رینوپلاستی: آیا به جراحی زیبایی بینی فکر میکنید؟ آیا تا به حال به این فکر کرده اید که عمل بینی میتواند به تنفس بهتر شما کمک کند؟ همه ما می دانیم که رینوپلاستی چه نتایج زیبایی میتواند برای زنان و مردان داشته باشد. به راحتی میتوان فهمید که این جراحی چرا سال به سال یکی از پرتقاضاترین عملهای زیبایی است. با این حال، جراحی زیبایی بینی نه تنها برای ایجاد تغییرات زیبایی در اندازه و شکل بینی انجام می شود، بلکه میتواند نحوه تنفس بیمار را نیز بهبود بخشد. رینوپلاستی عملکردی شکل بینی را تغییر می دهد یا هرگونه انسداد مجاری بینی را کاهش می دهد تا کیفیت تنفس بهتری ایجاد شود. همچنین غیر معمول نیست که بیماران تحت عمل جراحی بینی برای اصلاح مشکلات تنفسی و دریافت کمک زیبایی همزمان قرار گیرند. در کنار مزیت های بیشمار رینوپلاستی مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی خود به عنوان چالش بزرگ بیماران قلمداد میشود. به عبارت دیگر در برخی مواقع نه تنها مشکلات تنفسی بیمار حل نمیشود، بلکه با مشکلات پیچیدهتر تنفسی نیز مواجه خواهد شد. در این مواقع بیماران به دنبال جراحی های تریمیم هستند. در این مقاله به علل بروز مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی اشاره خواهیم کرد و راه درمان آن رانیز ذکر میکنیم.
رینوپلاستی چه دستاوردی دارد؟
رینوپلاستی که به آن جراحی بینی نیز گفته می شود، میتواند به افراد کمک کند تا از نظر زیبایی بینی جذاب تری داشته باشند. یک بینی ایده آل باید مکمل صورت فرد باشد نه اینکه زیبایی آن را از بین ببرد. به عبارت دیگر یکی از مهمترین دلایلی انجام این جراحی نارضایتی از ظاهر بینی است. در حالی که برخی از بیماران به دنبال تغییر اندازه یا شکل کلی هستند، بسیاری از بیماران جراحی زیبایی بینی ، ویژگیهای خاصی در مورد بینی خود دارند که می خواهند تغییر دهند. برخی از شایع ترین دلایل زیبایی برای بیمارانی که به دنبال جراحی بینی هستند عبارتند از:
- برآمدگی یا قوز روی پل
- پل ناهموار یا کج
- پل عریض
- نوک پیازی، قلاب دار یا رو به بالا
- بینی نامتقارن (به دلیل ضربه یا آسیب)
- سوراخهای بینی بزرگ
علت مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی چیست؟
رینوپلاستی بر قسمتهای مختلف بینی، از جمله دریچه نازال، تأثیر دارد. به همین دلیل ممکن است در حین عمل اندازه این دریچه کاهش پیدا کند و باعث مشکلات تنفسی در فرد شود. تغییراتی که در ساختار بینی ایجاد میشود، باعث بروز مشکلات تنفسی میشود. البته این موضوع بیشتر در روشهای سنتی جراحی بینی وجود دارد. روشهای مدرن امروزه، کمترین میزان عوارض جانبی را دارند، به همین دلیل کمترین میزان عوارض جانبی را ایجاد خواهند کرد. روشهای مدرن بیشتر روی تغییر شکل بینی و نه حذف غضروفهای آن متمرکز هستند. این موضوع در کاهش مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی تأثیر دارد. چرا که حذف غضروفها باعث تغییر در ساختار بینی میشد و مشکلات جدی ایجاد میکرد.
بهترین سن برای رینوپلاستی
رینوپلاستی یکی از عملهای زیبایی است که افراد در سنین مختلف به انجام آن علاقه دارند. نوجوانان به دلیل اینکه در سن رشد قرار دارند، احساس میکنند بینیشان بیش از حد بزرگ است و به عمل نیاز دارد. افرادی که سن بیشتری دارند نیز احساس میکنند با افزایش سن، بینیشان حالت بدی پیدا کرده و باید آن را عمل کنند. سوالی که برای همه این افراد وجود دارد این است که بهترین سن برای رینوپلاستی چه زمانی است.
برای مطالعه کامل مقاله سن عمل بینی کلیک کنید.
علائم مشکلات تنفسی بعد از جراحی زیبایی بینی چیست؟
این موضوع ممکن است در بیماران علائم مختلفی ایجاد کند. اما شایعترین علائمی که نشان دهنده مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی است، شامل موارد زیر خواهد بود.
- احساس گرفتگی شدید بینی.
- عدم توانایی در نفس کشیدن با یک یا دو حفره بینی.
- سردردهای ناشی از گرفتگی بینی یا تنفس نامناسب.
- درد و سوزش در قسمت بالایی بینی (این درد ممکن است به سر نیز کشیده شود).
