امروزه راهکارهای ترمیمی بسیاری برای دندانها وجود دارد که پل دندان و ایمپلنت دو نمونه از آنها هستند. زمانی که فردی یک یا چند دندان خود را به هر دلیلی از دست میدهد، باید سریعا آنها را جایگزین کند. خالی ماندن جای دندانها پیش از هر چیز در ظاهر هر فرد و لبخند او تأثیر دارد. همچنین خالی ماندن طولانی جای دندان باعث آسیب رسیدن به لثه، استخوانهای فک و دندانهای مجاور آن میشود. دو روش مهم برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته، پل دندان و ایمپلنت هستند. بسیاری از بیماران نمیدانند چرا پزشک یکی از آنها را برایشان انتخاب کرده است. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی در مورد این دو روش ارائه دهیم و آنها را با هم مقایسه کنیم.
پل دندان چیست؟
پیش از هر چیز لازم است اطلاعاتی در مورد هر دو روش داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بریج دندانی میتوانید مقالهای با همین عنوان را مطالعه کنید. در این قسمت به ارائه توضیحات مختصری در این باره بسنده میکنیم.
پل دندانی برای پر کردن جای خالی یک یا دو دندان از دست رفته مناسب است. این وسیله به دندانهای مجاور یا ایمپلنتها تکیه دارد. به بریجهایی که جایگزین دندانهای از دست رفته هستند، پونتیک گفته میشود. بریجهای دندانی چهار نوع مختلف دارند.
- بریج سنتی
- بریج کانتی لور
- بریج مریلند
- بریج با ایمپلنت.
مزیتهای پل دندان چیست؟
بهترین روش برای مقایسه دو متد درمانی مختلف، بررسی مزایا و معایب آنهاست. به همین دلیل قصد داریم توضیحاتی در مورد مزایا و معایب هر کدام از روشهای پل دندان و ایمپلنت ارائه دهیم. مزایای بریج دندان شامل موارد زیر است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سایت dentalimplantcostguide را مطالعه کنید.
پروسه ساده
برای قرار دادن بریجهای دندانی نیازی به جراحی نیست. قرار دادن آنها کار سختی نیست و بیمار درد زیادی احساس نمیکند. در واقع میتوان گفت گذاشتن پل دندانی یکی از کارهای ساده دندانپزشکی به شمار میرود که ممکن است بیمار را دو تا سه جلسه درگیر کند.
زمان کمتر
قرار دادن پل دندانی به زمان زیادی نیاز ندارد. چرا که بر خلاف ایمپلنت استخوانهای فک را درگیر نمیکند. بیشترین زمانی که برای آماده شدن و قرار دادن بریج دندانی نیاز داریم، چند هفته است. این در حالی است که برای به نتیجه رسیدن فرآیند کاشت ایمپلنت باید چند ماه درگیر درمان بود.
مقرون به صرفه
هزینه پلهای دندانی نسبت به ایمپلنت مناسبتر است. بسیاری از افراد میگویند که پل دندان دوام زیادی ندارد. اما در صورتی که از پلهای مرغوب استفاده شود و بیمار از آن به خوبی نگهداری کند، میتواند دوام خوبی داشته باشد. در برخی از موارد پلهای دندانی حتی تا ده سال بدون هیچ مشکلی در دهان باقی میمانند.
معایب پل دندان چیست؟
استفاده از این روش معایبی نیز دارد که باید از آنها اطلاع داشته باشید.
ظاهر پل دندان
ایمپلنتهای دندانی کاملا شبیه به دندانهای طبیعی هستند. اما ظاهر پل دندان تفاوتهایی با دندان طبیعی دارد. به همین دلیل اگر کسی دقت کند، میتواند متوجه مصنوعی بودن آن بشود. ظاهر آنها برای برخی از افراد خوشایند نیست.
