ایمپلنت دندان، دندانپزشکی مدرن را متحول کرده است. آنها راهی موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته در اثر عفونت، ضربه، پوسیدگی شدید دندان یا بیماری لثه هستند. برخلاف بریجها یا پروتزهای با قابلیت نگهداری بالا، ایمپلنتها مستقیماً روی استخوان فک ثابت میشوند، بنابراین یک راه حل تقریبا دائمی طولانی مدت هستند. خصوص زمانی که دندانها از دست میروند و برای مدتی جایگزین نمیشوند، محلی که دندان قبلا وجود داشت برای حمایت از ایمپلنت نیاز به ترمیم دارد. این تشکیل استخوان به عنوان پیوند استخوان نامیده میشود. برخی افراد در مورد این عمل ترس و نگرانی دارند چراکه تصور میکنند که پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد. باید گفت که به طور طبیعی پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد، اما این درد غیر قابل تحمل نیست و اگر بیماران موارد توصیه شد را رعایت کنند، میتوان با روش های کاهش درد بخش زیادی از درد ها را کاهش داد.
در ادامه این نوشتار در مورد نوع نگهداری پیوند استخوان در ایمپلنت نکاتی را آوردهایم که میتواند تاثیر زیادی بر کاهش درد داشته باشد. اما قبل از آن بد نیست با ساز و کار ایمپلنت دندان آشنا شوید تا منبع درد را شناسایی کنید.
ایمپلنت دندانی چیست؟
ایمپلنتهای دندانی پیچهای تیتانیومی هستند که در عمل جراحی به جای دندان از دست رفته قرار میگیرند که پایه و اساس طیف کاملی از ترمیمهای دندانی را فراهم میکنند. ایمپلنتهای دندانی به دلیل امنیت، دوام و طول عمرشان به استانداردی در درمان از دست دادن دندان تبدیل شدهاند. برای موفقیت، ایمپلنتهای دندانی باید با استخوان فک ترکیب شوند که به مقدار قابل توجهی بافت استخوانی نیاز دارد.
متأسفانه، انحطاط استخوان به دنبال از دست دادن دندان شایع است و برخی از بیماران را کاندیدای ضعیفی برای این روش میکند. با این حال، دندانپزشک میتواند عمل پیوند استخوان را قبل از درمان ایمپلنت دندان انجام دهد. پیوند استخوان استخوان فک را تقویت میکند و به بیماران امکان میدهد از مزایای درمان ایمپلنت دندانی بهرهمند شوند.
تراکم استخوان و درمان ایمپلنت دندان
یکی از عوامل اولیه در تعیین کاندیدای ایمپلنت دندان این است که آیا بیمار از بافت استخوانی کافی برای حمایت از ایمپلنت دندان برخوردار است یا نه. تراکم استخوان نقش حیاتی در موفقیت نهایی درمان ایمپلنت دندان ایفا میکند. در طول جراحی ایمپلنت دندان، دندانپزشک ایمپلنتهای دندانی را در استخوان فک بیمار قرار میدهد. با این حال، این به تنهایی امنیت مورد نیاز برای ایمپلنتها برای پشتیبانی از ترمیمهای دندان را فراهم نمیکند.
برای موفقیت درمان ایمپلنت دندان، ایمپلنتها باید با استخوان فک طبیعی بیمار در فرآیندی به نام osseointegration ترکیب شوند. امام اگر بیمار دژنراسیون (تحلیل استخوان) قابل توجه استخوان را تجربه کرده باشد، این همجوشی نمیتواند رخ دهد. خوشبختانه، مقدار ناکافی بافت استخوان فک به طور خودکار بیمار را از درمان ایمپلنت دندان محروم نمیکند. این بیماران میتوانند قبل از درمان ایمپلنت دندانی تحت عمل پیوند استخوان قرار گیرند تا استخوان فک را تقویت کند تا بتواند از ایمپلنتهای دندانی پشتیبانی کند.
روش پیوند استخوان
عمل پیوند استخوان میتواند استخوان فک نازک، نرم یا فرسوده را تقویت کند. در طول این روش، دندانپزشک بخشی از استخوان را از قسمت دیگری از بدن یا یک ماده پیوند مخصوص را در فک که ایمپلنتهای دندانی قرار میدهد. پس از قرار دادن پیوند، برش لثه بسته میشود و به بیمار زمان داده میشود تا بهبود یابد. طی چند ماه آینده، پیوند باعث رشد ساختار استخوانی جدید و سالم میشود. هنگامی که مقدار کافی از بافت استخوانی رشد کرد، بیمار آماده انجام درمان ایمپلنت دندانی خواهد بود. پیوند استخوان شانس درمان موفقیت آمیز ایمپلنت دندان را در بیمارانی که تحلیل استخوان را تجربه کرده اند بسیار افزایش میدهد.
