پیوند استخوان میتواند عمر دندانها یا ایمپلنتها را افزایش دهد. بیشتر مواد پیوند باعث رشد استخوان شده و در نهایت با استخوان طبیعی خود بدن جایگزین میشوند. افرادی که قبل از انجام ایمپلنت ابتدا از پیوند استخوان بهره میبرند باید مراقبتهای لازم را انجام داده تا در نهایت نتیجه قابل قبولی را ایجاد کنند. مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان شامل مواردی میشود که در ادامه هر یک را به تفسیر توضیح خواهیم داد:
پیوند استخوان دندان چیست؟
پیوند استخوان دندان یک روش جراحی است که برای جایگزینی یا تثبیت استخوان با استفاده از عوامل تشکیل دهنده استخوان استفاده میشود. این عوامل میتوانند از بدن شما، بدن شخص دیگری، یک جایگزین طبیعی یا حتی مصنوعی باشند. در دندانپزشکی، جراحی پیوند استخوان اغلب برای آماده سازی روشهای ایمپلنت برای بیمارانی که از دست دادن استخوان قابل توجهی در فک خود دارند استفاده میشود.
آیا تمام روشهای کاشت دندان نیاز به پیوند استخوان دارند؟
در دندانپزشکی، همه روشهای کاشت دندان نیازی به روش پیوند استخوان ندارند. پیوند استخوان تنها در صورتی لازم است که استخوانهای سالم و طبیعی کافی در دهان خود برای حمایت از ایمپلنت نداشته باشید.
بنابراین، ساختار استخوانی سالم و بافت لثه برای حمایت از ایمپلنت دندان کافی خواهد بود.
خطرات پیوند استخوان چیست؟
در برخی موارد ممکن است هنگام انجام درمان پیوند استخوان، عوارض جانبی را تجربه کنید. که شامل موارد زیر میشود:
- عفونت
- شکستگی استخوان (از محل برداشت)
- آسیب عصبی
- از دست دادن استخوان
علاوه بر این، باز شدن زخم نیز ممکن است رخ دهد و ممکن است از ناحیهای که بافت استخوان از داخل دهان شما پیوند زده شده است ایجاد شود. در نتیجه، اگر پس از جراحی با این مشکل مواجه شدید، ضروری است که با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
علاوه بر این، تمام روشهای جراحی خطراتی را به همراه دارند و موفقیت روش شما بستگی به این دارد که پیوند شما چقدر خوب قرار داده شده است. برای اینکه درمان شما موثر واقع شود، استخوان فک شما باید با بافت استخوانی کاشته شده پیوند بخورد.
در موارد شدید ممکن است علائم شکست پیوند استخوان دندان را تجربه کنید. علائم شکست پیوند استخوان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد
- عفونت در دهان
- تورم
برای مطالعه پیوند استخوان دندان چیست؟کلیک کنید.
مراقبتهای اولیه بعد از پیوند استخوان دندان
در روز جراحی، بیماران با پیروی از این توالی نتایج مطلوبی دارند:
- ابتدا خونریزی را کنترل کنید
بعد از پیوند استخوان بیمار باید در وضعیت نشسته بماند و گاز قرارداده شده روی محل پیوند را گاز بگیرد تا خونریزی متوقف شود.
گاز استریل مرطوب شده (یک رول به اندازه انگشت شست) یا یک کیسه چای را روی زخم بمالید. با فشار ثابت به مدت یک ساعت و با استفاده از 80 درصد حداکثر نیروی گاز گرفتن خود، محکم آن را گاز بگیرید. قسمت عمده گاز باید مستقیماً روی سوکت قرار گیرد، بنابراین به عنوان یک مانع عمل میکند تا مقدار خونی را که از سوکت خارج میشود به حداقل برساند.
اگر دهان پر از خون است، به این معنی است که گاز آن ناحیه را مسدود نمیکند. یکی دیگر از دلایل پر شدن خون دهان این است که فشار متناوب روی گاز وارد شود یا بیمار شروع به صحبت کند و باعث شود گاز از موقعیت خود خارج شود.
حتی زمانی که از تکنیکهای فوق به درستی استفاده شود، ممکن است 3 تا 4 ساعت طول بکشد تا خونریزی متوقف شود.
لکه خون روی گاز را به عنوان نشانه خونریزی نادیده بگیرید. در حالت ایدهآل، فرد دیگری غیر از بیمار باید خونریزی را بررسی کند و به استفاده از گاز کمک کند. در پایان هر ساعت، گاز باید برداشته شود و زخم باید برای خونریزی بیشتر بررسی شود. به طور مستقیم به مدت 20 تا 30 ثانیه به زخم نگاه کنید و در صورت نیاز از چراغ قوه استفاده کنید.
