لب شکری یا شکاف کام یکی از ناهنجاری هایی است که از زمان تولد با افراد همراه می شود. آمار ابتلا به این اختلال در ایالات متحده، به ازای هر 2800 نوزاد یک نفر اعلام گردیده است. با وجود کم بودن این احتمال، اما نمی توان امکان ابتلا به آن را نادیده گرفت. حال باید دید که لب شکری چیست و چگونه باید تشخیص داده شود؟ آیا شکاف کام قابل درمان است؟ آیا راهی برای پیشگیری از شکاف کام وجود دارد؟ عمل شکاف کام چند ساعت طول میکشد؟ در این مقاله برای تمامی این سوالات، پاسخ واضحی ارائه خواهیم داد.
درخواست مشاوره رایگان
برای مشاوره رایگان توسط کارشناسان کلینیک دکتر سزاوار فرم زیر را پر کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید
شکاف کام چیست؟
معنای شکاف لب یا لب شکری چیست؟
مهم ترین علت های ایجاد شکاف کام و لب شکری چیست؟
آیا می توان شکاف کام و لب شکری را تا قبل از تولد نوزاد تشخیص داد؟
علائم وجود لب شکری و شکاف کام چیست؟
عوارض شکاف در کام و لب شکری چیست؟
روش های پیشگیری از لب شکری و شکاف کام چیست؟
آیا شکاف کام و لب شکری قابل درمان هستند؟
بهترین روش درمان شکاف کام و لب شکری چیست؟
روش انجام عمل شکاف کام و لب شکری چیست؟
روند درمان لب شکری بعد از عمل جراحی چگونه خواهد بود؟
هزینه عمل شکاف کام چقدر است؟
جمع بندی
شکاف کام چیست؟
کامل نشدن سقف دهان از زمان جنینی را شکاف کام می گویند. در واقع، سقف دهان یا همان کام جنین، در هفته ششم تا نهم بارداری رشد کرده و کامل می گردد. در برخی از نوزادان، بافت های سازنده سقف دهان در این بازه زمانی، به طور کامل پیوند نمی خورند. عدم تشکیل و تکمیل کام در نوزادان را شکاف کام می نامند. مشاهده عکس جنین لب شکری در سونوگرافی سه بعدی می تواند ابتلای او به این اختلال را نشان دهد.
ایجاد شکاف در کام در دو حالت رخ می دهد. گاهی ممکن است شکاف در ناحیه جلو یا عقب کام ایجاد گردد. در حالی که در برخی از نوزادان، هر دو ناحیه عقب و جلوی کام، دچار شکاف خواهند شد. هر چه میزان شکاف کام بیشتر باشد، عوارض آن شدیدتر و درمان آن پیچیده تر خواهد بود.
لب شکری چیست؟
لب شکری چیست؟ لب های جنین در هفته چهارم تا هفتم بارداری شکل می گیرند. در این بازه زمانی، قسمت های مختلف سر و اجزای چهره، تکمیل می شوند. در صورتی که اختلالی ایجاد شده و بافت ها نتوانند به هم بپیوندند، در بافت دهان و لب شکاف ایجاد می گردد. شکاف لب نیز در اثر عدم پیوند بافت آن ها ایجاد خواهد شد. در اصطلاح عامیانه، شکاف لب را تحت عنوان لب شکری نیز می شناسند.
شکاف لب، منجر به باز ماندن لب بالایی نوزاد می شود. اندازه شکاف نیز به عملکرد بافت ها بستگی دارد. در برخی از نوزادان، شکاف لب کوچک است و در برخی دیگر شکاف آن تا بینی نوزاد نیز ادامه پیدا می کند.
ناهنجاری های شکاف کام و لب شکری می توانند به صورت همزمان یا مستقل از هم وجود داشته باشند. در واقع، گاهی نوزادان تنها به یکی از این دو ناهنجاری و گاهی به هر دو مبتلا می شوند. وجود دو اختلال شکاف لب و کام به صورت همزمان، شیر خوردن را برای نوزاد سخت خواهد کرد.
