تاثیر سیگار بر ایمپلنت

آخرین تاریخ بروزرسانی: 1 تیر 1403

یکی از سوالات پرتکرار که هنگام تصمیم برای انجام کاشت دندان، از دندانپزشکان پرسیده می‌شود؛ تاثیر سیگار بر ایمپلنت دندان است. عموما افرادی که دندان از دست رفته دارند یا دندان‌های خراب آن‌ها بیش از دو یا سه دندان است، تجربه مصرف دخانیات را گزارش می‌دهند.

گرچه این ادعا ممکن است، برای تمام کاندیده‌های انجام این جراحی صدق نکند، اما آمار افرادی که سیگار می‌کشند، برای انجام ایمپلنت دندان بالا است. این افراد قبل از اینکه بخواهند این جراحی را انجام دهند،دغدغه سیگار کشیدن قبل از ایمپلنت و حتی بعد از آن  را خواهند داشت.

به خوبی می‌دانیم که ایمپلنت‌ دندان در واقع دندان‌های مصنوعی از جنس دیگر هستند که به جای دندان از دست رفته و طبیعی از آن‌ها استفاده می‌شود. بنابراین طبیعی است که میزان آسیب پذیری آن‌ها از دندان طبیعی بیشتر باشد. اما اینکه، آیا افراد سیگاری می‌توانند، این جراحی را انجام دهند؟، یا به طور کلی ایمپلنت دندان برای آن‌ها به صرفه و منطقی است یا نه؟، پرسشی است که در ادامه به طور جامع به آن پرداخته‌ایم.

بر اساس تحقیقات موجود، محققان دریافته‌اند که 15.8 درصد از ایمپلنت‌ها در افراد سیگاری، شکست می‌خورند؛ در مقابل این آمار در افراد غیر سیگاری 1/4 درصد است.

ایمپلنت دندان در اصل یک ریشه دندان مصنوعی است که برای تکثیر ریشه طبیعی در استخوان فک قرار می‌گیرد. برای اینکه ایمپلنت جدید ایمن نگه داشته شود، به زمان کافی (معمولاً حدود 3 ماه) نیاز است تا استخوان با ایمپلنت جوش بخورد. این  زمان باعث می‌شود که به ایمپلنت‌های دندانیمستحکم شده و ثبات داشته باشند.

ایمپلنت‌های دندانی یکی از بهترین متدهایی هستند که برای جایگزین شدن با دندان‌های از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرند. آن‌ها هم ظاهر یک دندان طبیعی را دارند و هم می‌توانند به همان اندازه کاربردی باشند. البته همه افراد نمی‌توانند از این متد استفاده کنند. به عنوان مثال سیگار می‌تواند با اثر روی ترمیم زخم بر محل پیوند پایه ایمپلنت با استخوان تاثیر گذاشته و باعث بروز مشکلاتی در فرایند جوش خوردن ایمپلنت با استخوان شود.

پیامدهای سیگار بر کاشت ایمپلنت

همانطور که می‌دانیم، بیماری لثه و به خصوص پریودنتیت می‌تواند به شدت استخوان را تحت تاثیر قرار دهد و باعث تحلیل استخوان شود. هرچه استخوان کمتری برای کاشت ایمپلنت در دسترس باشد، این روش دشوارتر می‌شود. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، سیگار بزرگترین علت بیماری لثه است و بنابراین ضروری است که بیماران ایمپلنت قبل از شروع درمان برای مدتی سیگار نکشند.

بنابراین بررسی دقیق لثه می‌تواند از بروز مشکلات در آینده جلوگیری کند. علاوه بر این با توجه به قیمت ایمپلنت دندان اگر می‌خواهید به این عادت مخرب ادامه‌ دهید، ممکن است به دلیل مشکلاتی که در ادامه توضیح خواهیم داد، هزینه برای این جراحی برای برخی توجیه منطقی نداشته باشد. اما بهتر است تا پایان مقاله همراه ما باشید تا راه‌کارهایی را برای شما ارائه دهیم.