اگر روی دندانهای مجاور لختههای خون مشاهده کردید، باید آنها را پاک کنید. چراکه ممکن است مقداری خونریزی را تحریک کند.این لختهها زمانی ایجاد میشوند که گاز دهانه لثه را نبندد. خون به خارج از حفره تراوش میکند و روی دندانها و بافتهای مجاور لخته میشود.
اگر خونی را مشاهده کردید که مستقیماً از سوکت می آید، باید یک گاز جدید قرار دهید تا ناحیه را ببندد. برای بیمار مهم است که در این مدت دهان خود را بسته نگه دارد. پس از گذشت یک ساعت دوباره سوکت را چک کنید و در صورت لزوم تکرار کنید.
- شروع داروها
اگر بعد از پیوند استخوان درد ایجاد شد، ابتدا باید داروی مسکن و سپس یک ساعت بعد آنتی بیوتیک مصرف شود. اگر بیمار دردی را احساس نمیکند، ابتدا باید آنتیبیوتیک مصرف شود و در هنگام شروع درد، از داروهای مسکن استفاده شود.
مراقبتهای بعد از پیوند استخوان دندان
پس از پیوند استخوان دندان، انتظار کمی تورم و ناراحتی در ناحیه پیوند برای چند روز پس از عمل داشته باشید. داشتن مقداری خونریزی تا 24 ساعت پس از عمل طبیعی است.
این دستورالعملها برای درمانهای جراحی که هم شامل کشیدن دندان و هم قرار دادن مواد پیوند در محل کشیدن دندان میشود، اعمال میشود.
توجه داشته باشید پیوند استخوان از بسیاری از ذرات و اجزای کوچک تشکیل شده است. با احتیاط داخل سوکت قرار می گیرد تا پیوند در جای خود بماند. اما زخم میتواند به راحتی مختل شود و باعث بیرون آمدن ذرات پیوند شود. اگر متوجه از بین رفتن ذرات پیوند شدید نگران نباشید. در عین حال، شما باید نکات زیر را در جلوگیری از از بین رفتن ذرات پیوند انجام دهید:
رژیم غذایی برای مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
پس از عمل پیوند استخوان، باید غذای نرم بخورید و به مدت 24 ساعت از نوشیدنیهای داغ اجتناب کنید. علاوه بر این، شستشوی بیش از حد دهان پس از درمان ممکن است باعث افزایش خونریزی در دهان شود، بنابراین باید در صورت امکان از این کار اجتناب کنید. همچنین باید از نوشیدن از طریق نی خودداری کنید زیرا فشار منفی ممکن است مقداری از مواد پیوند را از بین ببرد.
جلوگیری از خونریزی در مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
انتظار می رود که در طول عمل خونریزی داشته باشید و به احتمال زیاد گازی را در دهان خود خواهید دید که مواد پیوند استخوان و ناحیه عمل شده را می پوشاند. حداقل یک ساعت پس از عمل آن را محکم در جای خود نگه دارید تا خونریزی متوقف شود. در برخی از انواع پیوند استخوان، خونریزی میتواند برای مدت طولانیتری ادامه یابد، در این صورت، ممکن است لازم باشد گاز خود را هر ساعت برای 2 تا 3 ساعت آینده تعویض کنید. اگر همچنان خونریزی مشاهده کردید، سعی کنید یک کیسه چای مرطوب را روی آن ناحیه قرار دهید. تا چند روز آینده همچنان بزاق خونی مشاهده خواهید کرد، اما اگر خونریزی متوقف نشد و شدید بود، پس از 24 ساعت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
علاوه بر این، ممکن است دارویی برای کمک به مقابله با درد یا جلوگیری از عفونت به شما ارائه شود. این داروها شامل تسکین پیوند استخوان دندان – داروی ضد درد و ضد التهاب است.
درمان تورم در مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
داشتن لثه متورم در ناحیه عمل کاملاً رایج است و بهترین کاری که باید فورا انجام دهید استفاده از کمپرس یخ است. بعد از هر 20 دقیقه از آنها استفاده کنید و اگر این عمل در هر دو طرف دهان شما اتفاق افتاده است، از آنها استفاده کنید. در استفاده از کیسه یخ زیاده روی نکنید، زیرا قرار دادن یخ در طولانی مدت میتواند به بافت دهان شما آسیب برساند و احتمالاً بر مواد پیوند استخوان تأثیر بگذارد. اگر تورم کاهش پیدا نکرد، این کار را حداکثر تا 24 ساعت ادامه دهید. در بیشتر موارد، پس از دو روز پس از پیوند استخوان، باید شاهد کاهش تورم باشید.
