ایمپلنتهای دندانی جایگزین مخصوص دندان هستند که با جراحی در استخوان فک قرار میگیرند. به این ترتیب، شما به ساختار استخوانی سالم و کافی نیاز دارید تا به درستی از آنها حمایت کنید. اولین سوال در مورد ایمپلنت دندان این است که آیا قبل از نصب ایمپلنت، بیمار نیاز به پیوند استخوان دارد یا خیر؟. پیوند استخوان قبل از جراحی باعث میشود، استخوان زیر بافت لثه برای کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت دندان تقویت شود.
بنابراین اگر فردی هستید که دندانهای خود را از دست دادهاید، در گذشته از بیماری پریودنتال رنج میبردید یا جراح دهان شما در حال برنامهریزی برای کشیدن دندان است، ممکن است، استخوان محل جراحی نسبتاً ضعیف باشد. خوشبختانه، افزایش برجستگی میتواند جراحی ایمپلنت را ممکن کند. در ادامه این نوشتار در مورد پیوند استخوان در ایمپلنت اطلاعات بیشتری را در اختیارتان قرار میدهیم.
پیوند استخوان دندان، از پیشرفتهای مهم حوزه دندانپزشکی است، که به بیمارانی که دچار کاهش حجم استخوان فک شدهاند، امکان قراردادن ایمپلنتهای دندانی را میدهد. جراحی پیوند استخوان دندان، توسط متخصصان مجرب انجام میشود. پیوند استخوان دندان شامل انتقال استخوان از یک قسمت بدن یا استفاده از مواد مصنوعی به ناحیه موردنظر است؛ تا استخوان کافی برای حمایت از ایمپلنت فراهم شود. تلفیق استخوان دندان، که مرحلهای حیاتی پیوند استخوان است؛ به استخوان اجازه میدهد تا با بافتهای اطراف خود ادغام شود.
پیوند استخوان دندان چیست؟
پیوند استخوان دندان روشی است که به منظور افزایش پایداری ایمپلنت صورت میگیرد؛ ایمپلنت دندان راه حلی طولانی مدت برای دندان از دست رفته است. آنها اساساً دندانهای مصنوعی هستند که مستقیماً در استخوان فک جای میگیرند، یک اثر بادوام و طولانی مدت (معمولاً دائمی) ایجاد میکنند.
برای اینکه ایمپلنتهای دندانی بهترین شانس موفقیت را داشته باشند، استخوان فکی که در آن قرار میگیرد، باید محکم و سالم باشد. اگر استخوان فک به دلیل ابتلا به بیماری لثه، حفرههای دندانی درمان نشده، آسیب تروماتیک یا عفونتهایی که استخوان را تحت تأثیر قرار میدهد، خیلی ضعیف یا نازک باشد، استخوان نمیتواند به اندازه کافی از ایمپلنت دندان پشتیبانی کند.
پیوند استخوان دندان میتواند، گزینه خوبی برای افزایش استحکام و دوام به استخوان فک باشد و مانند پایه مناسب برای ایمپلنت دندان عمل کند؛ این بدان معناست که کسانی که هم یک دندان (یا چندین دندان) و هم یکپارچگی استخوان فک را از دست داده اند، همچنان میتوانند از مزایای ایمپلنتهای دندانی، از عملکرد بیشتر و سلامت دهان گرفته تا لبخندی شادتر و درخشانتر، لذت ببرند.
پیوند استخوان دندان چگونه کار میکند؟
در ابتدا، دندانپزشک شما تعیین میکند که آیا ایمپلنت دندان بهترین گزینه برای شما است یا خیر؟ و اگر چنین باشد، سپس تصمیم میگیرد که آیا برای ایجاد یک پایه محکم برای ایمپلنت به پیوند استخوان دندان نیاز دارید یا خیر. این مراحل توسط یک متخصص دندانپزشکی تعیین میشود که دهان شما را معاینه میکند و برای تعیین سلامت استخوان فک شما اسکن میگیرد. یک تصویر سه بعدی از استخوان فک شما از طریق اشعه ایکس مخروطی ساخته میشود تا درک بهتری از وضعیت استخوان داشته باشید.
