نگهداری از ایمپلنت دندان

آخرین تاریخ بروزرسانی: 22 اسفند 1402
نگهداری از دندان ایمپلنت شده

جایگزینی دندان‌های از دست رفته، یکی از دغدغه‌های افرادی است که به ظاهر و زیبایی لبخند خود اهمیت می‌دهند. ایمپلنت دندان به عنوان یک روش عالی برای جایگزین کردن دندان‌های حذف شده و زیباتر کردن لبخند به حساب می‌آید. دندان‌های ایمپلنت شده، از نظر ظاهری و عملکرد، دقیقا مانند دندان‌های طبیعی عمل می‌کنند؛ در نتیجه لازم است، نگهداری از دندان ایمپلنت شده نیز به اندازه دندان‌های طبیعی جدی گرفته شود.

در واقع نگهداری ایمپلنت دندان جز مهم‌ترین دغه دغه‌های افرادی است که این کار را انجام می‌دهند. بر اساس نظر دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی فک، دهان و زیبایی در تهران، نگهداری از دندان ایمپلنت شده، علاوه بر حفظ سلامت دهان و دندان به افزایش طول عمر ایمپلنت نیز کمک می‌کند. برای این کار لازم است، اصول بهداشت و نگهداری از ایمپلنت را یاد بگیرید.

پزشک متخصص ایمپلنت می‌تواند آموزش‌های لازم در این زمینه را به شما ارائه دهد. با این حال، ما نیز در این مقاله قصد داریم به نکات مهم مربوط به نگهداری از دندان ایمپلنت شده اشاره کنیم.

دلایل اهمیت مراقبت از ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت‌های دندانی به دلیل ویژگی‌هایشان به عنوان یکی از بهترین جایگزین‌ها برای دندان از دست رفته محسوب می‌شوند؛ این جایگزین‌ها توانمندند که کاملاً شبیه به یک دندان طبیعی عمل کنند و با مراقبت‌های صحیح می‌توانند، سال‌ها در دهان باقی بمانند.
برای حفظ سلامت ایمپلنت‌های دندانی و جلوگیری از نیاز به جراحی مجدد، رعایت مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای ضروری است. در ادامه، به تقسیم مراقبت از ایمپلنت دندان به سه برنامه زمانی مختلف خواهیم پرداخت.

مراقبت از ایمپلنت دندان از روز جراحی تا 48 ساعت بعد

  • بعد از جراحی، از خوردن و آشامیدن چیزهای گرم یا داغ در ایام اولیه خودداری کنید.
  • از داروهای مسکن و ضد التهابی پزشک خود به صورت منظم استفاده کنید.
  • کمپرس سرد
  • اجتناب از فشار و خوردن خوراکی‌های سفت در جایی که ایمپلنت انجام شده است.

مراقبت‌های لازم از ایمپلنت دندان از روز دوم به مدت سه ماه

  • هر روز دندان‌ها و اطراف ایمپلنت را با مسواک نرم و خطی تمیز کنید.
  • از نخ دندانی یا ابزار تمیزکاری میان دندانی برای پاکسازی مواد غذایی میان ایمپلنت‌ها استفاده کنید.
  • از محصولات ضد باکتریایی یا دهان‌شویه‌های معرفی شده توسط پزشک خود استفاده کنید.

نگهداری از ایمپلنت تا پایان عمر

  • هر شش ماه یکبار به بررسی دور‌ه‌های پزشکی مراجعه کنید.
  • در صورت وجود مشکلات یا درد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
  • سیگار نکشید و مصرف الکل را محدود کنید.
  • تغذیه‌ی سالم و با مقدار کافی مواد معدنی و ویتامین‌ها را رعایت کنید.

با رعایت این نکات، می‌توانید به سالم ماندن ایمپلنت‌های دندانی در دهان خود کمک کرده و نیاز به جراحی مجدد را به تاخیر بندازید. در ادامه مفصل درباره هر یک از این مراقبت‌ها توضیح کامل داده شده است؛ با ما همراه باشید.