علت تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌های دندانی چیست؟

این موضوع باید از جنبه‌های مختلف بررسی شود. همانطور که می‌دانید، سیگار کشیدن و به طور کلی استعمال هرگونه دخانیات روی دندان‌های سالم نیز اثرات سوء دارد. بنابراین افرادی که سیگار زیاد می‌کشند و مراقبت‌های لازم از دندان‌های خود را انجام نمی‌دهند، ممکن است در سنین جوانی به ایمپلنت یا حتی دندان مصنوعی نیاز داشته باشند.

علت تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌های دندانی چیست؟

بخاطر اثرات مضر نیکوتین، تنباکو و دود بسیاری از افراد سیگاری نمی‌توانند حتی برای کاشت ایمپلنت‌ها نیز اقدام کنند. این موضوع علت‌های مختلفی دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی کرده‌ایم.

دود به لثه‌ها و استخوان‌های فک آسیب می‌رساند

سیگار باعث می‌شود که دود در دهان شما گردش داشته باشد. این موضوع منجر به آسیب رسیدن به بافت‌های داخل دهان می‌شود؛ تا جایی که با تاثیر روی غدد بزاقی فرد سیگاری موجب کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان گردد. خشکی دهان و کمبود بزاق آثار سوء بسیاری به دنبال دارد.

  • فرصت رشد باکتری‌ها در دهان بیشتر می‌شود.
  • احتمال پوسیدگی دندان‌ها بیشتر خواهد شد.
  • احتمال باقی ماندن آلودگی‌هایی چون بقایای مواد مغذی در بین دندان‌ها بیشتر می‌شود.
  • بافت‌ لثه‌ها آسیب می‌بیند.
  • استخوان‌های فک یا دهان تضعیف می‌شوند.

همه این موارد اهمیت دارند؛ اما تضعیف بافت لثه‌ها و استخوان‌های فک از تاثیر سیگار بر ایمپلنت است. برای کاشت فرد باید لثه‌ها و استخوان‌های سالمی داشته باشد که در فرد سیگاری این بافتها با تضعیف هایی همراه است

نیکوتین روی سیستم ایمنی بدن تاثیر منفی دارد

به طور کلی نیکوتین سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند؛ همچنین جریان خون و میزان اکسیژن خون در بدن را کاهش می‌دهد. همانطور که می‌دانید، کاشت ایمپلنت به جراحی نیاز دارد؛ ترمیم زخم‌های بعد از جراحی نیز بر عهده سیستم ایمنی است. بنابراین زمانی که نیکوتین در بدن وجود داشته باشد، زخم‌ها به مدت بیشتری برای ترمیم نیاز دارند. حتی ممکن است اصلا ترمیم نشوند. بنابراین احتمال عفونت افزایش پیدا می‌کند؛ این موضوع تنها تأثیر سیگار بر ایمپلنت به شمار نمی‌رود. به طور کلی مانعی برای تمام عمل‌های جراحی است که با ایجاد برش نیاز دارند یا تهاجمی هستند

پیشگیری از جوش خوردن استخوان

این موضوع نیز تاثیر سیگار بر ایمپلنت است. همانطور که در قسمت قبل گفتیم، با وجود نیکوتین جریان خون و اکسیژن موجود در آن کاهش پیدا می‌کند. از طرف دیگر ایمپلنت باید با استخوان فک بیمار ترکیب شود و به عبارتی جوش بخورد تا بیمار بتواند از ایمپلنت استفاده کند.

در صورت جوش نخوردن ممکن است ایمپلنت یا استخوان فک آسیب ببینند؛ همچنین بیمار در فرایند جویدن با مشکل مواجه می‌شود. آزمایشات بالینی نشان داده است که استخوان افراد سیگاری دیرتر از سایر افراد جوش می‌خورد. بنابراین این موضوع نیز می‌تواند کاشت ایمپلنت در افراد سیگاری راباچالشی جدی مواجه کند.