اگر دندانپزشک تشخیص دهد که استخوان فک خیلی ضعیف است، به شما توصیه میکند که پیوند استخوان دندانی انجام دهید و در مورد روند کار با شما صحبت میکنند. تکه استخوانی که آنها استفاده خواهند کرد، میتواند از یکی از چندین ناحیه از جمله چانه، فک پایین یا حتی ساق پا یا لگن شما باشد. متخصص شما حتی ممکن است، مواد مصنوعی یا مواد دیگر را برای ایجاد پیوند توصیه کند. پیوند استخوان میتواند یک فرآیند پیچیده باشد. برای موارد گسترده که باید تغییرات زیادی در شکل و اندازه ناحیه کاشت دندان ایجاد شود، قبل از کاشت ایمپلنت (معمولا چندین ماه بعد) باید جراحی جداگانه انجام شود.
با این حال، گاهی اوقات استخوان کافی برای قرار دادن ایمپلنت وجود دارد، اما اگر استخوانی به اندازه کافی برای پوشاندن دو طرف ایمپلنت وجود نداشته باشد، در این حالت یک عمل پیوند کوچک در زمان جراحی ایمپلنت انجام میشود. استخوان پیوند شده معمولاً حدود شش ماه طول میکشد تا با استخوان موجود ترکیب شود. پیوند استخوان دندان دارای میزان موفقیت بسیار بالایی است، زیرا استخوان مانند اندامهای پیوند اعضا پس زده نمیشود.
مزایای دریافت پیوند استخوان دندان
دریافت پیوند استخوان دندان دارای مزایای متعددی است که دندانپزشک آن را قبل از انجام هر عمل جراحی با شما در میان میگذارد. برخی از مزایای کلیدی عبارتند از:
- ایمپلنت دندان را امکان پذیر میکند: بدون پیوند استخوان دندان، استخوان طبیعی شما ممکن است به اندازه کافی قوی نباشد که از ایمپلنت دندان پشتیبانی کند.
- از گزینههای درمانی جایگزین اجتناب میکند: بسیاری از دندانپزشکان ایمپلنتهای دندانی را به جای درمانهای جایگزین مانند بریج و پروتز توصیه میکنند، زیرا آنها به نگهداری بیشتری نیاز دارند و میتوانند دوام کمتری داشته باشند. پیوند استخوان به اطمینان از امکان پذیر بودن گزینه ترجیحی – ایمپلنت – کمک میکند.
- اطمینان از دوام ایمپلنتها: یکی از مزایای ایمپلنتهای دندانی این است که دوام و ماندگاری طولانی دارند و این تا حد زیادی به لطف ریشه قوی در استخوان فک است.
انواع پیوند استخوان دندان
انواع مختلفی از پیوند استخوان دندان وجود دارد؛ که عبارتند از:
1. بلوک پیوند استخوان: در این نوع پیوند استخوان، دندانپزشک شما از استخوان پشت استخوان فک، نزدیک دندان عقل شما استفاده میکند. اگر از دست دادن استخوان جدی دارید که باید برطرف شود، این نوع پیوند استخوان گزینه خوبی است.
2. پیوند سوکت: گرافت سوکت نوعی پیوند است که میتوانید همزمان با کشیدن دندان دریافت کنید که از تحلیل استخوان با از دست دادن دندان جلوگیری میکند. بدن شما قادر نخواهد بود، استخوان را در نزدیکی محل دندان به دلیل پیوند حفره بازجذب کند. این امر فک شما را برای ایمپلنتهای دندانی که برای جایگزینی دندان از دست رفته، دریافت خواهید کرد، آماده نگه میدارد.
3. سینوس لیفت: اگر برخی از دندانهای آسیاب ردیف بالایی دندانهای خود را از دست داده باشید، این پیوند استخوان مفید است. بخشی از سینوس ممکن است شروع به رسیدن به سمت پایین کند و شکاف باقی مانده توسط دندانها را پر کند. سینوس لیفت، سینوس را به حالت طبیعی باز میگرداند، در حالی که به جای آن شکاف را با پیوند استخوان ترمیم میکند.