از عوارض ناشی از لب شکری می توان به کاهش شنوایی، عفونت گوش و ایجاد اختلال در رشد دندان ها اشاره کرد. اکثر افرادی که به شکاف لب دچار هستند در ادای برخی کلمات نیز دچار مشکل خواهند شد. در هر حال، با تشخیص صحیح این ناهنجاری ها توسط یک پزشک متخصص، می توانید برای درمان یا بهبود آن اقدام کنید.
مهم ترین علت های ایجاد شکاف کام و لب شکری چیست؟
لب شکری و شکاف کام به دلایل ناشناخته ای ایجاد می شوند. در واقع، علت اینکه چرا سقف دهان و لب نوازد در ماه دوم و سوم بارداری شکل نمی گیرد، هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. با این حال، برخی از نتایج و پژوهش ها نشان می دهند که ژنتیک نقش مهمی در بروز ناهنجاری های لب شکری و شکاف کام ایفا خواهد کرد. برخی از علل احتمالی لب شکری عبارت اند از:
- مصرف دخانیات توسط مادر در طول دوران بارداری
- دیابت مادر
- استفاده از برخی داروهای خاص هنگام بارداری
- قرار گرفتن در معرض اشعه های خطرناک حین بارداری
- چاقی بیش از حد مادر
- تنگی فک بالا و روش های درمان
آیا می توان شکاف کام و لب شکری را تا قبل از تولد نوزاد تشخیص داد؟
انجام سونوگرافی سه بعدی از جنین در دوران بارداری می تواند به تشخیص لب شکری و شکاف کام کمک کند. عکس جنین لب شکری در سونوگرافی سه بعدی به پزشک متخصص کمک می کند تا وجود این ناهنجاری و شدت آن را پیش بینی نماید. به همین دلیل، پزشکان به مادران و پدرانی که زمینه ژنتیکی شکاف لب و کام را دارند، انجام این نوع سونوگرافی را توصیه می کنند. هر چند در برخی از نوزادان، لب شکری بودن تنها پس از تولد وی مشخص خواهد شد. در هر حال، تشخیص زودهنگام لب شکری می تواند به درمان ساده تر و سریع تر آن کمک کند.
علائم وجود لب شکری و شکاف کام چیست؟
در نوزادانی که با لب شکری و شکاف کام به دنیا می آیند، ممکن است در ابتدا هیچ گونه علائم ظاهری وجود نداشته باشد. اما معمولا وجود شکاف در لثه بالا بدیهی بوده و گاه تا زیر بینی امتداد پیدا می کند. در این نوزادان وجود شکاف در کام و لب می تواند هر دو طرف صورت را تحت تاثیر قرار دهد.
در برخی موارد، شکاف در قسمت انتهایی دهان نوزاد ایجاد شده است. بنابراین ممکن است حتی در هنگام زایمان نیز این اختلال تشخیص داده نشود. در این گونه نوزادان، شکاف در کام را تنها با مشاهده علائم آن، تشخیص می دهند. برخی از مهم ترین علائم شکاف کام در نوزادان عبارت اند از:
- مشکل در بلع
- تو دماغی بودن صدا
- عفونت بسیار شدید
عوارض شکاف در کام و لب شکری چیست؟
کودکان بر اساس اندازه و عمق لب شکری یا شکاف سقف دهان خود با چالش های مختلفی روبرو می شوند. مهم ترین مشکلی که شکاف ها به وجود می آورند، مشکلات تغذیه ای است. البته اکثر کودکانی که شکاف لب دارند، می توانند از شیر مادر تغذیه کنند. اما مکیدن برای نوزادانی که در سقف دهان خود شکاف دارند، بسیار دشوار خواهد بود.
عفونت گوش و کاهش یا از دست دادن شنوایی به طور کامل، از دیگر مشکلاتی هستند که برای نوزادان لب شکری و دارای شکاف در کام به وجود می آیند. کودکانی که شکاف کام دارند، بیشتر در معرض عفونت گوش میانی قرار می گیرند.
کاهش قدرت تکلم و ادای کلمات، یکی دیگر از عوارض ناشی از لب شکری یا وجود شکاف در کام خواهد بود. سقف دهان، نقش مهمی در ایجاد اصوات و ادای حروف در هنگام صحبت کردن دارد. به همین دلیل، کودکانی که به شکاف سقف دهان مبتلا هستند، نمی توانند به خوبی صحبت کنند. در بهترین حالت صدای آن ها تودماغی و گرفته خواهد بود.