خطرات پیوند استخوان دندان
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان ایمن است و معمولاً میزان موفقیت بسیار بالایی دارد. با این حال، مانند تمام روشهای جراحی، خطر کمی وجود دارد. باید گفت که پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد و این درد احتمالا ناشی از موارد زیر است:
- عفونت
- واکنش آلرژیک
- رد پیوند
- شکستگی زخم
- آسیب عصبی
- آسیب به دندانهای طبیعی یا رگهای خونی
- خون ریزی بیش از حد
- بی حسی، گزگز در لثه ها، لبها و گونه ها
- جای زخم
- مشکلات سینوسی (با کاشت فک بالا)
- تورم، درد و کبودی
- رشد غیر طبیعی استخوان
- لخته شدن خون
روشهای کاهش درد و مراقبت از پیوند استخوان در ایمپلنت
دندانپزشک شما راهنماییهایی در مورد نحوه مراقبت از پیوند استخوان، از جمله دستورالعملهای زیر، به شما میدهد. میزان موفقیت ایمپلنت دندان زمانی که توسط یک دندانپزشک یا جراح آموزش دیده و با تجربه انجام شود و همچنین دستورالعملهای مراقبتهای بعدی نیز رعایت شود بسیار بالا است.
مدیریت درد بعد از پیوند استخوان
در پاسخ به پرسش اینکه پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد ؟ یا خیر باید بگوییم که ناراحتی معمولاً حداقل است و پس از چهار یا پنج روز برطرف میشود. طبق دستورالعمل دندانپزشک، میتوان هرگونه دردی را با استفاده از ایبوپروفن یا پاراستامول کنترل کرد.
ممکن است تورم را تجربه کنید که معمولاً پس از دو تا سه روز به اوج خود می رسد و سپس کاهش می یابد که میتواند با کبودی و سفتی یا درد مفاصل فک همراه باشد. با پیروی از دستورالعملهای مراقبتهای بعدی دندانپزشک این عوارض قابل کنترل است. همچنین ممکن است خون در بزاق خود پیدا کنید که طبعی بوده و جای نگرانی نیست.
رژیم غذایی و سبک زندگی
یک هفته بعد از عمل از یک رژیم غذایی نرم استفاده کنید و از جویدن در نزدیکی محل عمل خودداری کنید. حداقل به مدت شش ساعت دهان خود را شستشو ندهید و از مصرف نوشیدنیهای گرم خودداری کنید.
برای جلوگیری از تداخل در روند بهبودی، حداقل تا دو هفته پس از جراحی نباید سیگار بکشید. در حالت ایده آل، به بیماران توصیه میشود که سیگار را به طور کلی ترک کنند. همچنین باید به مدت یک هفته از مصرف الکل خودداری کنید. در چند روز اول پس از جراحی از انجام فعالیتهای بدنی مثل شنا خودداری کنید.
مراقبت از دهان خود
پس از شش ساعت، دهانشویههای آب نمک گرم را شروع کنید. اینها باید چهار تا پنج بار در روز، به مدت پنج روز انجام شود. دندانهای خود را طبق معمول تمیز کنید، اما تا زمانی که دندانپزشک به شما دستور نداده روی محل عمل مسواک نزنید. دندانپزشک شما میتواند یک دهانشویه را برای استحمام ناحیه دو بار در روز توصیه کند.
برای کمک به جلوگیری از بیماری لثه در قرار ملاقاتهای بهداشتی منظم شرکت کنید. مراحل شدید بیماری لثه میتواند منجر به از دست دادن دندان یا ایمپلنت شود. از پروتز دندان تا حداقل دو هفته استفاده نکنید.اطمینان حاصل کنید که هر گونه آنتی بیوتیک تجویز شده را طبق دستور مصرف کنید.
کنترل خونریزی
به مدت 1 ساعت پس از عمل، به آرامی اما محکم و به طور مداوم روی یک گاز تا شده روی محل جراحی گاز بگیرید. اگر بعد از 1 ساعت خونریزی ادامه داشت، یک تکه گاز تا شده جدید را به مدت 30 تا 45 دقیقه دیگر روی محل قرار دهید و در صورت نیاز تکرار کنید. گاز را به طور مکرر عوض نکنید، زیرا این کار باعث جدا شدن لخته و تحریک خونریزی میشود. معمولاً لکه بینی خفیف تا 24 تا 48 ساعت وجود دارد.