نیاز به ترمیم
پلهایی که برای دندان مورد استفاده قرار میگیرند، باید به صورت دورهای تعویض شوند. معمولا هر ۵ الی ۷ سال پلها نیاز به تعویض دارند.
تخریب دندانهای مجاور
برای قرار دادن پل دندان باید بخشی از مینای دندانهای مجاور را تراشید. این موضوع دندانهای کناری را آسیب پذیرتر میکند. به طور کلی فرآیند آمادهسازی برای بریج دندانی برای دندانهای مجاور ضرر دارد. از طرف دیگر پلها به دندانهای کناری متکی هستند. بنابراین تخریب آنها ممکن است باعث از بین رفتن بریج نیز بشود.
ایمپلنت چیست؟
برای اطلاعات دقیقتر در مورد ایمپلنت نیز توصیه میشود مقاله مرتبط با آن را در لینک بخوانید. ایمپلنت یک قطعه تیتانیومی است که به عنوان ریشه دندان است و از یک تاج پشتیبانی میکند. ایمپلنت با عمل جراحی داخل استخوان فک کاشته میشود.
بعد از تثبیت نیز فرآیندهای قرار دادن تاج روی آن انجام خواهد شد. ایمپلنتها دارای دو نوع هستند.
- ایمپلنت اندواستیل (Endosteal implants)
- ایمپلنت ساب پریو استیل (Subperiosteal implants)
مزیتهای ایمپلنت چیست؟
ایمپلنت ها نیز مزیتهای منحصر به فردی دارند. برخی از این مزیتها باعث برتری این روش نسبت به قرار دادن پل دندان شدهاند. در قسمتهای بعدی مهمترین مزیتهای این روش را خواهید خواند.
دوام زیاد
در صورتی که پزشک ایمپلنت باکیفیت و مرغوبی کاشت کند و بیمار نیز از آن به خوبی مراقبت کند، این وسیله مدت زیادی دوام میآورد. در واقع میتوان ایمپلنتها را یک راهکار درمانی دائمی به شمار آورد که دیگر هرگز به ترمیم و جایگزین کردن نیازی ندارد. مراقبت از آن سخت نیست. تنها کافی است مانند یک دندان معمولی بهداشت را رعایت کنید.
ظاهر طبیعی
یکی از مهمترین نکاتی که برای بیماران اهمیت دارد، ظاهر وسیلهای است که به عنوان جایگزین برای دندانهایشان مورد استفاده قرار میگیرد. ایمپلنتهای دندانی معمولا با استفاده از متریالی ساخته میشوند که شباهت بسیاری به ظاهر دندان معمولی دارد. همچنین از مقاومت خوبی برخوردار هستند. ایمپلنت ظاهر زیبای لبخند شما را باز میگرداند.
محافظت از استخوان فک
عدم وجود جایگزین برای دندانهای از دست رفته باعث تحلیل رفتن استخوانهای موجود در فک میشود. این موضوع ممکن است دندانهای دیگر را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در صورتی که ایمپلنت را جایگزین دندانهای از دست رفته کنید، استخوانها به زندگی طبیعی خود ادامه میدهند و دچار آسیب نخواهند شد.
عدم ایجاد فشار روی دندانها
ایمپلنتها برخلاف پل دندان، به دندانهای کنار خود متکی نیستند. بنابراین فشاری به آنها وارد نمیکنند. این موضوع هم به محافظت از دندانهای اطراف کمک میکند و هم اگر دندانهای کناری خراب شوند، آسیبی به ایمپلنت وارد نخواهد شد.
معایب استفاده از ایمپلنت چیست؟
به طور کلی نمیتوان معایب زیادی برای این روش شمرد. اما برخی از نکات هستند که مشکلاتی برای دستهای از بیماران ایجاد میکنند. به همین دلیل اطلاع از آنها خالی از لطف نیست. برای اطلاعات بیشتر در مورد مزایا و معایب این روش میتوانید مقاله سایت carefreedental را مطالعه کنید.