از مشکلات دیگری که در نتیجه لب شکری و شکاف کام به وجود می آیند، می توان به مشکلات عاطفی و رفتاری در کودکان اشاره کرد. به طور کلی، ظاهر کودکان با شکاف کام و لب نسبت به دیگر کودکان متفاوت است. بنابراین کاهش اعتماد به نفس در رابطه با دوستان و افراد دیگر برای این کودکان، دور از انتظار نخواهد بود. از سوی دیگر، مراجعه پی در پی به پزشک و انجام درمان های مختلف، ناراحتی زیادی برای آن ها در پی خواهد داشت.
درخواست مشاوره رایگان
برای مشاوره رایگان توسط کارشناسان کلینیک دکتر سزاوار فرم زیر را پر کنید.
روش های پیشگیری از لب شکری و شکاف کام چیست؟
پیش از این اشاره کردیم که اختلالات ژنتیکی می توانند عامل اصلی بروز لب شکری و شکاف در کام نوزادان باشند. به همین دلیل، هنگامی که یکی از فرزندان خانواده با این گونه ناهنجاری ها متولد می شود، بروز نگرانی در پدر و مادر برای فرزندان بعدی خود اجتناب ناپذیر است.
البته ناشناخته بودن علت دقیق لب شکری شدن کودکان و یا ایجاد شکاف در کام نیز این نگرانی ها را دو چندان خواهد کرد. در اثر وجود چنین نگرانی هایی ممکن است خانواده ها از آوردن فرزندان بعدی خودداری کنند. حال باید دید آیا راهی برای پیشگیری از لب شکری یا شکاف در کام نوزادان وجود دارد یا خیر. و آیا شکاف کام قابل درمان است؟
در پاسخ باید گفت که رعایت برخی نکات می تواند احتمال تولد نوزادان لب شکری را کاهش دهد. انجام مشاوره ژنتیک یکی از بهترین و مهم ترین اقداماتی است که در این راستا انجام می گیرد. اگر سابقه ارثی باز بودن کام و دهان در خانواده وجود دارد، حتما این مساله را پیش از بارداری با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک شما پس از انجام بررسی های اولیه، می تواند شما را به یک مشاور ژنتیک معرفی نماید. در این مشاوره می توان تا حدودی احتمال ابتلا به شکاف لب و کام را تخمین زد.
پس از انجام بررسی های ژنتیکی افراد، معمولا پزشک با تجویز برخی ویتامین ها و داروهای تقویتی، زمینه پیشگیری از بروز ناهنجاری لب شکری و یا شکاف کام را فراهم می آورد. رعایت برخی مراقبت های قبل از بارداری و در حین آن نیز می تواند از بروز این ناهنجاری ها و عوارض ناشی از آن ها جلوگیری کند. ترک مصرف دخانیات و الکل از مهم ترین این مراقبت ها به حساب می آیند.
رسیدن به وزن مناسب پیش از بارداری و کنترل قند خون از دیگر مواردی هستند که علاوه بر پیشگیری از عارضه شکاف در ناحیه کام و لب، در جلوگیری از مشکلات دیگر مادر و نوزاد نیز موثر خواهد بود. در حین بارداری نیز می توان با تهیه عکس جنین لب شکری در سونوگرافی این اختلال را تشخیص داده و برای درمان آن برنامه ریزی های لازم را انجام داد.
آیا شکاف کام و لب شکری قابل درمان هستد؟
یافتن راهی برای درمان لب شکری و شکاف کام یکی از بزرگترین دغدغه های والدین نوزادان مبتلا به این اختلالات است. در اکثر موارد، با مراجعه به یک پزشک متخصص فک، دهان و صورت می توان یک راه حل مناسب برای درمان این ناهنجاری ها یافت. بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا شکاف کام قابل درمان است باید گفت که از نظر دکتر مهدی سزاوار، متخصص جراحی فک، دهان و صورت، مشکلات مربوط به لب شکری و شکاف کام از طریق انجام جراحی قابل درمان هستند.
