امروزه، ایمپلنت دندان، به عنوان یک گزینه درمانی بسیار معمول برای جایگزینی دندانهای از دست رفته در بزرگسالان به کار میرود؛ به همین خاطر مراقبت از ایمپلنت دندان امری مهم است و به دوام بیشتر این وسیله کمک میکند. برای اطمینان از طول عمر ایمپلنت، تکنیکها و تلاشهای خاصی برای تمیز نگهداشتن و حفظ آن در مقابل باکتریهای مخرب و پلاک لازم است! در این مقاله اطلاعات کاملی در مورد کارهایی که برای مراقبت از ایمپلنت دندان باید انجام شود را بیان کردهایم.
یکی از مهمترین جنبههای تضمین عملکرد موفقیتآمیز و دوام ایمپلنت، مراقبت و رسیدگی به ایمپلنت دندان است؛ برای حفظ استحکام و پایداری ایمپلنت دندان، باید به طور منظم و دقیق به بهداشت دهان و دندان توجه کرد! استفاده از مسواکهای نرم و مخصوص ایمپلنت، نخ دندان مخصوص در جلوگیری از التهاب لثه و تجمع پلاک بسیار مؤثر است؛ رسیدگی به ایمپلنت دندان با اقدامات پیشگیرانه و واکنش بهموقع به هرگونه مشکل احتمالی، میتواند به حفظ زیبایی و کارایی آن برای سالها کمک کند.
مراقبت از ایمپلنت دندان در ساعات اولیه بعد از کاشت
البته ، احتمالاً شما هم فکر میکنید که بلافاصله پس از عمل چگونه مراقبت از ایمپلنت دندان لزومی ندارد. بعد از کاشت دندان، احتمالاً تا ۲۴ ساعت آینده درد در تورم را تجربه خواهید کرد. این موضوع طبیعی است.Dental Implant Care: 7 Tips for Looking After Your Implants در اینجا برخی از کارهایی که باید بعد از انجام روش انجام شود وجود دارد:
- برای کنترل خونریزی، اسفنجهایی را که در دهان شما قرار گرفته است را گاز بگیرید.
- در ۸ تا ۱۲ ساعت اول بعد از عمل ، از حرکت بیش از حد خودداری کنید و سر خود را بالا نگه دارید. هنگام خواب نیز از بالشهای بلند استفاده کنید.
- در صورت لزوم در فواصل ۱۵ دقیقه کمپرس یخ روی صورت خود قرار دهید.
- در ۲۴ ساعت اول فقط غذاهای نرم و نوشیدنی مصرف کنید
- داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک مصرف کنید
- در ۲۴ ساعت اول از شستن دهان خودداری کنید.
- در جلسه جراحی ایمپلنت دندان حتما همراه داشته باشید. بعد از کاشت شما نمیتوانید رانندگی کنید. بهتر است تا ۲۴ ساعت بعد از کاشت تنها نمانید.
نکات کلیدی برای مراقبت از ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان موثرترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته، بیمار یا آسیب دیده است. ایمپلنت های دندانی به گونه ای ساخته شده اند که مانند دندان های طبیعی به نظر برسند و عملکردی مشابه آن ها داشته باشند. دندان های ایمپلنت شده زیست سازگار و مقاوم در برابر بیماری و پوسیدگی هستند. بنابراین برای اطمینان از ماندگاری بیشتر ، حفظ و مراقبت از ایمپلنت دندان مانند دندان های معمولی بسیار مهم است.
ایده جراحی ایمپلنت دندان می تواند دلهره آور به نظر برسد، اما با مراقبت های پس از آن مناسب از لبخند ترمیم شده خود لذت خواهید برد. شما باید دستورالعمل های دندانپزشک خود را دنبال کنید و علاوه بر معاینات منظم، بهداشت دهان و دندان را در خانه رعایت کنید. به یاد داشته باشید که بهبودی مناسب به اندازه خود جراحی بسیار مهم است و می تواند بر موفقیت ایمپلنت های دندانی شما تأثیر بگذارد. در ادامه چند نکته در مورد مراقبت از ایمپلنت دندان را میخوانید:
دستورالعمل دندانپزشک را دنبال کنید
دندانپزشک بعد از جراحی دستورالعملهایی به شما می دهد تا به بهبودی سریع کمک کند. از آنجایی که ممکن است در این مرحله دهان به بهداشت دهان و دندان معمولی بیش از حد حساس باشد، دندانپزشک شما در زمانی که محل کاشت در حال بهبود است، رژیم بهداشت دهان و دندان خاصی را به شما توصیه کند. همچنین ممکن است به شما توصیه کند که دندان های دیگر خود را طبق معمول مسواک بزنید و در عین حال از مسواک زدن نواحی خاص خودداری کنید.