- احساس فشار در بینی، سر و صورت.
به یاد داشته باشید این علائم تنها در صورتی نشانه وجود مشکل جدی هستند که تا چند ماه بعد از رینوپلاستی ادامه داشته باشند. چرا که در روزها و هفتههای ابتدایی بعد از جراحی، التهاب بینی و مشکل در نفس کشیدن طبیعی است.
در چه صورت مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی طبیعی است؟
طبیعی است که رینوپلاستی بینی و مجرای تنفسی بیمار را تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل بیمار احتمالا تا مدتی دچار گرفتگی بینی است و نمیتواند به خوبی تنفس کند. خونریزی و تورم بینی این مشکل را تشدید میکنند و باعث نگرانی بیمار میشوند. مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی که به دلیل گرفتگی بینی ایجاد میشوند، جزو عوارض طبیعی این عمل جراحی هستند. این مشکلات بعد از مدت کوتاهی بهبود پیدا میکنند.
بیمار در این زمان باید مراقب باشد که با بینی خود نفس عمیق نکشد. همچنین در صورت ایجاد سرفه یا عطسه باید حتما هوا را از طریق دهان خود هدایت کند.
پزشک برای پیشگیری از گرفتگی بینی و مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی راهکارهایی چون شستشو با سرم نمکی را پیشنهاد میدهد. اما در هر صورت این مشکل تا بعد از نقاهت آسیبهای ابتدایی ناشی از تهاجم جراحی، باقی میماند و جای نگرانی نیست.
چه مدت بعد از رینوپلاستی میتوان به شکل معمول نفس کشید؟
همانطور که گفته شد، جراحی باعث میشود که نفس کشیدن تا مدتی برای بیمار سخت باشد. این موضوع به معنی ایجاد مشکل تنفسی برای بیمار نیست. افرادی که جراحی انجام دادهاند، معمولا میتوانند بعد از یک هفته با بینی خود نفس بکشند. روند تنفس آنها در هفتههای بعدی کم کم بهتر میشود و بعد از یک الی دو ماه به روال عادی خود باز میگردد. جالب است بدانید که بسیاری از بیماران بیان میکنند که بعد از این مدت راحتتر میتوانند نفس بکشند. این موضوع به دلیل از بین رفتن عارضههایی چون پولیپ و بهبود فرم بینی آنها ایجاد میشود.
عمل پولیپ بینی چطور انجام می شود
عمل پولیپ بینی یک جراحی سرپایی است که توسط متخصص فک و صورت انجام میشود. پولیت به تودههای قهوهای رنگی گفته میشود که همانند قطره اشک در مخاط بینی ایجاد میشوند. این تودههای کوچک از ناحیه سینوسها رشد کرده و در حفره بینی آویزان میشوند. اگرچه پولیپ توده غیرسرطانی محسوب میشود، اما مشکلات زیادی را به دنبال دارد. توضیحات کامل عمل پولیپ بینی در لینک زیر
آیا مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی به مهارت و تجربه پزشک مرتبط است؟
مهارت و تجربه پزشک جزو اولویتهای ابتدایی است که باید به آن توجه داشته باشید. جراحانی که تجربه زیادی در این زمینه ندارند، تنها به زیبایی ظاهری بینی توجه میکنند. آنها توجهی نسبت به ساختار بینی، استخوانها و غضروفها ندارند. به همین دلیل ممکن است غضروفهایی را حذف کنند که نقش اساسی در مسیر تنفسی ایفا میکنند. بنابراین پزشک باید جنبههای مختلف زیبایی و سلامتی بیمار خود را مورد توجه قرار دهد. بینی یکی از حیاتیترین اعضای صورت است که وجود مشکل در آن، روی سلامت کلی فرد تأثیر میگذارد. به همین دلیل پزشکان خبره تا حد امکان از بروز مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی پیشگیری میکنند. آنها همچنین راهکارهایی برای عوارض احتمالی این عمل جراحی دارند.
عمل همزمان پولیپ و زیبایی بینی
پولیپ بینی یکی از مشکلاتی است که باید درمان شود. در غیر این صورت عوارضی چون مشکل در تنفس یا خر و پوف و… را به دنبال خواهد داشت. برخی از افرادی که نیاز به درمان پولیپ دارند، از ظاهر بینی خود نیز راضی نیستند. به همین دلیل پزشک عمل همزمان پولیپ و زیبایی بینی را به آنها پیشنهاد میدهد. این راهکار یک تیر و دو نشان به حساب میآید. توضیحات کامل عمل همزمان پولیپ و زیبایی بینی در لینک زیر:
آیا رینوپلاستی در بهبود مشکلات تنفسی نیز تأثیر دارد؟
به کمک رینوپلاستی میتوان مشکلات تنفسی که به دلیل مشکلات دریچه خارجی و داخلی بینی ایجاد میشوند را برطرف کرد. البته این موضوع باید توسط پزشک متخصص به صورت کامل مورد بررسی قرار گیرد.
