امروزه راهکارهای ترمیمی بسیاری برای جایگزینی دندانها وجود دارند. پل دندان و ایمپلنت دندان رایجترین این راهکارها به حساب میآیند. شاید برایتان این سوال پیش آید که پل دندان بهتر است؟ یا ایمپلنت دندان؟، لازم است، بدانید که هر یک از این روشها، مزایای خاص خود را دارند.
آشنایی کامل با پلهای دندانی و ایمپلنت دندان کمک میکند تا بتوانید بهترین روش را انتخاب نمایید. البته مشاوره یک پزشک متخصص و مجرب برای انتخاب بهترین روش جایگزینی دندانهای از دست رفته، الزامی است؛ به طور کلی، جایگزینی دندانهای از دست رفته امری مهم است که باید جدی گرفته شود. به تاخیر انداختن این مساله عوارض زیادی در پی دارد.
تحلیل استخوان فک، بهم ریختگی نظم دندانها، وارد شدن آسیب به لثه و از بین رفتن زیبایی لبخند از عوارض خالی ماندن جای دندانها هستند. بنابراین بهتر است، قبل از تجربه این گونه عوارض، با یک پزشک متخصص درباره بهترین روش جایگزینی دندانها صحبت کنید. پل دندان و ایمپلنت دندان، هر یک به تنهایی میتوانند یک روش مناسب به حساب آیند. با این حال، بررسی مزایا و معایب هر یک از این روشها، تصمیم گیری بر اساس شرایط بیمار را سادهتر میسازد. بر همین مبنا قصد داریم در این مقاله، کلیه نکات مربوط به این روشها را بیان کنیم. در نهایت خواهیم دید که برای هر بیمار پل دندان بهتر است؟ یا ایمپلنت دندان؟.
پل دندان چیست؟
در دندانپزشکی ترمیمی، پل دندانی یا بریج به عنوان یک سازه پروتزی ثابت شناخته میشود که به منظور جایگزینی یک یا چند دندان از دست رفته از طریق اتصال دائمی به دندانهای مجاور یا ایمپلنتهای دندانی مورد استفاده قرار میگیرد. این پروتزها، که اغلب از موادی مانند سرامیک، زیرکونیا، یا آلیاژهای فلزی ساخته میشوند، نه تنها ظاهر زیبایی به لبخند میبخشند بلکه عملکرد جویدن را نیز بهبود میبخشند و از تحرک دندانهای باقیمانده جلوگیری میکنند. استفاده از پل دندانی، به ویژه در مواردی که از دست دادن دندانها منجر به اختلال در تکلم یا جویدن شده است، میتواند به بازیابی عملکرد دهان و حفظ سلامت دهان و دندان کمک کند.
این وسیله به دندانهای مجاور یا ایمپلنتها تکیه دارد؛ به بریجهایی که جایگزین دندانهای از دست رفته هستند، پونتیک میگویند. 4 گروه از اصلیترین بریجهای دندانی شامل موارد زیر میشوند:
- بریج دندانی سنتی
- بریج دندانی کانتی لور
- بریج دندانی مریلند
- بریج دندانی با ایمپلنت
مزایای پل دندان چیست؟
بررسی مزایای پل دندان کمک میکند تا تصمیم گیری درباره استفاده از آن آگاهانهتر باشد. با مطالعه ادامه این مقاله، میتوانید با مزایای پل دندان آشنا شوید.
1. ساده بودن فرایند استفاده از پل دندان
برای قرار دادن بریجهای دندانی در دهان نیازی به انجام جراحی یا اقدامات پیچیدهای نیست. در واقع، نصب پل دندان، درد زیادی به بیمار تحمیل نکرده و کار بسیار سادهای خواهد بود. به طور کلی، میتوان گذاشتن پل دندانی را یکی از سادهترین کارهای دندانپزشکی به حساب آورد. مراحل گذاشتن پل دندان در جای خود، تنها به دو یا سه جلسه مراجعه به دندانپزشک نیاز دارد.
2. امکان گذاشتن پل دندان در کمترین زمان ممکن
گذاشتن پل دندانی به زمان زیادی نیاز ندارد. زیرا بر خلاف ایمپلنت دندان، استخوانهای فک را درگیر نمیکند. بیشترین زمانی که برای آماده شدن و قرار دادن پل دندانی نیاز داریم، چند هفته است. این در حالی است که برای به نتیجه رسیدن فرآیند کاشت ایمپلنت، باید چند ماه صبوری به خرج داد.
