زمانی که صحبت از بهداشت دهان و دندان میشود، به سلامتی دندانها معطوف میشود. کمتر کسی به بیماری های لثه فکر میکند. لثهها به عنوان عضوی که دندانها در آن ریشه دارند، از اهمیت بسیاری برخوردارند. از طرف دیگر سلامتی لثه، در حفظ سلامتی و زیبایی دندانها نقش مهمی دارد. معمولا تمام افرادی که لثههای ناسالم دارند، در کوتاهترین زمان ممکن با مشکلاتی در دندانهایشان نیز مواجه میشوند. از این رو بیماری های لثه و توجه به درمان آن از نظر دندانپزشکان و به خصوص متخصصین لثه اهمیت بسیار زیادی دارد. در این مقاله قصد داریم در مورد انواع مختلف بیماری های لثه صحبت کنیم. در این مقاله به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد.
التهاب لثه چیست؟
یکی از انواع بیماری های لثه التهاب آن است. التهاب در اثر عفونت موجود در لثه و یا استخوان اطراف دندانها به وجود میآید. خونریزی و تورم لثه در یک نقطه میتواند نشانههای از وجود باکتری در لثه باشد. در صورتی که چنین مشکلاتی در دهان خود مشاهده کردید، باید سریعا برای پیگیری به پزشک متخصص مراجعه کنید. عدم توجه به این مشکلات و درمان نکردن آنها باعث از بین رفتن دندان درگیر یا حتی لثه میشود.
به طور کلی میتوان التهابات لثه را به دو دسته تقسیم کرد.
- ژئونویت که التهاب لثه در گردن دندان است.
- پریودنیتیست که التهاب استخوان و بافت دندان است.
اگر التهابات ایجاد شده سطحی و مختصر باشند، معمولا نیاز به درمان پیچیده ندارند. چنین مشکلاتی را میتوان با رعایت بهداشت دهان و دندان و انجام کارهایی نظیر شست و شوی مکرر دهان با آب نمک و مسواک زدن به صحیح از بین برد. در مقابل اگر التهاب ساده نباشد، باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و با توجه به دستورات وی برای درمان اقدام کنید.
پیوند لثه چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟
آیا سیاه شدن لثه یک بیماری است؟ راه درمان آن چیست؟
یکی دیگر از بیماری های لثه سیاه شدن و یا تغییرات دیگری است که روی لثه ایجاد میشود. لثه بافتی نگهدارنده است و نقش بسیار مهمی در استحکام دندانها دارد. بنابراین باید به کوچکترین تغییراتی که در آن به وجود میآید، توجه داشته باشید. به خاطر داشته باشید که لثه سالم صورتی رنگ و روشن است؛ در برخی نیز افراد ممکن است به قرمز متمایل باشد. اما لازم به ذکر است رنگ سیاه و قهوهای برای لثه غیر طبیعی است. رنگ لثه وابسته به عواملی چون مصرف بعضی از داروها، سیگار کشیدن یا عدم رعایت بهداشت صحیح دهان و دندان تغییر پیدا کند. راه درمان تغییر رنگ لثه حذف علتها و مشورت با پزشک متخصص است.
سفیدی لثه ناشی از چیست؟ آیا جزو بیماری های لثه به شمار میرود؟
سفیدی لثه نمونهای دیگر از بیماری های لثه است. همانطور که گفتیم لثه سالم انسان صورتی رنگ است. در برخی موارد بیماریهای جسمی، وجود مشکلات دندان و لثه یا عدم رعایت بهداشت، باعث سفیدی لثههای شما میشود. اگر این علتها باعث سفیدی لثه شما شد، میتوانید با دکتر مهدی سزاوار در این زمینه مشورت کنید. سفیدی لثه در برخی موارد نشانهای از بیماریهایی چون کم خونی است. همچنین ممکن است سفیدی لثه نشانهای از التهابات و غدد بدخیم در لثه باشد. این موضوع گرچه در موارد نادر اتفاق میافتد، اما پیگیری آن باعث آسایش خاطر شما میشود.
آیا آبسه دندان نیز یک بیماری مرتبط با لثه است؟
آبسه دندان هم جزو بیماری های لثه محسوب میشود. آبسه در اطراف ریشهی دندان که داخل لثه قرار دارد، اتفاق میافتد. آبسه معمولا زمانی به وجود میآید که در دندان پوسیدگی ایجاد شده اما پیگیری نمیشود. بنابراین پوسیدگی، عاج و مینای دندان را نیز درگیر میکند و باعث آسیب رسیدن به آنها نیز میشود.
آبسه غدهای عفونی است و در اثر فعالیت باکتریها در ریشه دندان فرد مبتلا به وجود میآید. درمان به موقع آبسه اهمیت بسیار زیادی دارد. بیتوجهی و عدم درمان آن، باعث انتقال باکتری و سموم به دندانهای مجاور میشود. اگر باز هم درمان نشود، تبدیل به یکی از بیماری های لثه میشود که تمام دهان را درگیر میکند. حتی ممکن است عفونت به سایر نقاط بدن نیز منتشر شود. پس اگر در بین لثههای خود آبسه دندان مشاهده کردید، در کوتاهترین زمان ممکن آن را پیگیری کنید و برای درمانش اقدام نمایید.
بیماری لوکوپلاکیا چیست؟
لوکوپلاکیا یکی از بیماری های لثه است که باعث ایجاد لکههای سفید روی لثه و دهان و یا پوشش زبان میشود. البته در برخی از موارد این لکههای سفید ممکن است بیضرر باشند. این لکههای بیضرر در اثر عوامل محرک دهان مثل سیگار کشیدن و مواد مخدر و… به وجود میآیند. اگر این لکهها در اثر عوامل اینچنینی به وجود آمده باشند، با حذف عامل به وجود آورنده خود به خود درمان میشوند.
اگر در زبان، لثه، در قسمت زیرین زبان، در پایین دهان و یا داخل گونه لکههای سفید مشاهده کردید که بدون دلیل خاصی ایجاد شدهاند و پس از مدتی بهبود پیدا نکردهاند، باید به بیماری لوکوپلاکیا مشکوک شوید. دکتر مهدی سزاوار در چنین مواردی، بیوبپسی و آزمایش انجام میدهند تا از عدم وجود غدد بدخیم بدخیم یا عفونت در دهان بیمار اطمینان حاصل کنند. البته وجود این لکهها علت ایجاد سرطان نیست؛ اما میتواند خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد. سرطان دهان از انواع بدخیم سرطانهاست.
آیا عقب رفتگی لثه یک بیماری است؟ آیا راه درمانی دارد؟
یکی دیگر از بیماری های لثه، عقب رفتن آن است. این مورد از بیماری های لثه در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و البته بالا رفتن سن ایجاد میشود. اگر عقب رفتگی لثه به خوبی درمان نشود، به مرور زمان باقفت آن از بین میرود. این موضوع باعث میشود که ریشه دندان در معرض نور قرار بگیرد. این مشکل زمانی بیشتر میشود که ریشههای دندان دچار پوسیدگی میشوند و در ادامهی آن مشکلات دیگری برای دندانها و لثهها ایجاد میشود. از این رو بهتر است این مشکل را در همان ابتدا تحت درمان قرار داد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد. بافت متراکم لثه رگهای خونی فراوانی دارد. به همین دلیل تا زمانی که سالم باشد، میتواند از قسمتهای مختلف دندان کاملا محافظت کند.
نتیجه گیری
بیماری های لثه تنها لثهها را درگیر نمیکنند. این بیماریها باعث ایجاد مشکلات برای دندانها میشود. همچنین اگر عفونی باشند، ممکن است مشکلاتی برای سایر اعضای بدن شما به وجود آورند. باید بدانید که مشکلات دهان و دندان خیلی پیچیده نیستند. تنها با رعایت کردن بهداشت دهان و دندان به طور اصولی میتوانید از ایجاد بسیاری از بیماری های لثه و انواع مشکلات دندانها پیشگیری کنید. در صورت بروز مشکل نیز مشورت با پزشکی حاذق در این زمینه به شما کمک میکند بیماریها را در کوتاهترین زمان ممکن و به سادهترین روش از بین ببرید. دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی دهان، فک و صورت هستند. در صورت نیاز به مشاوره میتوانید به پیج اینستاگرام ایشان مراجعه کنید و راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.
منابع :
https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease
https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info
https://www.perio.org/consumer/types-gum-disease.html