اصول اولیه نگهداری از دندان ایمپلنت شده

نگهداری از دندان ایمپلنت شده از همان روزهای ابتدایی کاشت دندان آغاز می‌شود؛ در واقع به دلیل ایجاد حفره در استخوان فک و قرار دادن پُست (پایه ایمپلنت) در آن، زخم‌هایی ایجاد می‌گردند که نیاز به مراقبت خواهند داشت. برخی از مهم‌ترین اصول نگهداری از دندان ایمپلنت شده به قرار زیر هستند:

  • با دندان ایمپلنت شده چیزی نجوید.
  • آب دهان خود را با فشار بیرون ندهید.
  • حتما دهان خود را با دهانشویه شسته و ضدعفونی کنید.
  • از نوشیدنی‌های سرد استفاده کنید. (در بیست و چهار ساعت اول)
  • غذاهای سفت میل نکنید.
  • حتما آنتی بیوتیک‌های تجویز شده را تا پایان به اتمام رسیدن آن‌ها، مصرف نمایید.

اصول اولیه نگهداری از دندان ایمپلنت شده

 تمامی این مراقبت‌ها کمک می‌کنند تا پُست به استخوان فک جوش بخورد؛ همچنین تمیز نگه داشتن محیط دهان باعث می‌شود تا احتمال خونریزی و بروز عفونت به حداقل برسد. این نکته را در نظر داشته باشید که هر چه مراقبت از دندان ایمپلنت شده با دقت و حساسیت بیشتری انجام گیرد، دوام آن طولانی‌تر خواهد بود. یک دندان ایمپلنت شده در صورت نگهداری صحیح می‌تواند، حداقل تا 20 سال بهترین کارایی را برای فرد در بر داشته باشد.

البته لازم است، این نکته را نیز در نظر داشته باشید که انتخاب یک متخصص ایمپلنت ماهر، نقش بسزایی در نتیجه حاصل از کاشت دندان دارد. در واقع، هر گونه اقدام غیرحرفه‌ای در هنگام نصب ایمپلنت می‌تواند، عوارض زیادی برای فرد در پی داشته باشد.

در چند روز اول، تورم و درد را مدیریت کنید!

تا چند روز بعد از کاشت دندان ممکن است، مقداری درد و خونریزی اتفاق بیافتد که این امور به طور طبیعی بعد از عمل جراحی رخ می‌دهند. در صورتی که بخواهید، این عارضه‌ها را کاهش دهید، می‌توانید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید. اغلب این دردها و خونریزی‌ها در طی ۲۴ ساعت اول بعد از عمل بهبود می‌یابند؛ اما اگر خونریزی به مدت طولانی ادامه داشت یا شدت درد زیاد بود، حتماً با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

پزشک ممکن است، داروی مسکن قوی‌تری را تجویز کند یا در موارد لازم آنتی‌بیوتیک را به شما پیشنهاد دهد تا احتمال عفونت را کاهش دهد. برای کنترل تورم می‌توانید در ۲۴ ساعت اول از کمپرس یخ استفاده کنید؛ همچنین حتماً داروها را به صورت منظم و طبق دستور پزشک مصرف کنید.

مسواک زدن صحیح برای نگهداری ایمپلنت دندان

پس از کاشت ایمپلنت دندان و کشیده شدن بخیه‌ها لازم است؛ عمل مسواک زدن از سر گرفته شود؛ مسواک زدن دندان‌ها باید به صورت صحیح و مداوم (سه بار در روز) انجام گیرد. استفاده از دهان شویه مناسب نیز برای ضدعفونی کردن محیط دهان الزامی است. تمامی این اقدامات کمک می‌کند تا محیط دهان به طور مرتب پاکسازی شده و از بروز عوارض جانبی پیشگیری به عمل آورد.

در واقع، مسواک زدن و استفاده از دهانشویه، از تجمع باکتری‌های مضر در محیط دهان جلوگیری خواهد کرد؛ این کار کمک می‌کند تا احتمال بروز عفونت در محل زخم‌ها و اطراف پست به حداقل برسد. در حین مسواک زدن اطمینان حاصل کنید که هیچ ذره از ماده غذایی بین دندان‌ها باقی نمانده تا زمینه عفونت و آلودگی ایجاد نشود.