روش پیوند استخوان
- ایمپلنت دندان برای برخی بیماران که استخوان فک کافی ندارند با کشیدن دندان قدیمی شروع میشود. سپس، پیوند استخوان انجام میشود تا برای جراحی ایمپلنت آماده شوند. پس از پیوند، یک پایه ثابت برای دندان جدید وجود خواهد داشت.
- بیشتر اوقات، پیوند استخوان با استخوان بدن خود شما انجام میشود. ممکن است از پشت استخوان فک یا از قسمت دیگری از بدن باشد.
- با این حال، اهداکنندگان انسان و حتی حیوانات نیز میتوانند، منبع خوبی از مواد پیوند استخوان باشند. این استخوان ضد عفونی میشود؛ بنابراین استفاده از آن کاملا بیخطر است. برخی از افراد این گزینه را ترجیح میدهند؛ زیرا به این معنی است که برای گرفتن استخوان نیازی به برش جراحی دوم ندارند.
- هنگامی که پیوند استخوان انجام شد، احتمالاً باید چند ماه صبر کنید تا بتوانید ایمپلنت خود را اضافه کنید. تا استخوان شما استخوان جدیدی در اطراف پیوند ایجاد کند، زمانی سپری خواهد شد.
- جراحی پیوند استخوان معمولا کمتر از دو ساعت طول میکشد. شما آن را در مطب دندانپزشک خود انجام خواهید داد؛ سپس باید یک روند درمانی مختصر را طی کنید.
آیا همه کاندیدای ایمپلنت دندان به پیوند استخوان دندان نیاز دارند؟
اگر یک دندان را از دست دارید یا به بیماری لثه مبتلا شدهاید، این احتمال وجود دارد که به پیوند استخوان دندان نیاز داشته باشید. چراکه وقتی یکی از دندانهای خود از دست میدهید، استخوان اطراف دندان شروع به از بین رفتن میکند. بیماری لثه همچنین میتواند، باعث عقب نشینی استخوان فک شود.
از دست دادن استخوان تنها از یک دندان ممکن است، قابل توجه نباشد.؛ اما اگر چندین دندان را از دست بدهید یا بیماری پیشرفته لثه داشته باشید، از دست دادن استخوان شما در واقع میتواند بر ظاهر صورت شما تأثیر بگذارد. ممکن است ظاهر صورت شما دچار افتادگی شود، زیرا استخوان کافی برای حمایت از آنها باقی نمانده است.
پیوند استخوان به بازیابی ظاهر شما کمک میکند. همچنین تضمین میکند که هر جایگزین دندانی که دریافت میکنید در جای خود باقی میماند.
فرآیند بهبود پیوند استخوان
- احتمالاً پس از تکمیل پیوند استخوان کمی درد احساس خواهید کرد. با این حال، درد خیلی شدید نخواهد بود. شما میتوانید آن را با یخ کنترل کنید و دندانپزشک شما نیز ممکن است، داروهایی را برای کاهش تورم توصیه کند.
- تورم یکی از قابل توجه ترین اثرات در طول بهبودی بعد از پیوند استخوان شما خواهد بود. مهم است که برای کاهش تورم اقداماتی را انجام دهید، زیرا میتواند مانع از روند بهبودی شما شود.
- همچنین باید در حین بهبودی مراقب آنچه می خورید، باشید. برخی از روشها شما را به رژیم غذایی مایع در طول دوره بهبودی محدود میکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است انواع غذاهای نرم را مجاز کنند. با این حال، مدتی طول میکشد تا بتوانید هر چیزی سفت یا ترد را بخورید.
- هنگام خواب، ممکن است، لازم باشد، سر خود را بالا نگه دارید تا خون در محل جراحی جمع و باعث تورم بیشتر نشود. مهم است که برای مدتی از فعالیت شدید خودداری کنید تا هیچ چیزی به محل پیوند آسیب نرساند.
خطرات پیوند استخوان
مانند هر روش پزشکی دیگری، پیوند استخوان با خطراتی همراه است.
- ممکن است در ناحیهای که پیوند استخوان از آن برداشت میشود، درد، تورم و کبودی داشته باشید. برای مثال اگر استخوان از لگن شما گرفته شود (پیوند استخوان اصلی)، ممکن است برای 2 تا 4 هفته راه رفتن برای شما ناراحت کننده باشد.
