندازید. سپس از آن برای گرم نگه داشتن محل استفاده نمایید. استفاده از حوله گرم همان تاثیر را دارد. این کار می تواند برای 3 تا 7 روز ادامه یابد.
یکی از کارهایی که از بیماران درخواست می شود حتما انجام دهند این است که پس از گذشت 24 ساعت از عمل جراحی، حتما جویدن مواد غذایی نرم در سمت جراحی هم انجام شود. در صورتی که این جویدن انجام نشود، عضلات سمت جراحی دچار اسپاسم و گرفتگی خواهند شد و بیمار با شکایت قفل شدن فک به پزشک مراجعه خواهد کرد. جویدن مواد غذایی نرم یک روز پس از عمل جراحی در حکم فیزیوتراپی تلقی می شود. اگر جویدن در سمت عمل جراحی در روز بعد آغاز شود، بهبودی و برگشت کارکرد دهان به روال عادی زودتر رخ می دهد.
به طور کلی مراقبت پس از عمل جراحی باید چگونه باشد؟
یک گاز در محل انجام عمل جراحی در دهان بیمار قرار داده می شود. این گاز باید برای حداقل دو ساعت در دهان نگه داشته شود. برای برخی بیماران که داروی خاصی برای آنها به کار برده شده است، توصیه می شود گاز تا سه ساعت در محل انجام عمل جراحی نگه داشته شود. البته اگر در طی این زمان گاز موجود در محل انجام عمل بسیار زیاد خیس شد، می توان آن را با گاز دیگری که به همین منظور به بیمار داده شده است، جایگزین کرد.
پس از دو تا سه ساعت، می توان گاز را برداشت. اکنون امکان خوردن غذاهای نرم یا نوشیدنی های ولرم یا یخ وجود دارد. در این زمان، خوردن و نوشیدن هر گونه مواد با دمای بالا و داغ ممنوع است. در این زمان برای نوشیدن به هیچ عنوان از نی استفاده نشود. نوشیدن همه مایعات باید با استفاده از لیوان و بدون نی باشد. در روز نخست لازم است که هیچ مکشی در دهان صورت نگیرد و به همین دلیل استفاده از نی ممنوع است.
از نمونه غذاهای نرم می توان به تخم مرغ آب پز، فرنی و سوپ مخلوط شده (میکس شده) نام برد. برخی از بیماران امکان مصرف بستنی هم دارند که به آنها گفته می شود. البته بستنی مورد مصرف باید بستنی ساده باشد. نکته مهم خنک و ولرم بودن همه مواد غذایی مصرفی در روز نخست پس از عمل جراحی است.
اهمیت زیادی دارد که در روز نخست از هیچ گونه دخانیاتی استفاده نکنید. مصرف منظم و بموقع داروها در تسریع بهبود بیمار اهمیت فراوانی دارد. این داروها به طور معمول شامل آنتی بیوتیک و مسکن هستند. دوره درمان آنتی بیوتیک طبق تجویز پزشک باید تکمیل شود. قطع خودسرانه دوره درمان آنتی بیوتیک می تواند عوارض منفی داشته باشد. بنابراین طبق تجویز پزشک به طور منظم داروی آنتی بیوتیک را تا آخرین عدد آن مصرف نمایید حتی اگر احساس می کنید حال شما کاملا خوب است. مصرف داروی آنتی بیوتیک بهتر است با یک لیوان آب پر و همچنین پس از صرف غذا باشد. در غیر این صورت، برخی افراد ممکن است به دنبال مصرف داروی آنتی بیوتیک دچار تهوع و سرگیجه شوند.
در جراحی سینوس لیفت، علاوه بر داروهای فوق ممکن است استفاده از یک قطره بینی برای 5 روز به صورت 8 ساعت یک بار لازم باشد. این قطره باید در همان حفره بینی سمتی که مورد عمل جراحی قرار گرفته است، به کار رود. این افراد تا دو هفته نباید بینی خود را از داخل تمیز کنند. هر گونه جریان شدید هوا در بینی می تواند با عوارض همراه باشد.
پک یخ که به بیمار داده شده است باید در طول همان روز به طور متناوب استفاده شود. اگر پک یخ ولرم شد، باید یک کیسه یخ خود بیمار درست کند و در مدتی که پک یخ در فریزر قرار دارد، از کیسه یخ استفاده نماید.
مراجعه بعدی پس از جراحی ایمپلنت دندان باید چه زمانی انجام شود؟
کسانی که جراحی و کاشت ایمپلنت در فک پایینی آنها انجام شده است تا سه ماه و نیم بعد نیازی به مراجعه به کلینیک ندارند. این زمان در مورد افرادی که جراحی روی فک بالایی آنها انجام شده است، 4 ماه خواهد بود.
پس از این مدت فرد لازم است که برای ویزیتی که در اصطلاح انگلیسی به آن healing گفته می شود مراجعه کنند. این واژه به معنای التیام است. در این مرحله فرآیند کاشت نهایی می شود و دیگر نیازی به مراجعه به مطب نیست. در بسیاری از موارد از اصطلاح قرار دادن هیلینگ در دهان هم استفاده می شود. پس از این مرحله استفاده از دهانشویه یا آب نمک بسیار رقیق توصیه می شود.
دهانشویه را باید چطور استفاده کرد بعد از ایمپلنت؟
بهتر است پس از گذشت 24 ساعت پس از عمل جراحی حداقل روزی سه بار به ویژه پس از صرف غذا از دهانشویه استفاده شود. طرز استفاده از دهانشویه بدین ترتیب است که مقداری را در لیوان بریزید. سپس آن را برای مدت سی ثانیه در دهان بچرخانید. سپس آن را بیرون بریزید. بهتر است پس از استفاده از دهانشویه برای مدت چند دقیقه از شستن دهان یا نوشیدن آب بپرهیزید.
سخن پایانی
زیبایی و زیباتر شدن، نیاز تمام انسان ها است و انجام روش های ترمیمی دهان و دندان، برای داشتن لبخندی زیبا، بسیار کارآمد است. شما تا چه اندازه به زیبایی و یکدست بودن دندان های خود اهمیت داده و چه روش هایی برای ترمیم آن ها مورد استفاده قرار می دهید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید در بخش نظرات، پرسش های خود را وارد کرده و پاسخ های مرتبط را در اسرع وقت دریافت کنید.