3. مقرون به صرفه بودن
پل دندان نسبت به کاشت ایمپلنت دندان، هزینه کمتری در بر دارد. البته بسته به این که از چه نوع موادی برای ساخت بریج دندانی استفاده شود، هزینه آن متفاوت است. با این حال، مرغوبترین نوع پل دندان نیز هزینه کمتری نسبت به ایمپلنت خواهد داشت. این نکته را در نظر داشته باشید که یک پل دندان مرغوب تا ده سال دوام دارد. با این شرط که از آن به درستی نگهداری شود.
با توجه به اینکه قیمت بریج یا پل دندان تحت تاثیر عوامل مختلف وجود دارد؛ قیمت آن بین 1000 تا 2500 دلار تخمین زده میشود؛ البته این آمار مربوط به سال 2023 است. همچنین، طول عمر بریجهای دندانی به طور معمول بین 5 تا 15 سال است. اما براساس برخی تحقیقات، با توجه به وضعیت و سلامت فک و دهان میتوان انتظار داشت، بریجهای ثابت تا 30 سال هم عمر کنند.
معایب پل دندان چیست؟
علاوه بر مزایای پل دندان، لازم است با معایب این وسیله نیز آشنا شوید. اگر بدانیدکه معایب پل دندان چیست؟، آن گاه بهتر متوجه خواهید شد که پل دندان بهتر است؟ یا ایمپلنت؟. در این قسمت از مقاله، معایب پل دندان را بررسی خواهیم کرد.
1. ظاهر پل دندان
پل دندان ظاهری شبیه به دندانهای مصنوعی دارد. در نتیجه، اطرافیان با کمی دقت متوجه مصنوعی بودن آن خواهند شد. بنابراین اگر از آن گروه از افرادی هستید که طبیعی بودن ظاهر دندان برایتان اهمیت دارد، ممکن است، پل دندانی را نپسندید.
2. نیاز به ترمیم دورهای
تعویض پلهای دندانی پس از 5 تا 7 سال ضروری است. در واقع، پلها به دلایلی مانند ساییدگی، پس از این مدت، کارایی خود را از دست میدهند. در نتیجه بهتر است، برای پیشگیری از بروز عوارض جدی، آن را تعویض کنید. مسلما استفاده از پل جدید نیاز به صرف هزینه دارد. این موضوع را میتوان یکی از معایب پل دندان دانست.
3. تخریب دندانهای مجاور
برای قرار دادن پل دندان باید بخشی از مینای دندانهای مجاور تراش بخورد. این موضوع دندانهای کناری را آسیب پذیرتر میکند. به طور کلی، فرآیند آماده سازی محل بریج دندانی برای دندانهای مجاور ضرر دارد. از طرف دیگر، پلها به دندانهای کناری متکی هستند. بنابراین ایجاد پوسیدگی یا شکستگی در این دندانها میتواند، استفاده از پل دندانی را مختل سازد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت نوعی دندان مصنوعی شامل تاج و پایه تیتانیومی است که ظاهری کاملا مشابه با دندانهای طبیعی دارد. فرآیند کاشت ایمپلنت شامل قرار دادن پایه در داخل استخوان فک و سوار کردن تاج بر روی آن میشود. این فرآیند نزدیک به چند ماه طول میکشد. با این حال، ایمپلنتهای دندانی بهترین جایگزین دندانهای از دست رفته به حساب میآیند.
مزایای ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنتها مزایای منحصر به فردی دارند. این مزایا، ایمپلنتهای دندانی را به بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفته تبدیل کردهاند. در این قسمت قصد داریم، برخی از مهمترین مزایای ایمپلنت دندان را بیان کنیم.
1. دوام زیاد
کاشت ایمپلنت دندان را میتوان یک روش دائمی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته دانست. البته این موضوع تنها زمانی محقق میشود که از بهترین برند ایمپلنت استفاده شود. همچنین، پزشک متخصصی که فرآیند کاشت را انجام میدهد باید باتجربه و ماهر باشد. از سوی دیگر، ایمپلنتها نیز مانند دندان طبیعی به مراقبتهای دائمی نیاز دارند. با رعایت همه این نکات، میتوان برای مدتهای طولانی (تقریبا دائمی) از ایمپلنت دندان استفاده نمود.
2. ظاهر طبیعی
به جرات میتوان گفت که مهمترین مزیت استفاده از ایمپلنتهای دندانی، داشتن ظاهری طبیعی است. این مساله برای افرادی که به طبیعی بودن ظاهر دندانهای جایگزین اهمیت میدهند، مفید است. شباهت ایمپلنت دندان با دندانهای طبیعی باعث میشود تا زیبایی خط لبخند و ساختار صورت کاملا حفظ شود.