- ممکن است به مدت 1 تا 2 هفته در فک خود تورم داشته باشید.
- پیوند استخوان میتواند، عفونی شود. تیم دندانپزشکی شما با دقت کار میکنند و پس از درمان به شما آنتی بیوتیک میدهند تا از این امر جلوگیری کنند.
- گاهی اوقات، استخوان کافی برای انجام جراحی ایمپلنت دندان پس از پیوند استخوان وجود ندارد. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است به جراحی پیوند استخوان بیشتری نیاز داشته باشید.
- خطر شکست ایمپلنت دندانی برای برخی افراد، به ویژه آنهایی که سیگار میکشند، بیشتر است. تیم دندانپزشکی شما خطرات را توضیح میدهد و به شما میگوید که آیا شانس بیشتری برای شکست پیوند استخوان دارید یا خیر.
هزینه پیوند استخوان دندان چقدر است؟
هزینه پیوند استخوان دندان بسته به نیاز شما میتواند بسیار متفاوت باشد.
- پیوند استخوان کوچک را میتوان همزمان با ایمپلنت دندان تکمیل کرد که کمک میکند تا هزینه (و زمان بازیابی) به حداقل برسد.
- یک پیوند استخوان بزرگ به یک جراحی جداگانه نیاز دارد که به هزینه آن میافزاید و زمان بهبودی بسیار بیشتری را میطلبد.
- به خاطر داشته باشید، ممکن است اسکنها، داروها و قرارهای ملاقات اضافی نیز وجود داشته باشد که به هزینه کلی اضافه میکند.
بهترین گزینه شما این است که با متخصص دندانپزشک خود صحبت کنید تا تخمین بهتری برای هزینه سلامت دهان و دندان خود داشته باشید. اما به صورت میانگین هزینه 20.000.000 الی 200.000.000 ریال است؛ همین مبلغ به دلار بین 300 تا 800 دلار میباشد. نکته مهم این است که این قیمتها با توجه به عواملی چون حجم تحلیل استخوان، نوع و کیفیت مواد مورد استفاده در پیوند استخوان، میزان تخصص پزشک و اینکه از چه نوع استخوانی (استخوان مصنوعی یا استخوان خود بیمار) برای پیوند استفاده شود، متفاوت است.
پیوند استخوان دندان، بهمنظور ترمیم و تقویت استخوان فک انجام میشود. جراحی استخوان دندان، امکان نصب ایمپلنتهای دندانی را در فکهایی که دچار تحلیل استخوان شدهاند، فراهم میآورد. جراحی تلفیق استخوان دندان میتواند با استفاده از استخوان خود بیمار (اتوگرافت)، استخوان اهدایی از انسان دیگر (آلوگرافت)، یا حتی استخوانهای حیوانی (زنوگرافت)، یا مواد مصنوعی (آلو پلاست)، صورت گیرد؛ البته در یک مطالعه تحقیقاتی در سال ۲۰۱۹ به این نتیجه رسیدند؛ که هنوز هیچ ماده مصنوعی بهجای استخوان توسط بشر تولید نشده است؛ که بتواند به طور کامل جایگزین استخوان طبیعی شود.
یادداشت پایانی
در این مطلب تلاش کردیم در مورد پیوند استخوان دندان نکاتی را ارائه دهیم. در صورتی نیاز به پیوند اسخوان حتما به جراح فک و صورت مراجعه کنید. شما میتوانید برای انجام خدمات دندانپزشکی به مطب دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی فک، صورت و زیبایی به نشانی میدان ونک، خ گاندی شمالی، ک صانعی شرقی، پلاک ۷، واحد ۲ مراجعه کنید. همچنین برای رزرو وقت و یا پرسش در خصوص انواع جراحی فک و صورت و ایمپلنت دندان به صفحه اینستاگرام دکتر سزاوار به آدرس @drsezavaromfs مراجعه کرده و یا از طریق تلفن تماس ۰۲۱۸۸۷۸۴۱۷۲ – ۰۲۱۸۸۷۸۴۹۶۷ و شماره واتساپ ۰۹۰۲۲۵۴۲۴۴۸ با مطب ارتباط برقرار کنید.