از یکی از دوستان یا اعضای خانواده کمک بگیرید
توصیه می کنیم در طول بهبود ایمپلنت دندان از یکی از اعضای خانواده یا یکی از دوستان نزدیک خود کمک بگیرید. به عنوان مثال، در روز اول جراحی که باید در خانه استراحت کنید، داشتن فردی که می تواند برای شما غذاهای نرم درست کند و در مصرف داروهای تجویز کمک کند، مفید است.
استراحت کافی داشته باشید
در روز درمان، اطمینان حاصل کنید که زمانی برای استراحت در نظر گرفته اید. به یاد داشته باشید که شما جراحی کرده اید، علیرغم اینکه این یک عمل سرپایی است، مهم است که به پشت دراز بکشید و سر خود را در حین استراحت توسط بالش نگه دارید تا از جریان خون کافی به سر اطمینان حاصل کنید. این کار علاوه بر جلوگیری از خونریزی بیش از حد، به کاهش تورم در دهان و صورت کمک می کند.
غذا خوردن
در طول ریکاوری ایمپلنت دندانی، باید غذاهای نرم و سرشار از ویتامین مصرف کنید. زمان بسیار خوبی برای امتحان برخی از دستور العمل های رژیم غذایی نرم، مانند سبزیجات نرم و سوپ است. به خوردن یک رژیم غذایی متعادل ادامه دهید و از غذاهایی که می توانند کلسترول یا فشار خون شما را افزایش دهند اجتناب کنید. برای تسریع بهبودی، از غذاهای اصلی مانند پوره سیب زمینی، سوپ کم سدیم و ماست که حاوی ویتامین A و C بالایی هستند استفاده کنید.
دهان خود را تمیز نگه دارید
بهداشت دهان و دندان یکی از اجزای کلیدی مراقبت از ایمپلنت دندان و در نتیجه بهبود موفقیت آمیز ایمپلنت است. در روز دوم جراحی، حداقل سه بار در روز دهان خود را با مخلوطی از آب گرم و نمک بشویید. انجام این کار به ویژه پس از غذا خوردن ضروری است تا ذرات غذای باقی مانده در دهان به آرامی حذف شوند. در بیشتر موارد، دندانپزشک به شما توصیه می کند دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، اما باید با لثه های خود بسیار ملایم باشید.
داروهای مسکن را طبق دستور مصرف کنید
احتمالا پس از بی اثر شدن داروهای بی حسی که حین جراحی استفاده کرده ید، کمی ناراحتی و تورم را تجربه می کنید. برای اینکه از بیشتر شدن درد جلوگیری کنید، مطمئن شوید که داروهای ضد درد را طبق تجویز دندانپزشک خود مصرف می کنید. تا زمان شخص شده دستورالعمل های داروی مسکن خود را دنبال کنید.
روند بهبودی پس از جراحی ایمپلنت دندان چقدر است؟
اکثر بیماران پس از دریافت ایمپلنت دندان معمولاً به شش تا نه ماه نیاز دارند تا به طور کامل بهبود یابند. در طول این مدت، ایمپلنت شما تحت استئواینتگراسیون قرار میگیرد، که در این فرایند ایمپلنت شما به استخوان فک میپیوندد.How to Care for Dental Implants
عوامل متعددی می توانند بر طول مدت زمان بهبودی شما تأثیر بگذارند، مانند:
- رویه های تکمیلی
- تعداد ایمپلنت های دریافتی
- مراقبت از ایمپلنت دندان
- بهداشت دهان و دندان
- شرایط سلامتی
- مصرف تنباکو
بعد از جراحی ایمپلنت دندان چه کارهایی را نمی توان انجام داد؟
- از ورزش های شدید خودداری کنید: همه به طور منظم به ورزش کافی نیاز دارند، اما پس از جراحی ایمپلنت دندان باید استراحت کنید. در چند روز اول، از انجام فعالیتهای سنگین مانند دویدن شدید یا بلند کردن وزنه اجتناب کنید تا به بدن خود فرصت دهید تا بهبود یابد چراکه به جلوگیری از خونریزی و تورم بیشتر کمک می کند.
- غذا یا نوشیدنی گرم مصرف نکنید: به دلیل استفاده از مسکنها و بیحسکنندهها، مصرف غذا و نوشیدنی گرم ممکن است دهان را در معرض سوختگی قرار دهد، بنابراین توصیه می کنیم بلافاصله پس از جراحی ایمپلنت دندان از خوردن هر گونه غذا و نوشیدنی گرم خودداری کنید.