فعالیت بدنی در مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
از دیدگاه دندانپزشک، تا 2 تا 3 روز بعد از پیوند استخوان نباید هیچ گونه فعالیت بدنی انجام دهید. برای موارد شدید، ممکن است به شما توصیه شود که تا 6 ماه از فعالیتهای بدنی شدید خودداری کنید. چراکه باید پیوند استخوان شما زمان کافی برای بهبود داشته باشد، زیرا هر گونه حرکت بیش از حد میتواند بافت استخوان را حرکت دهد یا مختل کند. اگر این اتفاق بیفتد پیوند استخوان شما شکست خورده و ممکن است درد داشته باشید یا مجبور شوید جراحی را دوباره انجام دهید.
خودداری از استعمال دخانیات در مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
تحقیقات نشان میدهد که سیگار میتواند از بهبود استخوان جلوگیری کند و ممکن است منجر به شکست پیوند استخوان شود. اگر سیگاری هستید، مهم است که بعد از جراحی سیگار کشیدن خود را محدود کنید. شما باید با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بتوانند برنامه مراقبتهای پس از آن را به شما ارائه دهند.
استفاده از نگهدارنده در مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
بسیاری از افرادی که پس از کشیدن استخوان نیاز به پیوند استخوان دارند، ممکن است از نگهدارنده (دندان مصنوعی) روی دندانهای خود استفاده کنند. استفاده از آنها بعد از جراحی میتواند دردناک باشد و برای اکثر بیماران ناراحتی شدید ایجاد کند. توصیه برای چنین سناریویی این است که حداقل یک روز پس از جراحی از استفاده از نگهدارندهها خودداری کنید. برای برخی از بیماران، انتظار میتواند تا 2 یا 3 روز باشد، زیرا کاملاً به راحتی آنها بستگی دارد.
جلوگیری از تهوع و استفراغ در مراقبت بعد از پیوند استخوان دندان
پس از آرام بخش IV یا بیهوشی عمومی، برخی از بیماران ممکن است احساس تهوع داشته و استفراغ کنند. برای جلوگیری از این مشکل، داروهای خود را با معده خالی مصرف نکنید. جرعه جرعه مایعات گازدار شفاف بنوشید. در صورت امکان داروهای خود را تا زمانی که حالت تهوع کاهش یابد متوقف کنید. سعی کنید با مایعات هیدراته بمانید. گاهی اوقات بیماران از داروهای مسکن تجویز شده، به ویژه داروهای مسکن قویتر مانند هیدروکودون یا اکسی کدون احساس تهوع میکنند. سعی کنید داروهای مسکن را قطع کنید و ببینید که آیا حالت تهوع فروکش میکند یا خیر. در غیر این صورت با پزشک مشورت کنید.
تاثیر بیهوشی پس از گرفتن پیوند استخوانی کشیدن دندان
با توجه به ماهیت بسیار حساس و تهاجمی هر جراحی پیوند استخوان، بیهوشی برای حفظ درد بیمار تجویز میشود. با این حال، مانند هر جراحی دیگر، اثرات بیهوشی پس از پیوند استخوان برای ایمپلنت ممکن است مدتی طول بکشد تا از بین برود. ایمن نگه داشتن بیمار در این مدت بسیار مهم است زیرا در صورت عدم مراقبت ممکن است هوشیاری خود را از دست بدهند یا دچار حادثه شوند. به عنوان یک بیمار، باید ترتیبی دهید که یک نفر حداقل در 12 ساعت اول پس از جراحی در کنار شما باشد. از آنها بخواهید در هر کاری که نیاز به حرکت دارد، به خصوص رفتن به دستشویی، به شما کمک کنند.
بهبودی بعد از پیوند استخوان چقدر طول میکشد؟
فرآیند بهبودی بعد از پیوند استخوان ممکن است 3 ماه یا بیشتر طول بکشد تا به درستی بهبود یابد. همچنین زمان بهبودی به میزان مراقبت از سلامت دهان و دندان نیز بستگی دارد. ما به شما توصیه می کنیم برای حفظ بهداشت دهان و دندان خود دو بار در روز یا بعد از خوردن غذا مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
یادداشت پایانی
در این مطلب تلاش کردیم در مورد پیوند استخوان در ایمپلنت نکاتی را ارائه دهیم. در صورتی که علائم یاد شده را تجربه کردید حتما به جراح فک و صورت مراجعه کنید. شما میتوانید برای انجام خدمات دندانپزشکی به مطب دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی فک، صورت و زیبایی به نشانی میدان ونک، خ گاندی شمالی، ک صانعی شرقی، پلاک ۷، واحد ۲ مراجعه کنید و یا برای رزرو وقت و یا پرسش در خصوص انواع جراحی فک و صورت و ایمپلنت دندان به صفحه اینستاگرام دکتر سزاوار به آدرس @drsezavaromfs مراجعه کرده و یا از طریق تلفن تماس ۰۲۱۸۸۷۸۴۱۷۲ – ۰۲۱۸۸۷۸۴۹۶۷ و شماره واتساپ ۰۹۰۲۲۵۴۲۴۴۸ با مطب ارتباط برقرار کنید.