انجام جراحی با هدف درمان لب شکری و شکاف ناحیه کام، از طریق روش های معمول امکان پذیر نیست. این نوع جراحی به متدها و تکنیک های پیشرفته جراحی نیاز دارد. زیرا اثرات ناشی از شکاف کام و لب شکری بعد از عمل نباید باقی بمانند. البته این موضوع به اندازه و عمق شکاف نیز وابسته است. در مواردی که شکاف عمیق بوده و یا به صورت سراسری باشد، ممکن است جای زخم ها و شکاف لب شکری بعد از عمل به طور کامل از بین نرود. با این حال، اگر در انتخاب پزشک معالج خود دقت کافی به خرج دهید، میزان این اسکارها به حداقل خواهد رسید.
بهترین روش درمان شکاف کام و لب شکری چیست؟
برای درمان لب شکری و شکاف کام، پزشک معالج روند درمان نوزادان را بعد از تولد، آغاز خواهد کرد. در طی برنامه درمانی این نوزادان، جراحی ها و مراقبت هایی انجام می گیرد. علاوه بر پزشک، پدر و مادر نیز نقش مهمی در روند درمان و نگهداری از نوزاد خواهند داشت. معمولا برنامه درمان لب شکری و شکاف کام بر اساس گام های زیر دنبال می شود:
- تا شش هفته پس از تولد نوزاد، در تغذیه از شیر مادر به او کمک می کنند. در همین زمان، تست شنوایی و بیماری های اطفال انجام می گیرد.
- ۳ تا ۶ ماهگی جراحی ترمیم شکاف لب
- ۶ تا ۱۲ ماه جراحی ترمیم شکاف کام
- ۱۸ ماه تا ۵ سال گفتاردرمانی و حل مشکلات ناشی از وجود شکاف کام و لب
- ۸ تا ۱۲ سال پیوند استخوان برای ترمیم شکاف های موجود در لثه
- ۱۲ تا ۱۵ سال ارتودنسی و نظارت بر روند رشد فک
بعد از اتمام برنامه درمانی بالا، فرد باید تا سن ۲۱ سالگی و تا زمان کامل شدن رشد فک بالا، تحت نظر پزشک باشد. این نکته را در نظر داشته باشید که برنامه درمانی یاد شده برای هر فرد می تواند مستلزم تغییراتی باشد. این مساله به عمق شکاف و میزان شدت لب شکری در شخص بستگی خواهد داشت.
روش انجام عمل شکاف کام و لب شکری چیست؟
جراحی لب شکری در سه ماهگی نوزاد انجام می گیرد. در انجام جراحی لب شکری، به بیهوشی عمومی نیاز داریم. برای بستن و ترمیم شکاف کام یا لب، از بخیه های ظریف و معمولا قابل جذب استفاده خواهد شد. ممکن است این سوال پیش آید که عمل شکاف کام چند ساعت طول میکشد. در پاسخ باید گفت که این نوع جراحی در حدود یک تا دو ساعت زمان نیاز دارد. البته این موضوع به فاکتورهای متعددی از جمله عمق شکاف و میزان مهارت پزشک جراح بستگی دارد. لازم است به این مساله توجه کنید که نوزاد باید از یک تا دو روز پیش از انجام جراحی لب شکری و شکاف کام، در بیمارستان بستری گردد.
در صورتی که از بخیه های قابل جذب استفاده نشود، چند روز پس از جراحی پزشک باید آن ها را باز کند. یک پزشک جراح ماهر و باتجربه، تمامی برش های مورد نیاز برای جراحی لب شکری را بر روی قسمت هایی از لب ایجاد می کند تا به تدریج اثر آن ها برطرف شود.
بهترین زمان برای انجام جراحی شکاف کام بین 6 تا 12 ماهگی نوزاد است. پزشک جراح، شکاف در فک بالا را با روش مناسب می بندد. سپس اقدامات لازم بر روی عضلات و پوشش سقف دهان انجام خواهد شد. زخم های ناشی از این جراحی، در داخل دهان است و تاثیری در ظاهر کودک ندارد. عمل ترمیم شکاف کام یک تا دو ساعت طول میکشد و نوزاد تا سه روز در بیمارستان بستری خواهد بود.