اگر خونریزی همچنان ادامه داشت، گاز مرطوب شده با آب یا آغشته به چای سیاه قوی و معمولی (که حاوی اسید تانیک است که به لخته شدن خون کمک میکند) را محکم تر گاز بگیرید و مطمئن شوید که گاز مستقیماً روی ناحیه جراحی قرار گرفته است. اگر خونریزی با فشار کم نشد، سریعا با مطب تماس بگیرید. توجه داشته باشید با گاز در دهان نخوابید و غذا نخورید و در روز اول در حالی که دراز کشیده اید سر خود را کمی بالا نگه دارید.
مراقبت از زخم
حداقل تا 48 ساعت ناحیه جراحی را تحریک نکنید. شستشوی شدید، تف کردن، دستکاری یا استفاده از نی میتواند لخته را مختل، زخم را باز و خونریزی را طولانی کند که بهبود را به تاخیر میاندازد. دندانهای دیگر خود را در شب جراحی مسواک بزنید و به مدت 3 روز از مسواک زدن محل جراحی خودداری کنید.
اگر بعد از 24 ساعت خونریزی به خوبی کنترل شد، شستشو را به آرامی با آب نمک (1/2 قاشق چایخوری نمک خوراکی در 8 اونس آب گرم) شروع کنید و اجازه دهید آب داخل سینک چکه کند. بعد از تمام وعدههای غذایی و بعد از مسواک زدن به مدت 2 هفته به آرامی بشویید.
اگر به شما دهانشویه تجویزی داده شده است، 24 ساعت پس از جراحی استفاده از آن را شروع کنید، اما فقط دو بار در روز پس از مسواک زدن. همچنین زبان خود را مسواک بزنید، زیرا این آبکشی ممکن است به طور موقت باعث ایجاد لکههای قهوه ای روی زبان شود.
تمیز نگه داشتن اباتمنت برای بهبود مناسب بافت لثه اطراف بسیار مهم است. به مدت 2 هفته از استفاده از مسواک برقی، پراکسید یا سایر دهانشویههای OTC خودداری کنید.
پیشگیری از تورم و کبودی
تورم و کبودی بعد از جراحی دهان طبیعی است و ممکن است ۲ تا ۳ روز بعد بدتر شود یا تا یک هفته طول بکشد، بنابراین مهم است که با استفاده از کمپرس یخ و محدود کردن فعالیت بدنی خود به مدت 48 ساعت تا حد امکان از تورم جلوگیری کنید. حداقل به مدت 4 روز از خم شدن، بلند کردن، ورزش یا سایر فعالیتهای شدید خودداری کنید
کیسههای یخ را روی گونه مجاور محل جراحی قرار دهید (30 دقیقه به طور متناوب) به مدت 48 ساعت و بعد از 48 ساعت در همان محل به گرما تغییر دهید. گرما بعد از 48 ساعت از یخ موثرتر است.
کبودی ممکن است 3 روز بعد یا بیشتر قابل توجه باشد (و اگر آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید عمیق تر میشود). اما بعد از 3 روز به آرامی ناپدید میشود
مصرف آنتی بیوتیکها
تمام قرصهای آنتی بیوتیک را برای جلوگیری از عفونت یا مقاومت باکتریایی طبق دستور مصرف کنید. اگر تا به حال از داروهای مسکن استفاده نکرده اید، با نصف قرص شروع و با غذا مصرف کنید. در حین مصرف داروهای مسکن با نسخه از رانندگی، کار با ماشین آلات سنگین، نوشیدن الکل یا سایر داروهای آرام بخش خودداری کنید.
یادداشت پایانی
در این مطلب تلاش کردیم در مورد اینکه آیا پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد یا خیر نکاتی را ارائه دهیم. در صورتی که علائم یاد شده را تجربه کردید حتما به جراح فک و صورت مراجعه کنید. شما میتوانید برای انجام خدمات دندانپزشکی به مطب دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی فک، صورت و زیبایی به نشانی میدان ونک، خ گاندی شمالی، ک صانعی شرقی، پلاک ۷، واحد ۲ مراجعه کنید و یا برای رزرو وقت و یا پرسش در خصوص انواع جراحی فک و صورت و ایمپلنت دندان به صفحه اینستاگرام دکتر سزاوار به آدرس @drsezavaromfs مراجعه کرده و یا از طریق تلفن تماس ۰۲۱۸۸۷۸۴۱۷۲ – ۰۲۱۸۸۷۸۴۹۶۷ و شماره واتساپ ۰۹۰۲۲۵۴۲۴۴۸ با مطب ارتباط برقرار کنید.