3. محافظت از استخوان فک
از نظر دکتر مهدی سزاوار، متخصص جراحی فک، دهان و صورت در تهران، در صورت پر نکردن جای خالی دندانهای از دست رفته، استخوانهای فک تحلیل میروند. در نتیجه، ممکن است پس از مدتی، دندانهای مجاور نیز تحت تاثیر قرار گیرند. از آن جایی که برای کاشت ایمپلنت باید پایه در داخل استخوان فک قرار گیرد، بنابراین از تحلیل آن جلوگیری میشود. به این ترتیب، سلامت استخوان فک حفظ شده و دندانهای مجاور از آسیب در امان میمانند.
4. عدم ایجاد فشار روی دندانها
هر ایمپلنت به صورت مجزا در داخل استخوان فک قرار میگیرد. تاج دندان ایمپلنت شده دقیقا بر روی پایه مربوط به خود نصب میگردد؛ در نتیجه، استقلال هر دندان به خوبی حفظ شده و نیازی به حمایت دندانهای دیگر ندارد. این مساله باعث میشود تا فشاری بر دندانهای طبیعی مجاور وارد نشود. در این صورت، حتی اگر دندانهای اطراف دچار آسیب یا پوسیدگی شوند نیز ایمپلنت بدون آسیب در جای خود باقی میماند.
معایب استفاده از ایمپلنت چیست؟
حال باید دید با وجود مزایای فوق العاده ایمپلنت دندان، آیا میتوان معایبی را برای آن نام برد یا خیر. شاید بتوان گفت که ایمپلنت دندان تنها در صورت استفاده از مواد نامرغوب میتواند عوارض داشته باشد. البته بخش مهمی از فرآیند کاشت دندان به تبحر پزشک معالج بستگی دارد.
در صورت بی تجربگی پزشک یا عدم مهارت کافی، کاشت ایملپنت دندان عوارض جبران ناپذیری برای فرد در پی خواهد داشت. در ادامه به برخی از عوارض ایمپلنت دندان، اشاره میکنیم.
1. عوارض مربوط به عمل جراحی
کاشت ایمپلنت دندان تنها با روش جراحی امکان پذیر است؛ بنابراین اگر جراحی با مهارت کامل انجام نگیرد، میتواند عوارضی را در پی داشته باشد. برخی از عوارض ناشی از جراحی ایمپلنت عبارتند از:
- عفونت زخم جراحی
- آسیب عصبی
- آسیب رسیدن به دندانهای اطراف
- شکستگی فک
برای پیشگیری از بروز عوارض ناشی از جراحی، باید حتما به یک پزشک متخصص ایمپلنت مراجعه کنید. هر چند گاهی شرایط خاص بیمار منجر به بروز عوارض جراحی خواهد شد.
2. زمانبر بودن
فرآیند کاشت ایمپلنت دندان به زمان طولانی نیاز دارد. گاهی مدت زمان مورد نیاز برای فرآیند کاشت دندان به حدود یک سال نیز میرسد. زیرا در طول فرآیند کاشت ایمپلنت، پایه آن باید با استخوان فک کاملا ادغام شده و جوش بخورد. بنابراین باید زمان کافی به آن داده شود. در صورت پس زدن ایمپلنت نیز لازم است آن را خارج کرده یا اصلاحاتی بر روی آن انجام گیرد.
در خوشبینانهترین حالت، فرایند کاشت ایمپلنت به 3 ماه زمان نیاز دارد. گاهی در اثر جراحیهای انجام شده و کاشت پایه ایمپلنت، غذا خوردن و صحبت کردن شخص حالتی غیرطبیعی پیدا میکند.
3. هزینه زیاد
هزینه کاشت ایمپلنت دندان نسبت به همه روشهای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته بالاتر است. هزینه ایمپلنت دندان به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که عبارتند از:
- تعداد ایمپلنت
- شرایط کاشت ایمپلنت
- برند سازنده ایمپلنت
- نیاز به انجام درمانهای مکمل مانند ارتودنسی یا جراحی فک
لازم است این نکته را یادآور شویم که هزینه ایمپلنت دندان را هیچ یک از شرکتهای بیمه تقبل نمیکنند. بنابراین بیمار باید به تنهایی تمام هزینه آن را پرداخت نماید. از این رو ممکن است، بسیاری از افراد توان پرداخت هزینه مربوط به آن را نداشته باشند.
پل دندان بهتر است یا ایمپلنت دندان؟
تا اینجا به معرفی پل دندان و ایمپلنت پرداختیم. در قسمتهایی از این مقاله به مزایا و معایب هر یک از این روشها اشاره کردیم. حال سوال است که پل دندان بهتر است؟ یا ایمپلنت؟، آیا مزایای هر دو روش برای همه افراد یکسان است؟؛ در ادامه به مقایسه پل دندان با ایمپلنت میپردازیم.