گاهی نوزاد برای به دست آوردن سلامت کامل خود، به جراحی های اضافه ای نیاز دارد. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک است. انجام جراحی پیوند استخوان و انواع عمل زیبایی صورت شامل رینوپلاستی، جراحی فک یا لب از جمله عمل های اضافی هستند که ممکن است بیمار به آن ها نیاز داشته باشد. هزینه عمل شکاف کام نیز با انجام این نوع جراحی ها افزایش می یابد.
روند درمان لب شکری بعد از عمل جراحی چگونه خواهد بود؟
اگر تشخیص و درمان لب شکری به موقع انجام گرفته و نوزاد همواره تحت نظر پزشک بوده باشد، مشکل خاصی به وجود نمی آید. اما ممکن است نوزاد لب شکری بعد از عمل یا در حین آن، به برخی مراقبت ها نیاز داشته باشد.
برای مثال، بسیاری از نوزادان مبتلا به شکاف کام، با مشکل بلع و مکیدن در دوران نوزادی مواجه هستند. بنابراین پزشکان باید برای تغذیه به آن ها کمک کرده و از روش های کمکی استفاده نمایند.
عفونت گوش و مشکلات شنوایی از دیگر عوارض لب شکری و شکاف کام هستند. بنابراین نوزاد باید بلافاصله پس از تولد، تحت نظر متخصص گوش، حلق و بینی نیز قرار گیرد. همچنین، شنوایی نوزاد باید به صورت مداوم سنجیده شده و در صورت نیاز راهکارهای درمانی توسط پزشک معالج به کار گرفته شود.
مراقبت های دهانی و دندانی از دیگر مواردی هستند که پدر و مادر باید به آن توجه ویژه داشته باشند. مواردی مانند نظارت بر روند رشد دندان ها و شروع به موقع ارتودنسی از جمله فاکتورهایی هستند که باید به آن ها دقت کرد. هر چند بهترین کار، معاینه دوره ای و منظم کودک توسط یک پزشک متخصص خواهد بود.
در صورتی که فرزند شما به دلیل لب شکری بودن یا وجود شکاف در کام، تکلم ضعیفی داشته باشد، لازم است در اسرع وقت به یک گفتار درمانگر مراجعه نموده و درمان کودک را آغاز نمایید.
هزینه عمل شکاف کام چقدر است؟
جراحی شکاف کام یک جراحی ترمیمی زیبایی است که باید با تکنیک های خاص خود انجام گیرد. مهارت پزشک جراح برای انجام این نوع جراحی بسیار اهمیت دارد. هزینه عمل شکاف کام و لب شکری نیز بستگی زیادی به شهرت و تبحر پزشک خواهد داشت. علاوه بر دستمزد پزشک، موارد زیر نیز می توانند در تعیین هزینه عمل شکاف کام نقش داشته باشند:
- هزینه بیمارستان و بستری نوزاد
- ویزیت پزشک بعد از جراحی
- آزمایش های قبل از عمل
- داروهای بعد از عمل
- هزینه جراحی های اضافی
- هزینه های مربوط به ارتودنسی
جمع بندی
تشخیص و درمان لب شکری و شکاف درکام تنها زمانی امکان پذیر است که یک پزشک متخصص فک، دهان و صورت، معاینات لازم را انجام دهد. با اقدام به موقع برای مراجعه به پزشک متخصص می توان مراحل درمانی را در اسرع وقت آغاز کرده و پیچیدگی های درمانی را کاهش داد.
در بخشی از این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که آیا شکاف کام قابل درمان است یا خیر. از نظر دکتر مهدی سزاوار اگر درمان در سنین پایین تر انجام گیرد، مواردی مانند جای زخم و اسکار حاصل از جراحی، تا زمان بزرگسالی برطرف شده و مشکلات ظاهری ایجاد نخواهد شد.
مهم ترین مرحله در آغاز فرایند درمان لب شکری و شکاف کام، انتخاب یک پزشک متخصص فک، دهان و صورت مجرب است. برای مشورت با دکتر سزاوار و دریافت مشاوره می توانید به پیج شخصی اینستاگرام ایشان مراجعه نمایید. همچنین در قسمت نوبت دهی امکان رزرو نوبت برای افراد متقاضی وجود دارد.
منبع
https://en.wiktionary.org/wiki/harelip
1 دیدگاه دربارهٔ «لب شکری»
عالی