ضرورت کشیدن نخ دندان برای محافظت از ایمپلنت دندان

زدودن باقی مانده غذا از اطراف دندان‌ها، نقش اساسی در حفظ سلامت آن‌ها خواهد داشت. در بسیاری از موارد، مسواک زدن، هر چند دقیق و کامل نمی‌تواند، ذرات ریز غذا در بین دندان‌ها را از بین ببرد. در چنین مواردی لازم است به کمک نخ دندان، فضای بین دندان ها را پاکسازی نمود.

ضرورت کشیدن نخ دندان بعد از ایمپلنت دندان

از نظر دکتر مهدی سزاوار، در نگهداری از دندان ایمپلنت شده نیز این موضوع اهمیت دارد؛ در واقع باید به کمک نخ دندان ذرات غذا را از بین برد تا احتمال ایجاد عفونت در اطراف دندان ایمپلنت شده به حداقل برسد. البته لازم است، بدانید که برای کشیدن نخ دندان در اطراف دندان ایمپلنت شده، باید ملاحظه بیشتری داشته باشید. زیرا احتمال آسیب رسیدن به بافت‌های دندان کاشته شده وجود دارد. پزشک متخصص ایمپلنت تمامی نکاتی که باید درباره نخ دندان ایمپلنت را بدانید به شما آموزش می‌دهد.

سیگار کشیدن ممنوع!

مصرف دخانیات به طور کلی برای سلامت دهان و دندان‌ها مضر است و در روزهای اولیه پس از جراحی دندان، به ویژه پس از کاشت دندان یا ایمپلنت، ممنوعیت دارد. دخانیات می‌توانند، باعث افزایش خطر خونریزی مجدد در منطقه عمل شده و تأخیر در بهبود و التیام باشند. بنابراین، توصیه می‌شود که افراد پس از جراحی دندان یا کاشت ایمپلنت، از مصرف سیگار خودداری کنند تا فرآیند بهبود به درستی ادامه پیدا کند و خطرات احتمالی کاهش یابد.

خوردن غذاهای چسبنده در مدت زمان کوتاه پس از ایمپلنت ممنوع!

در حالت طبیعی و عادی خوردن برخی از غذاهای چسبنده ممکن است به دندان آسیب جدی وارد کند؛ بنابراین به هیچ عنوان نباید آنها را در دوران ایمپلنت مصرف نمایید. بهتر است تا آخرین روز از زندگی خود درباره خوردن این غذاهای احتیاط کنید. سعی کنید از طرفی که دندان ایمپلنت دارید، مواد غذایی چسبنده را نجویید. برخی از غذاهای چسبنده عبارتند از:
یخ
کارامل
میوه خشک
آب‌نبات
تافی
چیپس سیب‌زمینی
هویج
سیب
استیک

مراجعه دوره‌ای به دندانپزشک برای نگهداری ایمپلنت دندان

مورد دیگری که برای نگهداری از دندان ایمپلنت شده باید در نظر داشته باشید، مراجعه دوره‌ای به دندانپزشک است. دندانپزشک با بررسی محیط دهان و وارسی دقیق اطراف ایمپلنت دندان، نحوه مسواک زدن و نگهداری از دندان ایمپلنت شده شما را قضاوت خواهد کرد.

برای مثال، در صورت عدم دقت در مسواک زدن، ممکن است ذره‌های غذا (هر چند ناچیز و بسیار ریز) در اطراف ایمپلنت کاشته شده باقی مانده باشند. دندانپزشک با انجام معاینات اولیه، آموزش‌های احتمالی را برای مسواک زدن صحیح به شما ارائه خواهد داد.

دقت به این نکته ضروری است که باقی ماندن غذا و ایجاد عفونت‌های شدید در اطراف دندان ایمپلنت شده، می‌تواند در نهایت منجر به تحلیل استخوان فک و پس زدن ایمپلنت شود. معمولا مراجعه به دندانپزشک در بازه های زمانی ۶ ماهه کفایت می‌کند و می‌تواند در نگهداری از دندان ایمپلنت شده به حد کافی کارآمد باشد.