به طوری کلی، انتخاب بهترین روش جایگزین کردن دندانهای از دست رفته را باید به عهده پزشک معالج گذاشت. زیرا پزشک با معاینه وضعیت سلامت دهان و دندان بیمار بهتر میتواند، برای آن تصمیم گیری کند. همچنین مشاهده تصاویر رادیولوژی تهیه شده از ساختار فک و صورت، مشخص میکند که کدام روش برای هر فرد مناسب@تر خواهد بود. با این حال، نظر بیمار نیز در انتخاب روش مناسب تاثیرگذار است.
یکی از دلایل اصلی که باعث میشود، افراد پل دندانی را به ایمپلنت ترجیح دهند، هزینه آن است. با توجه به اینکه هزینه پل دندان نسبت به ایمپلنت کمتر است، بنابراین عمده افراد از آن استقبال بیشتری خواهند کرد. این در حالی است که برخی از افراد به دنبال حفظ زیبایی و طبیعی بودن لبخند خود هستند. در نتیجه با وجود هزینه بیشتر ایمپلنت دندان، این روش را به پلهای دندانی ترجیح میدهند.
این نکته را در نظر داشته باشید که دائمی بودن ایمپلنت و عدم آسیب به دندانهای مجاور مهمترین مزایای آن است. بنابراین شاید بتوان در مقایسه پل دندان با ایمپلنت، بیشترین امتیاز را برای ایمپلنت دندان قائل شد.
ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب است؟
- افرادی که سن بلوغ آنها سپری شده است.
- افرادی که تراکم استخوان کافی برای قرار گرفتن ایمپلنت را دارند.
- افرادی که به سیگار یا الکل اعتیاد ندارند یا برای انجام این روش اعتیاد خود را ترک میکنند.
- افرادی که دچار بیماریهای خاص مانند دیابت، سرطان یا بیماریهای لثه نیستند.
البته در صورتی که فردی به بیماریهایی که در گزینه آخر ذکر شد، مبتلا باشد، ممکن است پزشک بتواند با درمانهای اضافی او را برای کاشت ایمپلنت آماده کند.
پل دندان برای چه افرادی مناسب است؟
از آنجایی که قرار دادن پلهای دندانی نسبت به ایمپلنت کم تهاجمیتر است، محدودیتهای کمتری نسبت به ایمپلنت دارد. مهمترین عامل برای اینکه یک شخص، کاندید مناسبی برای پل دندانی باشد، سلامتی دندان های نگهدارنده است. چنانچه این دندانها سالم نباشند، ممکن است به درمانهای اضافی برای آماده شدن بیمار نیاز داشته باشند. حتی ممکن است لازم باشد، دندانهای آسیب دیده ابتدا با ایمپلنت جایگزین شده و سپس پل روی آنها قرار گیرد.
بریج دندانی، یک اختراع بارز در حوزهٔ دندانپزشکی است؛ که دستاورد تحقیقات دکتر جیمز مکلورین و دکتر جان اسمیت است. بریج یا پل دندان، از روشهای متداول در دندانپزشکی ترمیمی است؛ که برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته به کار میرود. بریج دندان، که معمولاً از موادی مانند پرسلن، سرامیک، یا ترکیبی از فلز و پرسلن ساخته میشود، به دندانهای مجاور بهعنوان پایه متصل شده و فضای خالی را پر میکند. استفاده از بریج نهتنها به بازیابی زیبایی لبخند کمک میکند؛ بلکه عملکرد جویدن و تکلم را نیز بهبود میبخشد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم مقایسه کاملی بین پل دندان و ایمپلنت انجام دهیم. ظاهر طبیعی ایمپلنت و عوارض ناچیز آن باعث شده تا بتوان کاشت ایمپلنت را بهترین روش جایگزینی در نظر گرفت. با این حال، هزینه بالای کاشت ایمپلنت ممکن است افراد را برای استفاده از پل دندان تشویق نماید.
در هر حال، نکته مشترکی که در هر دو روش وجود دارد، اهمیت انتخاب پزشک متخصص در این زمینه است. دکتر مهدی سزاوار، بهترین متخصص جراحی دهان، فک و صورت در تهران هستند. ایشان باتجربه زیادی که در زمینه کاشت ایمپلنت دارند میتوانند، مشاوره کاملی به شما ارائه دهند. برای دریافت نوبت یا تماس با پزشک میتوانید از قسمت تماس با ما اطلاعات کافی را به دست آورید.