برخی از افراد نه تنها با مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی مواجه نمیشوند؛ بلکه با اصلاح مشکلات سینوسی، اصلاح فرم غضروفهای شکسته و… میتوانند تنفس راحتتری داشته باشند. در واقع به همین دلیل است که برای این دسته از افراد، رینوپلاستی یک عمل درمانی نیز به شمار میرود.
در واقع تا زمانی که فرد تنها برای اصلاح فرم بینی و زیبایی برای رینوپلاستی اقدام کند، یک عمل انتخابی خواهد داشت. اما زمانی که این عمل برای رفع مشکلات ساختاری بینی استفاده شود، انتخابی نیست و باید حتما انجام شود.
جراحی بینی میتواند غضروف، استخوان، پوست و در برخی موارد هر سه را تغییر دهد. در حالی که اکثر بیماران جراحی زیبایی بینی را صرفاً به دلایل زیبایی انتخاب می کنند، بسیاری از نگرانیهای پزشکی معتبر این عمل جراحی را ضروری می کند. هر ساله مردان و زنان بیشماری از مشکلات تنفسی بینی رنج می برند که باعث خونریزی مکرر بینی، سرماخوردگی، خشکی دهان، مشکلات خواب و مشکلات خروپف می شود. مشکلات رایجی که میتوانند باعث انسداد بینی یا مشکل در تنفس شوند عبارتند از:
- اختلال مادرزادی یا شکاف کام
- بزرگ شدن شاخکها یا ساختارهای مخاطی داخل بینی
- فروپاشی دریچه بینی ناشی از آسیب یا تروما
- انحراف سپتوم
- پل بینی باریک یا سوراخهای بینی کوچک
- پولیپ یا توده بینی
یکی از رایج ترین دلایل جراحی بینی ، اصلاح انحراف تیغه بینی است. این یک اصطلاح پزشکی برای توصیف زمانی است که غضروف مرکزی بینی خارج از مرکز است و تنفس صحیح را دشوار می کند. ناهنجاریهای ساختار بینی اغلب با مشکلات تنفسی همراه است. رینوپلاستی عملکردی میتواند پارتیشن بین دو حفره بینی به نام سپتوم بینی را صاف کند و تنفس از هر دو طرف بینی را برای بیماران آسان تر کند. به طور همزمان، بیماران میتوانند نگرانیهای پزشکی و زیبایی را برطرف کنند و یک عمل جراحی و دوره نقاهت را فراهم کنند. جراحی بینی برای اصلاح مشکلات تنفسی نه تنها مزایای زیبایی دارد، بلکه میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک کند.
روشهای درمان مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی چیست؟
برخی از بیماران بعد از گذشت چند ماه، همچنان با مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی درگیر هستند. در این صورت آنها باید به پزشک مراجعه کنند تا او علت ایجاد مشکل را بررسی کند. برخی از بیماران با متدهای ساده درمان میشوند. اما برخی از آنها به جراحیهای ترمیمی نیاز خواهند داشت. برخی از آنها به پیوند غضروف نیاز دارند.
برخی از افراد بعد از چند سال گذشت از رینوپلاستی دچار مشکلات تنفسی میشوند. آنها همچنین ممکن است دچار آبریزش، گرفتگی بینی و… نیز بشوند. جراحیهای ترمیمی و استفاده از داروها روشهای درمانی است که برای این افراد مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی برای حل تمامی عوارض جانبی احتمالی ناشی از رینوپلاستی لازم است که با جراحان خبره در این زمینه مشورت شود.
جمع بندی
در این مقاله به صورت جامع مشکلات تنفسی بعد از رینوپلاستی را مورد بررسی قرار دادیم. نکتهای که در اولویت اول باید به آن توجه داشته باشید، انتخاب جراح باتجربه و خبره در زمینه رینوپلاستی است. چرا که در این صورت به احتمال بسیار زیادی مشکل تنفسی جدی بعد از عمل ایجاد نخواهد شد. افراد حرفهای به تمام ابعاد زیبایی و سلامتی بیمار خود توجه میکنند.
مشورت ابتدایی با پزشک و ارائه تاریخچه دقیق پزشکی و به خصوص مشکلات مرتبط با دستگاه تنفسی در پیشگیری از ایجاد این مسائل تأثیر خواهد داشت. یک پزشک متخصص میتواند در عین جراحی زیبایی، بسیاری از مشکلات مجرای تنفسی را نیز از بین ببرد.
دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی دهان، فک و صورت هستند که به صورت تخصصی در حوزه رینوپلاستی فعالیت دارند. ایشان هم در عملهای درمانی و هم در عملهای زیبایی سابقه مطلوبی دارند. برای مشاوره و رزرو زمان ملاقات با دکتر سزاوار میتوانید به صورت آنلاین یا تلفنی از طریق راههای ارتباطی موجود در سایت ایشان اقدام کنید.