تاثیر سیگار بر سلامت عمومی دهان و دندان

توجه داشته باشید که سیگار کشیدن، چه قبل و چه بعد از درمان، می‌تواند برای ایمپلنت دندان مخرب باشد. پیش از پرداختن به رابطه سیگار و مشکلات ایمپلنت بهتر است، نگاهی کوتاه به تاثیرات سیگار کشیدن بر سلامت دهان و دندان داشته باشیم.

تاثیر سیگار بر سلامت عمومی دهان و دندان

همه ما بارها و بارها شنیده‌ایم که چگونه سیگار می‌تواند بر سلامت تأثیر منفی بگذارد؛ که بدنام‌ترین نمونه آن سرطان ریه است. اما سیگار تنها به ریه‌ها آسیب نمی‌رساند، بلکه به تمام سیستم‌های بدن آسیب و همچنین به سلامت دهان و دندان نیز آسیب می‌رساند.

خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می‌دهد

همانطور که قبلاً گفتیم، وقتی صحبت از پیامدهای سیگار به میان می‌آید، سرطان ریه  همه توجه را به خود جلب می‌کند، اما از هر پنج نفری که به سرطان دهان مبتلا می‌شوند، چهار نفر سیگار می‌کشند. علائم اولیه سرطان دهان شامل زخم یا درد مداوم دهان، لکه‌های سفید غیرمعمول، تورم، بی‌حسی، مشکل در جویدن یا بلعیدن و احساس گیرکردن چیزی در گلو است.

ابتلا به کراتوز سیگاری

عجیب ترین تاثیر سیگار کشیدن در بدن شما این است که می‌تواند بر سلامت دهان و دندان داشته باشد؛ این است که می‌تواند، باعث ایجاد لکه‌های سفید روی سقف دهان شود. این لکه‌ها کراتوز سیگاری (یا استوماتیت نیکوتینا) هستند. این وضعیت هنوز یک معمای پزشکی است، اما تئوری فعلی این است که لکه‌های سفید ناشی از غدد مخاطی ملتهب هستند. اگرچه آنها معمولاً دردناک نیستند، اما می توانند پیش سرطانی باشند.

ابتلا به بیماری لثه

تقریباً نیمی از بزرگسالان بالای 30 سال به نوعی بیماری لثه مبتلا هستند و سیگار کشیدن خطر ابتلا به آن را دو برابر و درمان آن را دشوارتر می‌کند. بیماری لثه، در صورت عدم درمان، می‌تواند منجر به آسیب جدی به لثه (بافت لثه)، تحلیل استخوان در فک و از دست دادن دندان شود. در موارد شدید، اگر باکتری‌های موجود در دهان از طریق لثه‌های ملتهب وارد جریان خون شوند، حتی می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد.

ویپینگ

سیگار کشیدن یا کشیدن سیگارهای الکترونیکی اغلب به عنوان گزینه بسیار سالم‌تری برای سیگار کشیدن سنتی به تصویر کشیده می‌شود، اما بخار آن همچنان حاوی نیکوتین و مواد شیمیایی سمی بسیار ریز و فلزات سنگین است. خود نیکوتین جریان خون را کاهش می‌دهد، روی دندان‌ها و لثه‌ها تأثیر می‌گذارد و به طور بالقوه باعث تحلیل لثه و مرگ بافت لثه می‌شود.

همچنین می‌تواند، بزاق را کاهش دهد، منجر به خشکی دهان شود (که باعث انواع مشکلات از بوی بد دهان تا پوسیدگی دندان می‌شود) و می‌تواند باعث ساییدن دندان‌ها شود که به دندان‌ها آسیب می‌رساند.

اثرات دود دست دوم

گاهی اوقات افراد سیگاری ادعا می‌کنند که با عادت خود به دیگران صدمه نمی‌زنند و مایلند خطرات سلامتی خود را بپذیرند. متاسفانه این درست نیست. مطالعات ارتباط بین حفره‌ها (در دندان‌های شیری و دندان‌های بالغ) و قرار گرفتن منظم در معرض دود سیگار را نشان داده‌اند که خطرات سلامتی گسترده‌تر به ویژه برای کودکان کوچک و نوزادان، از جمله عفونت، حملات آسم، و حتی SIDS جدی است.