توجه به چه نکاتی در هنگام بهبودی دندان ایمپلنت شده اهمیت دارد؟

توجه داشته باشید که در چند روز اول کاشت ایمپلنت دندان، کمی تورم و خون ریزی در محل، کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اما در صورتی که میزان خونریزی شدت پیدا کند، حتما باید با دندانپزشک خود تماس گرفته و در صورت نیاز و توصیه وی، مراجعه حضوری داشته باشید. البته در وهله اول می‌توانید با استفاده از گاز استریل، جلوی خونریزی را بگیرید. اما در صورت شدت یافتن آن، نیاز به مراجعه به پزشک خواهد بود.

تغییر رنگ لثه در روزهای اولیه پس از کاشت ایمپلنت نیز امری طبیعی خواهد بود. در واقع، در زمان بهبودی لثه، رنگ لثه به سفیدی یا کمی تیره‌تر متمایل می‌شود. اما این مساله جای نگرانی نداشته و لازمه به ثبات رسیدن ایمپلنت دندان خواهد بود.

چه فاکتورهایی بر نگهداری از دندان ایمپلنت شده و دوام آن تاثیرگذار هستند؟

تا اینجا مشخص شد که نگهداری از دندان ایمپلنت شده از همان ابتدای کاشت پست آغاز می‌شود. فاکتورهایی مانند مهارت دندانپزشک متخصص و جنس ایمپلنت نیز می‌توانند بر سلامت ایمپلنت تاثیرگذار باشند؛ هر چه کیفیت برند ایمپلنت بالاتر باشد، دوام آن نیز بیشتر خواهد بود. به این ترتیب، توجه به برند ایمپلنت، انتخاب بهترین متخصص برای کاشت ایمپلنت و نگهداری از دندان ایمپلنت شده، اصلی ترین فاکتورها برای افزایش طول عمر دندان کاشته شده خواهند بود.

سخن پایانی

ایمپلنت دندان، یکی از بهترین روش‌های ترمیم زیبایی لبخند است. اما برای حفظ نتایج حاصل از کاشت دندان لازم است، اصول و نکات مربوط به نگهداری از دندان ایمپلنت شده را به درستی رعایت نمایید.

سوالات متداول

آیا نگهداری از ایمپلنت دندان مثل دندان‌های طبیعی است؟

بله، نگهداری از ایمپلنت دندان، شامل مراقبت‌های مشابه دندان‌های طبیعی است. مسواک زدن، استفاده از نخ دندانی و استفاده از دهان‌شویه‌ها برای سلامت دندان طبیعی و ایمپلنت هر دو موثر هستند.

مراقبت‌های بعد از جراحی ایمپلنت چیست؟

بر اساس توصیه‌های پزشک، از داروهای مسکن و ضد التهابی استفاده کنید. از خوردن و آشامیدن چیزهای گرم یا داغ در ایام اولیه پس از جراحی خودداری کنید. از کمپرس یخ بر روی منطقه جراحی برای کاهش تورم استفاده کنید.

مراقبت‌های ایمپلنت در مدت زمان سه ماه پس از جراحی چگونه است؟

مراقبت دقیق از دندان‌ها و ایمپلنت با مسواک و نخ دندانی، استفاده از دهان‌شویه‌های معرفی شده توسط پزشک، از ابزار تمیزکاری میان دندانی برای پاکسازی مواد غذایی میان ایمپلنت‌ها استفاده کنید.

آیا پس از ایمپلنت جهت مراقبت و سلامت دندان، نیاز به چکاپ دوره‌ای دارم؟

بله، باید به صورت دوره‌ای به پزشک خود مراجعه کرده و بررسی‌های پزشکی و دندانی منظم داشته باشید.

آیا می‌توانم بعد از ایمپلنت جهت مراقبت از آن، دندان‌شویه‌های خود را استفاده کنم؟

بله، اما قبل از استفاده از هر دندان‌شویه، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که محصول انتخابی مناسب برای شرایط دهانی شماست.

بهترین جراح فک، صورت و زیبایی تهران

مقالات مرتبط

جویدن بعد از ایمپلنت دندان

از دست دادن دندان‌ها می‌تواند به مشکلات جدی در عملکرد سیستم جویدن منجر شود. بسیاری از بیماران به دلیل ناتوانی در جویدن صحیح به دندانپزشک

1 دیدگاه دربارهٔ «نگهداری از ایمپلنت دندان»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *