پیوند لثه یک روش جراحی است، که برای پوشاندن سطوح در معرض ریشه یا ایجاد بافت لثهای که به دلیل بیماری پریودنتال از بین رفته است، انجام میشود. این روش شامل گرفتن بافت لثه از ناحیه دیگری از دهان (یا استفاده از بافت لثه اهدایی) و چسباندن آن به لثههای اطراف دندان است.
از پیوند لثه میتوان برای بهبود زیبایی لبخند و محافظت از ریشه دندان در برابر آسیب استفاده کرد؛ یکی از کاربردهای پیوند لثه، پیوند لثه در ایمپلنت دندان است که برای بیمارانی که دارای تحلیل لثه یا بیماری لثه هستند، انجام میشود. بر اساس مطالعات انجام شده، میانگین موفقیت پیوند لثه در 27.5 ماه، 98.4٪ میباشد. همچنین، طبق بررسیهای انجمن دندانپزشکی کانادا، شکست پیوند لثه در ایمپلنت در کمتر از 2% موارد اتفاق میافتد.
چرا به پیوند لثه در ایمپلنت نیاز است؟
کاندیدهای ایدهآل برای کاشت ایمپلنت دندان دارای لثههای سالمی هستند، که محکم به دندانها چسبیدهاند؛ متأسفانه، بسیاری از افراد به بیماری لثه مبتلا هستند و اغلب درجاتی از تحلیل رفتن لثه دارند. حتی افرادی که مبتلا به بیماری لثه نیستند؛ ممکن است به دلیل عوامل دیگری مانند مسواک زدن بیش از حد، موقعیت دندان، ساییدن یا فشردن دندانها، ژنتیک یا ضربه به بافت لثه دچار تحلیل لثه شوند. صرف نظر از علت، تحلیل رفتن لثه خطر شکست ایمپلنت دندان را افزایش میدهد.
به همین دلیل، دندانپزشک به احتمال زیاد پیوند لثه در ایمپلنت را قبل از عمل ایمپلنت دندانی، در صورت ابتلا به تحلیل لثه توصیه میکند. اگر نیاز به کشیدن یک یا چند دندان دارید، احتمالاً دندانپزشک، پیوند لثه را نیز همزمان انجام خواهد داد. انجام پیوند لثه در ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان از عقب نشینی بیشتر بافت لثه جلوگیری و همچنین حفظ توده استخوانی موجود کمک میکند. هر دوی این موارد برای موفقیت ایمپلنت دندان ضروری هستند و این رویکرد نتایج درمانی بهتری را به همراه دارد.
پیوند لثه به ایمپلنت دندان یک روش جراحی پیشرفته است، که در جراحی ایمپلنت دندان برای بهبود استحکام و پایداری لثههای اطراف ایمپلنت مورداستفاده قرار میگیرد. جراحی پیوند لثه در ایمپلنت بهعنوان یک روش حیاتی برای حفظ و افزایش پایداری ایمپلنت استفاده میشود. با استفاده از پیوند لثه در ایمپلنت لثههای بهبودیافته به ایمپلنت متصل میشوند؛ و باعث تثبیت بهتر و زیبایی ظاهری بیشتر دندان ایمپلنت میشود. پیوند لثه به ایمپلنت دندان نهتنها بهعنوان یک روش جراحی پیشرفته، بلکه بهعنوان یک راهکار مؤثر برای بهبود کیفیت و عملکرد ایمپلنت در طولانیمدت موردتوجه قرار میگیرد.
آیا نبود لثه کافی مانع از انجام ایمپلنت دندان میشود؟
اگرچه ایمپلنت دندان یک گزینه رایج جایگزینی دندان است، اما توجه به این نکته نیز مهم است که نامزدهای مناسب برای کاشت دندان عمدتاً لثههای سالمی دارند. به هر حال، بدون لثههای سالم، احتمال شکست ایمپلنت وجود دارد. برای کسانی که به دنبال ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته در اثر پریودنتیت هستند، این میتواند یک مشکل باشد.
اما خوشبختانه این مشکل دائمی نیست و مانعی برای کاشت ایمپلنت دندان نخواهد بود. با این اوصاف، داشتن لثههای تحلیل رفته، میتواند نیاز به روشهای متفاوتی برای ایمپلنت داشته باشد، تا اطمینان حاصل شود، که بهترین نتیجه درمانی را خواهید داشت. بنابراین یکی از روشهایی که ممکن است، قبل از جراحی ایمپلنت شما تکمیل شود، پیوند لثه در ایمپلنت است.
اگر لثههای شما به شدت فرو رفته است، ممکن است، نیاز به پیوند لثه داشته باشید. پیوند لثه به رشد بافت لثه جدید کمک میکند تا بافت لثه کافی برای پوشش کامل پایه ایمپلنت دندانی داشته باشید. بسته به برنامه درمانی شما، پیوند لثه را میتوان مستقیماً پس از کشیدن، در حین جراحی ایمپلنت یا بعد از جراحی ایمپلنت انجام داد.
یکی از سوالات مهمی که در رابطه با پیوند لثه پرسیده میشود، این است که، چه زمانی برای پیوند لثه دیر است؟، در پاسخ باید گفت: تا زمانی که بیمار بافت لثه کافی برای برداشت، جهت پیوند داشته باشد، هرگز برای پیوند لثه دیر نیست. با این حال، در مواردی که بیمار، بیماری لثه پیشرفته یا سایر مسائل درمانی زمینهای داشته باشد که میتواند بر روند بهبودی تأثیر بگذارد، ممکن است، میزان موفقیت این روش کمتر باشد.
دلایل پیوند لثه پیوند لثه در ایمپلنت
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا یک فرد ممکن است به پیوند لثه در ایمپلنت نیاز داشته باشد. تشخیص درست این مورد بسیار اهمیت دارد، برای تشخیص درست باید به یک متخصص ایمپلنت در تهران یا نزدیکترین پزشک شهر خود مراجعه کنید؛ برخی از رایجترین دلایل عبارتند از:
- برای پوشاندن ریشههای دندانهای باز: وقتی لثهها عقب میروند، سطح ریشه دندانها نمایان میشود که میتواند باعث حساسیت و افزایش خطر پوسیدگی و عفونت دندان شود. پیوند لثه در ایمپلنت میتواند به پوشاندن ریشههای در معرض دید و محافظت از دندانها کمک کند.
- برای بهبود زیبایی لبخند: باز شدن ریشه دندان همچنین میتواند دندانها را بلندتر از آنچه هستند نشان دهد. پیوند لثه میتواند با پوشاندن ریشههای در معرض دید به ایجاد لبخند زیبایی بیشتر کمک کند.
- برای محافظت از دندانها در برابر آسیب: ریشههای دندان بیشتر در معرض آسیب ناشی از جویدن و سایر نیروها هستند. پیوند لثه میتواند به محافظت از ریشه دندانها کمک کند و آنها را در برابر آسیب مقاومتر کند.
- برای بازگرداندن بافت لثهای که به دلیل بیماری پریودنتال از بین رفته است: بیماری پریودنتال میتواند، باعث عقب نشینی لثه و از بین رفتن بافت شود. پیوند لثه میتواند به بازیابی بافت از دست رفته لثه و بهبود عملکرد لثه کمک کند.
چه چیزی باعث عقب رفتگی لثه میشود؟
صرف نظر از اینکه کدام یک از عوامل کمک کننده منجر به نیاز شما به پیوند لثه شده است، بافت لثه فرورفتهای که به وجود آمده است، نگران کننده است. بنابراین در زیر به چند مورد از شایعترین علل اشاره میکنیم:
- مسواک زدن خیلی سخت: مسواک زدن بیش از حد لثهها میتواند باعث عقب نشینی بافت لثه شود. هنگام مسواک زدن دندانها استفاده از ضربههای ملایم با برسهای نرم بسیار مهم است.
- بیماری پریودنتال: بیماری پریودنتال علت اصلی تحلیل رفتن لثه است. این عفونت باکتریایی باعث تخریب بافت لثه و استخوان اطراف دندان میشود.
- ژنتیک: برخی از افراد به دلیل ژنتیک بیشتر مستعد ابتلا به تحلیل لثه هستند.
- تروما: ضربه به لثهها میتواند باعث عقب نشینی آنها شود که میتواند ناشی از آسیب یا استفاده از وسایل نامناسب دندان مانند دندان مصنوعی باشد.
خطرات ناشی از تحلیل لثه
- حساسیت دندان: فرورفتگی لثه میتواند سطوح ریشه دندانها را در معرض دید قرار دهد که میتواند آنها را نسبت به دماهای گرم و سرد حساستر کند.
- افزایش خطر پوسیدگی دندان: ریشههای دندان بیشتر مستعد پوسیدگی هستند، زیرا لایه محافظ متراکمی از مینا ندارند.
- پیوند لثه در ایمپلنت: تحلیل لثه میتواند، منجر به از بین رفتن استخوان و بافت اطراف دندان شود. در نتیجه احتمال افتادن دندانها بیشتر میشود.
- افزایش خطر عفونت: تحلیل رفتن لثه میتواند، باعث ایجاد پاکتهایی بین دندانها و لثهها شود که میتواند عفونی شود.
انواع پیوند لثه در ایمپلنت
تمام جراحی های پیوند لثه شامل برداشتن بافت اهدا کننده از قسمت دیگری از دهان و چسباندن آن به جایی است که لثهها عقب رفتهاند. آنچه متفاوت است، نحوه انجام آن و نتایج مورد انتظار پس از بهبودی است. دندانپزشک شما را از طریق هر یک از این تکنیکهای پیوند لثه راهنمایی میکند و بهترین نوع را بر اساس مورد خاص و سابقه سلامت دهان شما توصیه میکند.
پیوند های بافت همبند
پیوندهای بافت همبند رایجترین نوع مورد استفاده برای درمان تحلیل لثه است. برای انجام این روش، دندانپزشک یک تکه کوچک از بافت را از زیر پوست سقف دهان بر میدارند و آن را به بافت لثه اطراف ریشه دندان در معرض دید متصل میکند؛ پس از قرار دادن پیوند، پوست سقف دهان را با بخیه میبندد.
پیوند آزاد لثه
این روش پیوند لثه بسیار شبیه پیوند بافت همبند است. با این حال، پیوند آزاد لثه از مقدار کمی بافت مستقیماً از سقف دهان استفاده میکند، نه از زیر فلپ پوست در سقف دهان. هنگامی که بافت برداشته شد، به ناحیه لثه تحت درمان متصل میشود. بیمارانی که به طور طبیعی لثههای نازکی دارند، اغلب بهترین کاندیدها برای این نوع روش پیوند لثه هستند.
پیوند ساقه
برای انجام این نوع جراحی پیوند لثه، دندانپزشک بافتی را از لثه سالم اطراف یا نزدیک ناحیه دندانی برای درمان میگیرند. این بافت فقط تا حدی از لثههای سالم جدا میشود و یک لبه آن باقی میماند. سپس دندانپزشک لثه را روی ریشه در معرض دید پایین کشیده و در جای خود میدوزد. فقط بیمارانی که بافت لثه سالمی در نزدیکی دندان آسیب دیده دارند واجد شرایط این نوع پیوند لثه هستند.
آلو گرافت
این نوع جراحی پیوند لثه از بافت انسانی اهدایی فرآوری شده پزشکی به عنوان ماده پیوند استفاده میکند و از نیاز به برداشت بافت از بیمار جلوگیری میکند. این ماده پیوند ایمن و موثر در درمان شرایط بافت نرم دندان ثابت شده است.همانطور که میبینید، انواع مختلفی از تکنیکهای پیوند لثه وجود دارد.
میتوان برای اطمینان از اینکه ایمپلنت دندانی شما دارای بافت لثه حمایت کننده کافی است، استفاده کرد. برای اینکه بدانید کدام روش پیوند لثه برای شما مناسب است، دندانپزشک ایمپلنت شما باید دندانها، لثهها و محل ایمپلنت شما را ارزیابی کند تا بهترین تصمیم را برای نیازهای بهداشت دهان و دندان شما اتخاذ کند.
مهمترین مزیت پیوند لثه در ایمپلنت
پیوند لثه در ایمپلنت علاوه بر اطمینان از بهبودی ایمپلنتهای دندانی، برای حفظ زیبایی لبخند نیز انجام میشود. یکی از مزایای اصلی ایمپلنتهای دندانی این است که شبیه دندانهای طبیعی و روشی بسیار زیبا برای جایگزینی یک یا چند دندان از دست رفته هستند.
با این حال، ظاهر زیبایی ایمپلنتهای دندانی زمانی که لثهها عقب میروند و محل اتصال بین پروتز دندان و اباتمنت نمایان میشود، از بین میرود. انجام پیوند لثه در ایمپلنت مقدار مناسبی از بافت لثه را حفظ میکند تا این محل اتصال به درستی در زیر خط لثه پنهان شود. این عمل نه تنها ظاهر جذابی را حفظ میکند، بلکه از تجمع باکتریها در این محل اتصال نیز جلوگیری میکند.
همانطور که میبینید، پیوند لثه در ایمپلنت یک روش ضروری است که در بیماران مبتلا به تحلیل لثه که میخواهند، ایمپلنت دندان قرار دهند، انجام میشود. پیوند لثه به حفظ توده استخوانی و جلوگیری از تحلیل رفتن لثه در آینده کمک میکند. این امر خطر شکست ایمپلنت را کاهش میدهد. همچنین از عوارض مرتبط با کاشت ایمپلنتهای دندانی در معرض دید جلوگیری میکند. اگر لثههای شما عقبرفته است و به فکر کاشت ایمپلنت دندان هستید، با متخصص ایمپلنت خود صحبت کنید تا متوجه شوید پیوند لثه برای شما مناسب است یا خیر.
از روشهای جراحی ایمپلنت، که نقش مهمی در استحکام و استقامت ایمپلنت دندان دارد پیوند لثه در ایمپلنت است؛ که با استفاده از تکنیکهای جراحی، لثههای بهبودیافته را به ایمپلنت متصل میکند. تحقیقات اخیر نشان میدهد که جراحی پیوند لثه در ایمپلنت موجب افزایش ماندگاری و پایداری ایمپلنت در استخوان میشود؛ و میزان موفقیت جراحی ایمپلنت را افزایش میدهد؛ بهگونهای که بیش از ۹۴% از موارد این جراحی با موفقیت انجام میشود و باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران میگردد.
نکته نهایی در پیوند لثه به ایمپلنت دندان
در این مطلب تلاش کردیم در مورد پیوند لثه در ایمپلنت نکاتی را ارائه دهیم. در صورتی که کاندید انجام پیوند لثه در ایمپلنت هستید، حتما به جراح فک و صورت مراجعه کنید. شما میتوانید برای انجام خدمات دندانپزشکی به مطب دکتر مهدی سزاوار، متخصص جراحی فک، صورت و زیبایی، به نشانی میدان ونک، خ گاندی شمالی، ک صانعی شرقی، پلاک ۷، واحد ۲ مراجعه کنید.
برای رزرو وقت و یا پرسش در خصوص انواع جراحی فک و صورت و ایمپلنت دندان به صفحه اینستاگرام دکتر سزاوار به آدرس @drsezavaromfs مراجعه کرده و یا از طریق تلفن تماس ۰۲۱۸۸۷۸۴۱۷۲ – ۰۲۱۸۸۷۸۴۹۶۷ و شماره واتساپ ۰۹۰۲۲۵۴۲۴۴۸ با مطب ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول جراحی پیوند لثه در ایمپلنت
- چرا به پیوند لثه در ایمپلنت نیاز است؟ کاندیدهای ایدهآل برای ایمپلنتهای دندانی دارای لثههای سالمی هستند که محکم به دندانها چسبیدهاند. متأسفانه، بسیاری از افراد به بیماری لثه مبتلا هستند و اغلب درجاتی از تحلیل رفتن لثه دارند. حتی افرادی که مبتلا به بیماری لثه نیستند.
- مهمترین مزیت پیوند لثه در ایمپلنت چیست؟ پیوند لثه در ایمپلنت علاوه بر اطمینان از بهبودی ایمپلنتهای دندانی، برای حفظ زیبایی لبخند نیز انجام میشود. یکی از مزایای اصلی ایمپلنتهای دندانی این است که شبیه دندانهای طبیعی و روشی بسیار زیبا برای جایگزینی یک یا چند دندان از دست رفته هستند.
- آیا نبود لثه کافی مانع از انجام ایمپلنت دندان میشود؟ اگرچه ایمپلنت دندان یک گزینه رایج جایگزینی دندان است، اما توجه به این نکته نیز مهم است که نامزدهای مناسب برای کاشت دندان عمدتاً لثههای سالمی دارند. به هر حال، بدون لثههای سالم، احتمال شکست ایمپلنت وجود دارد. برای کسانی که به دنبال ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته در اثر پریودنتیت هستند، این میتواند یک مشکل باشد.