عمل جراحی
ایمپلنتها باید با استفاده از عمل جراحی کاشته شوند. به همین دلیل ریسکهای جراحی که در ادامه به آنها اشاره کردهایم برای ایمپلنت وجود دارد.
- عفونت زخم جراحی.
- آسیب عصبی.
- آسیب رسیدن به دندانهای اطراف.
- شکستگی فک.
البته با انتخاب یک پزشک متخصص حرفهای احتمال ایجاد ریسکهای بالا به صفر میرسد. در کنار آن باید توجه داشت که برخی از افراد نیز به دلایل خاصتر نمیتوانند جراحی انجام دهند.
زمان
بر خلاف پل دندان که طی دو الی سه جلسه کار گذاشته میشود، ایمپلنت به زمان طولانیتری نیاز دارد. چرا که استخوان شما باید ترمیم شود. همچنین پزشک باید مطمئن شود که بدن شما قطعه اضافی موجود در استخوان فک را پس نمیزند. به طور کلی دوره کاشت ایمپلنتها در بهترین حالت ۳ ماه است. ممکن است روند غذا خوردن و صحبت کردن بیمار در این مدت با مشکل مواجه شود.
هزینه
هزینه کاشت ایمپلنت نسبت به پل دندان بیشتر است. البته هزینه این کار به تعداد ایمپلنتها، نوع و شرایط کاشت آن متغیر است. اما از آنجایی که بیمههای عمومی پرداخت این هزینهها را تقبل نمیکنند؛ برخی از بیماران از پس هزینههای آن بر نمیآیند.
کدام روش را انتخاب کنیم؟
اکنون مزیتها و معایب هر روش را میدانید. اما ممکن است هنوز در تشخیص اینکه کدام روش برای شما مناسبتر است، دچار مشکل باشید. بهتر است تصمیمگیری در این باره را به کمک پزشک متخصص انجام دهید. در این قسمت قصد داریم در مورد ویژگیهای کاندیداهای مناسب برای پل دندان و ایمپلنت صحبت کنیم.
ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است؟
- افرادی که سن بلوغ آنها سپری شده است.
- افرادی که تراکم استخوان کافی برای قرار گرفتن ایمپلنت را دارند.
- افرادی که به سیگار یا الکل اعتیاد ندارند یا برای انجام این روش اعتیاد خود را ترک میکنند.
- افرادی که دچار بیماریهای خاص مانند دیابت، سرطان یا بیماریهای لثه نیستند.
البته در صورتی که فردی به بیماریهایی که در گزینه آخر ذکر شد، مبتلا باشد، ممکن است پزشک بتواند با درمانهای اضافی او را برای قرار دادن ایمپلنت آماده کند.
پل دندان برای چه افرادی مناسب است؟
از آنجایی که قرار دادن بریجهای دندانی نسبت به ایمپلنت کم تهاجمتر است، محدودیتهای کمتری نسبت به ایمپلنت دارد. مهمترین عامل برای اینکه یک شخص کاندیدای مناسبی برای پل دندانی باشد، سلامتی دندانهای نگهدارنده است. چنانچه این دندانها سالم نباشند، ممکن است به درمانهای اضافی برای آماده شدن نیاز داشته باشند. حتی ممکن است لازم باشد این دندانها ابتدا با ایمپلنت جایگزین شوند و سپس پل روی آنها قرار گیرد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله سایت yourdentistryguide را مطالعه کنید.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم مقایسه کاملی بین پل دندان و ایمپلنت انجام دهیم. نکته مشترکی که در هر دو روش وجود دارد، اهمیت انتخاب پزشک متخصص در این زمینه است. دکتر مهدی سزاوار بهترین متخصص جراحی دهان، فک و صورت در تهران هستند که میتوانند در زمینه کاشت ایمپلنت به شما کمک کنند. در صورت نیاز به مشاوره میتوانید از طریق راههای ارتباطی موجود در سایت اقدام کنید.