- از غذاهای سفت، ترد یا چسبناک خودداری کنید: به مدت شش تا دوازده هفته از خوردن غذاهای ترد، سفت یا چسبناک خودداری کنید. این غذاها ممکن است به لثه های شما آسیب برساند که می تواند منجر به خونریزی بیش از حد شود.
- از استعمال سیگار خودداری کنید: پس از جراحی ایمپلنت دندان، سیگار کشیدن از هر نوع که باشد روند طبیعی بهبودی را مختل می کند و خطر شکست ایمپلنت یا عفونت را افزایش می دهد. اگر در حال حاضر سیگاری هستید، تا حد امکان از کشیدن سیگار اجتناب کنید، حداقل در تمام روز کاشت ایمپلنت و بعد از عمل دندانپزشکی.
- از مصرف الکل اجتناب کنید: حداقل در 24 ساعت اول پس از جراحی ایمپلنت دندانی، توصیه می کنیم از نوشیدن الکل خودداری کنید. این نه تنها بهبودی را برای شما دشوارتر می کند، بلکه با هر آنتی بیوتیک و داروهای مسکنی که ممکن است دندانپزشک برای شما تجویز کند نیز تداخل ایجاد می کند.
- مسواک مناسب برای ایمپلنت دندانی: بعد از کاشت دندان، این احتمال وجود دارد که نیاز به تعویض مسواک داشته باشید. مسواکهای نایلونی دارای موهایی نرم هستند و برای مراقبت از ایمپلنت دندان مناسبند. همچنین میتوانید با استفاده از پروکسی براش یا مسواکهای بین دندانی نواحی با دسترسی سخت اطراف ایمپلنتهای دندانی خود را تمیز کنید.
حتما مطمئن شوید که از مسواکهای با برسهای زبر استفاده نمیکنید. زیرا این مسواکها باعث خراش سطح کاشت شما میشود. به یاد داشته باشید که استفاده از هر ابزاری که باعث خراش ایمپلنتها میشود، برای تمیز کردن آنها ممنوع است.
شویندههای ساینده برای مراقبت از ایمپلنت دندان مناسب نیستند
به یاد داشته باشید که از خمیر دندان یا دهانشویه ساینده دهان را استفاده نکنید. ترکیبات این محصولات باعث از بین رفتن ایمپلنت میشود. استفاده بیش از حد از دهانشویه نیز میتواند این مشکل را ایجاد کند. خمیردندانهایی که در بازار با نام «ملایم» یا «حساس» شناخته میشوند، برای شستشوی ایمپلنتهای دندانی مناسبند.
جالب است بدانید که خمیردندانهای نعنا یا دارچین که باعث سوزش دهان میشوند، برای ایمپلنتها مناسب نیستند. به همین دلیل است که خمیردندانهای ملایم معمولا با طعم دارچین و نعنا ساخته نمیشوند.
اهمیت استفاده از نخ دندان در زمان مراقبت از ایمپلنت دندان
برای مراقبت از ایمپلنت دندان، کشیدن نخ دندان بیشتر از هر زمان دیگری اهمیت پیدا میکند. این بدان دلیل است که پلاکها میتوانند به راحتی در اطراف ایمپلنت جمع شوند. تجمع آنها میتواند منجر به تخریب ایمپلنت یا حتی سایر بیماریهای دهان و دندان مانند عفونت شود.
انواع مختلفی از نخ دندان وجود دارد که به طور خاص برای کسانی که ایمپلنت دندان دارند طراحی شده است. آنها بافت ظریفی دارند و زمانی که اطراف این وسیله کشیده میشوند، به آن آسیب نمیرسانند.
بسیاری از افراد تنها به دلیل فراموشی از نخ دندان برای مراقبت از ایمپلنت دندان استفاده نمیکنند. کارهایی که در ادامه بیان میکنیم، میتوانند به شما کمک کنند که این کار را به یک عادت تبدیل کنید.
سه بار در روز برای کشیدن نخ دندان آلارم بگذارید
نخ دندان را در ماشین یا کیف خود قرار دهید، با داشتن نخ دندان در همه زمانها، میتوانید از هر زمان اضافهای که برای مراقبت از ایمپلنت دندان خود دارید استفاده کنید. برای آشنایی کامل با مبحث نخ دندان ایمپلنت مقاله مربوط با این موضوع را بخوانید.