چگونه می‌توان تاثیر سیگار بر ایمپلنت را کاهش داد؟

در صورتی که سیگار می‌کشید و قصد دارید کاشت ایمپلنت انجام دهید، به فاکتورهای زیر توجه داشته باشید.

  • ترک سیگار را جزو اولویت‌های خود قرار دهید. برنامه‌های بسیاری به صورت آنلاین و حضوری برای این کار وجود دارد. سعی کنید از حمایت خانواده خود در این راه استفاده کنید.
  • در صورتی که نمی‌توانید سیگار را ترک کنید، حداقل یک هفته قبل از عمل کاشت ایمپلنت و دو ماه بعد از آن سیگار را ترک کنید. (این بخش برای افرادی است که می‌توانند کاشت ایمپلنت داشته باشند).
  • بهداشت دهان و دندان را با حساسیت بسیاری رعایت کنید.
  • در صورتی که بعد از کاشت، سیگار می‌کشید، برای کاهش تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌های دندانی، بعد از هر بار استعمال در دهان خود آب بچرخانید (اصطلاحا قرقره کنید).
  • حتما در نوبت‌های منظم به پزشک مراجعه کنید و از سلامت ایمپلنت‌ها، سایر دندان‌ها، لثه‌ها و استخوان‌های فک خود اطمینان حاصل کنید.

تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت نباید سیگار کشید؟

اگر فکر می‌کنید که می‌توانید، برای کاشت ایمپلنت سیگار را ترک کنید و سپس دوباره از سر بگیرید، لطفاً برای این جراحی دوباره فکر کنید. سیگار کشیدن در هر زمانی برای ایمپلنت‌ها و در واقع برای همه دندان‌های شما تهدید شناخته می‌شود.

به خصوص در دوره استئواینتگراسیون، زمانی که ایمپلنت و استخوان با هم ترکیب می‌شوند، سیگار کشیدن در این زمان می‌تواند بسیار مضر باشد و احتمال عفونت و از کار افتادن ایمپلنت را افزایش دهد.

اگرچه بیماری لثه یا پریودنتیت خطر اصلی هم برای ایمپلنت‌ها و هم برای دندان‌های طبیعی است، شرایط دیگری نیز وجود دارد که مختص ایمپلنت‌های دندانی است. این بیماری پری ایمپلنتیت نامیده می‌شود و شبیه پریودنتیت است، با این تفاوت که بر بافت نرم و سخت لثه که اطراف ایمپلنت جدید شما را احاطه کرده است، نیز تأثیر می‌گذارد. و سیگار کشیدن می‌تواند باعث شکست ایمپلنت شود.

بنابراین بهترین پاسخ برای این سوال «هیچوقت» است. اما در هر صورت برخی از افراد به سیگار وابسته هستند و توانایی ترک آن را ندارند. در قسمت قبل تا حدودی به این موضوع اشاره کردیم.

سعی کنید از دو هفته قبل از عمل جراحی کاشت ایمپلنت سیگار را متوقف کنید؛ این توقف را تا سه ماه بعد از عمل هم ادامه دهید. بعد از سه ماه به این فکر کنید که اگر سه ماه بدون سیگار ادامه داده‌اید، پس می‌توانید آن را برای همیشه ترک کنید!

در چند روز اول بعد از جراحی، سیستم ایمنی به کمک لخته‌های خون زخم را تا حدودی می‌بندد تا از خونریزی یا ورود آلودگی به آن جلوگیری کند. از بین رفتن این لخته خون یا آلوده کردن آن از انواع تاثیر سیگار بر ایمپلنت دندان به شمار می‌رود. بنابراین توصیه می‌شود تا سه روز بعد از جراحی به هیچ وجه از سیگار استفاده نشود.