ملاقات منظم پزشک در موفقیت ایمپلنت تأثیر دارد
برخی از افراد تصور میکنند که بعد از کاشت دندان روند درمان به پایان میرسد و دیگر نیازی به ملاقات با پزشک ندارند. اما پزشک باید روند بهبود بیمار را تحت نظر داشته باشد. در این صورت میتواند با بروز کوچکترین مشکل آن را حل کند و مانع از آسیب جدی به ایمپلنتهای دندان شود. همچنین پزشک میتواند نکات مراقبت از ایمپلنت دندان را به شما ارائه دهد.
وابسته به سلامت دهان و دندان شما، باید حداقل سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید. با مراقبت از ایمپلنت دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک، کاشت دندان شما میتواند یک عمر ادامه یابد.
سوالات متداول مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
- آیا درد اطراف محل جراحی طبیعی است؟ طبیعی است که بعد از عمل، درد خفیفی را در اطراف محل جراحی تجربه کنید. بی حسی ناشی از بی حسی موضعی معمولاً در عرض چند ساعت کاهش می یابد. می توانید از کمپرس سرد یا مسکن های بدون نسخه برای کاهش هر گونه ناراحتی استفاده کنید.
- آیا می توان روز بعد از دریافت ایمپلنت دندان به سر کار رفت؟ در این مورد هر بیمار متفاوت است، اگرچه بیشتر افراد می توانند یک روز پس از دریافت ایمپلنت دندان به سر کار بازگردند، اما برخی از بیماران بسته به عواملی مانند سلامت دهان و دندان ممکن است به یک یا دو روز برای بهبودی نیاز داشته باشند. با این حال، اگر شغلی دارید که به فعالیت بدنی شدید نیاز دارد، توصیه میشود قبل از بازگشت به محل کار، چند روز مرخصی بگیرید. اگر شغل شما به فعالیت بدنی کمی یا بدون فعالیت بدنی نیاز دارد، بهتر است یک روز بعد از عمل ایمپلنت دندان به سر کار خود بازگردید.
- بعد از جراحی ایمپلنت دندان چه مدت برای خوردن غذا باید صبر کرد؟ در طول دوره بهبودی، توصیه می شود از غذاهایی که نرم یا مایع هستند، مانند تخممرغهای همزده و سوپها استفاده کنید. پس از بهبودی کامل دهان، می توانید رژیم غذایی عادی خود را از سر بگیرید. با این حال، پیشنهاد می شود حداقل یک هفته از خوردن غذاهای ترد، تند یا سفت خودداری کنید. خوردن این غذاها ممکن است باعث تحریک یا حتی آسیب به محل جراحی شما شود و درمان شما را به طور قابل توجهی طولانی کند.
- زمان مناسب برای اولین ویزیت پس از عمل چه زمانی است؟ توصیه می شود یک تا دو هفته پس از عمل، یک ویزیت با دندانپزشک خود داشته باشید. این به زمان اجازه می دهد تا دندانپزشک بتواند هرگونه عارضه در حال توسعه را بررسی کند و مطمئن شود که عمل طبق برنامه انجام شده است. اگر مشکوک هستید که مشکلی در ایمپلنت های دندانی شما وجود دارد، برای تعیین وقت منتظر نمانید. عدم درمان عارضه ممکن است منجر به مشکلات دیگری مانند عفونت شود.
حفظ استحکام و پایداری ایمپلنت دندان فقط به بهداشت دهان محدود نمیشود، بلکه انتخاب مواد غذایی مناسب و خودداری از مصرف غذاهای بسیار سخت یا چسبنده نیز میتواند، در حفظ استحکام و پایداری ایمپلنت دندان تأثیر بسزایی داشته باشد! دکتر پی ترک توماس متخصص ایمپلنتهای دندانی، تأکید میکند که بیماران برای رسیدگی به ایمپلنت دندان باید از فشار زیادی بر روی ایمپلنتها، مانند جویدن یخ یا باز کردن بطریها با دندان، بهشدت خودداری کنند؛ همچنین برای مراقبت از ایمپلنت دندان، باید از فعالیتهایی مانند سیگارکشیدن و مصرف الکل جدا خودداری کرد.
همچنین تمامی اقدامات لازم برای انجام جراحی کاشت به بهترین شکل را انجام میدهد؛ بنابراین انتخاب چنین فردی به عنوان جراح اهمیت بسیاری دارد. دکتر مهدی سزاوار متخصص دهان، فک و صورت هستند. ایشان به صورت تخصصی در حوزه کاشت ایمپلنتهای دندانی فعالیت میکنند. برای مشاوره و رزرو زمان ملاقات میتوانید از طریق سایت دکتر مهدی سزاوار، بهترین متخصص ایمپلنت در تهران اقدام کنید.