در غیر این صورت ممکن است، بیمار دچار عفونت‌های دردناکی شود. علاوه بر سیگار کشیدن،‌تف کردن و مکیدن نیز در این سه روز نباید انجام شود.

آیا سیگارهای الکترونیکی نیز برای ایمپلنت‌های دندانی مضر هستند؟

سیگارهای الکترونیکی یکی از راه‌هایی هستند که افراد برای ترک سیگار از آن‌ها استفاده می‌کنند. اما در هر صورت همچنان سیگارند و تأثیر سیگار بر ایمپلنت دندان منفی است! سیگارهای الکترونیکی یک واحد گرمایشی کوچک دارند که مایع را به بخار تبدیل می‌کند و شخص بخاری از نیکوتین و سایر مواد شیمیایی را استنشاق خواهد کرد.

آیا سیگارهای الکترونیکی نیز برای ایمپلنت‌های دندانی مضر هستند؟

بخار به اندازه دود مضر نیست. اما همچنان خشکی دهان می‌شود؛ بنابراین به سیگارهای الکترونیکی روند بهبود زخم بعد از کاشت ایمپلنت را کاهش می‌دهند. حتی ممکن است، باعث تشدید پوسیدگی دندان‌ها نیز بشود. البته اثرات سوء سیگارهای الکترونیکی نسبت به انواع سنتی بسیار کم‌تر است. بنابراین اگر بتوانید آن را با نمونه‌‌های سنتی جایگزین کنید، شرایط را کمی بهتر کرده‌اید.

وقتی سیگار را ترک می کنید چه اتفاقی می‌افتد؟

کسی که دهه‌ها سیگار کشیده است، ممکن است، فکر کند که ترک نمی‌تواند، کاری برای بهبود سلامت او انجام دهد، پس چرا خود را به زحمت بیندازد؟ به نظر می‌رسد که حتی افرادی که سابقه طولانی سیگار کشیدن دارند نیز می‌توانند با ترک سیگار چشم انداز سلامتی خود را به میزان قابل توجهی بهبود بخشند. بدیهی است که در وهله اول بهتر است سیگار را شروع نکنید، اما برای ترک هرگز دیر نیست!

جمع بندی

در این مقاله به تاثیر سیگار روی ایمپلنت‌های دندانی پرداختیم. بهترین راه ترک سیگار است. چرا که برای تمام جنبه‌های زندگی شما تاثیر مثبت دارد. نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که حتی اگر سیگار را ترک کنید نیز لثه‌ها و استخوان‌های فک شما همچنان حساس و احتمالا ضعیف هستند.

دکتر پرستون دی. میلر، رئیس آکادمی پریودنتولوژی آمریکا، گفت: “مصرف دخانیات به عنوان یک عامل خطر برای بیماری‌های پریودنتال، که عامل اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالان است، نشان داده شده است.” این تحقیق نشان می‌دهد که اگر می‌خواهید ایمپلنت دندان شما دوام بیاورد، نباید سیگار بکشید.

 همچنین با توجه به توصیه‌های دکتر مهدی سزاوار می‌توانید تاثیر سیگار بر ایمپلنت را به حداقل برسانید. برای رزرو زمان مشاوره می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی آنلاین و تلفنی موجود در سایت اقدام کنید.

بهترین جراح فک، صورت و زیبایی تهران

مقالات مرتبط

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان

ایمپلنت‌های دندان، به عنوان یکی از بهترین روش‌های جایگزین دندان‌های از دست رفته‌، می‌توانند مانند دندان‌های طبیعی به خوبی دوام آورند؛ به شرطی که به

ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد

ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد

ایمپلنت دندان یکی از روش‌های پیشرفته، برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته است؛ که به دلیل ظاهر طبیعی، دوام طولانی و کارایی بالا، مورد استقبال

عوارض ایمپلنت دندان

بررسی عوارض ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان به عنوان یک روش دائمی، برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته شناخته می‌شود. این روش مزایای زیادی مانند بهبود ظاهر، حفظ سلامت استخوان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *