فرق کامپوزیت و لمینت دندان چیست ؟ کامپوزیت دندان روکشهایی به نازکی کمتر از یک میلیمتر هستند که همانند دندان طراحی میشوند. سپس متخصص جراحی فک و دهان و صورت آن را بر روی دندانها نصب میکند. روکشهای نازک دندان از لایههای پرسلان و یا یک رزین کامپوزیت قوی تولید میشوند. هدف از کاربرد آنها برطرف کردن نقصهای دندان مثل شکستگی دندان، بدرنگی و وجود لکه رنگی بر روی دندان است. در ادامه به مزایا، معایب و فرق کامپوزیت و لمینت دندان میپردازیم.
کامپوزیت دندان چیست ؟ | فرق کامپوزیت و لمینت دندان
طبق گفته انجمن دندانپزشکی آمریکا روکشهای کامپوزیتی که برای مخفی کردن ایرادهای دندان و زیباسازی طرح لبخند استفاده میشوند، استقامت بالایی دارند. این مواد نسبت به سایر روکشهای موجود در بازار کمتر تهاجمی هستند. از سوی دیگر ترمیم و زیباسازی دندانهای خراب، شکسته و یا بدرنگ با کمک روکش کامپوزیت کمهزینهتر است.
طبق گفته دکتر مهدی سزاوار (متخصص فک دهان و صورت در تهران) قبل از اینکه این روکشها، روی دندان قرار بگیرد، ابتدا قالبگیری میشوند. سپس ماده خمیری شکل کامپوزیتی در لابراتواری به روکشهای دندان تبدیل میشوند.
مزیت استفاده از روکشهای کامپوزیت دندان چیست؟
اگر بخواهید لبخند زیبایی داشته باشید، باید به سراغ یک روکش دندان خوب بروید. همه روکشهایی که برای زیباسازی دندان استفاده میشود از لایههای نازک ساخته میشوند که بر روی دندانها قرار میگیرند. به طور کلی روکشهای دندان یا از پرسلن و یا از کامپوزیت ساخته میشوند. بهترین نوع روکش از کامپوزیت است که به رنگ طبیعی دندان اما کمی شفافتر ساخته میشود.
البته هر نوع از روکش پرسلن و یا کامپوزیت مزایا و معایب خاص خود را دارد. در هر صورت مزیت اصلی انواع روکشها، پنهان کردن نقایص دندان و زیباسازی لبخند است.
در چه زمانی از کامپوزیت دندان استفاده کنیم؟
نقص دندان شامل کج یا نامرتب شدن، شکستگی و لب پر شدن و یا لکه و تغییر رنگ است. همچنین ممکن است مینای دندان به هر دلیلی فرسوده شده باشد. گاهی دندان با آمالگام که مقاومت بیشتری نسبت به مواد سفیدرنگ دارد، پر میشود. این کار زیبایی دندانها را از بین میبرد که در نهایت نیازمند زیباسازی است.
روکشهای کامپوزیتی به طور کامل دندان را میپوشانند. این روکشها برای دندانهای خلفی و قدامی متفاوت هستند. متخصصان فک، دهان و صورت برای قرار دادن روکش دندان قدامی بیشتر دندان را تراش میدهند.
اگر دندانهایتان از نظر شکلی مشکلی ندارند و فقط رنگ آنها تغییر کرده باشد، باز هم استفاده از این روکشها کاربرد دارند.
انواع روکشهای دندان
انواع کامپوزیت دندان شامل کامپوزیتهای مستقیم و غیرمستقیم است. همچنین از روکشهای پرسلن هم برای دندان استفاده میشود. هریک از انواع روکشهای کامپوزیتی عبارتند از:
استفاده از روکش کامپوزیت مستقیم
روکشهای کامپوزیت مستقیم، از ماده رزین کامپوزیت ساخته میشود و بلافاصله روی دندان قرار میگیرد. متخصص فک و صورت برای استفاده از این روکش به زمان زیادی نیاز ندارد. در استفاده از آن ممکن است به مینای دندان آسیب وارد شود.
استفاده از روکشهای کامپوزیت غیرمستقیم
تفاوت اصلی انواع روکش کامپوزیت غیرمستقیم و مستقیم به نحوه استفاده از آنها مربوط میشود. در واقع مادهای که این روکشها از آن ساخته میشود یکسان است. اما متخصص فک و دهان و صورت قبل از استفاده از روکشهای کامپوزیت مستقیم ابتدا دندانها را تراش میدهد و سپس روکش را روی آن قرار میدهد.
اما در روکشهای غیرمستقیم ابتدا دندان با کمک پودر آلژینات (پودر قالبگیری) اندازهگیری میشود. سپس متخصص فک ودهان و صورت براساس اندازه بدست آمده در لابراتوار روکشهای کامپوزیت را میسازد. به دلیل اینکه این روکشها براساس اندازه واقعی و دقیق هر یک از دندانها ساخته میشود، به تراش دندان نیازی نیست. این روکشها با کمک چسب مخصوص بر روی دندان گذاشته میشود.
تفاوت روکش کامپوزیت مستقیم و غیرمستقیم
همانطور که گفتیم تفاوت اصلی انواع کامپوزیت دندان بر سر نحوه کار گذاشتن روی دندان است. اما تفاوت دیگر میزان مقاومت آنها در برابر سایش است. براساس گفته دکترمهدی سزاوار، روکشهای کامپوزیت غیرمستقیم در برابر سایش مقاومت بیشتری دارند. همچنین در برابر ضربه به راحتی شکسته نمیشوند.
هر چند از نظر قیمت، هزینه روکشهای کامپوزیتی غیرمستقیم نسبت به نوع مستقیم بیشتر است. همچنین مدت زمانی که باید منتظر بمانید تا به لبخند زیبا برسید، در روکشهای غیرمستقیم طولانیتر است.
تفاوت دیگر بین انواع کامپوزیت دندان در زیبایی است. از آنجا که کامپوزیتها در لابراتواری و با دقت و اندازهگیری دندان ساخته میشود، به دندان طبیعی نزدیکتر است.
روکش کامپوزیت چقدر دوام دارد؟
مدت زمان دوام روکشهای کامپوزیتی به نوع مواد و برند آن بستگی دارد. در مواردی که از مواد اولیه نامرغوب برای ساخت این نوع روکش استفاده شده باشد، مسلم است که هر 2 یا 3 سال یک بار به ترمیم نیاز دارد. روکشهای کامپوزیت غیرمستقیم، مدت زمان بیشتری دوام دارند. متوسط عمر آنها بین 5 تا 7 سال است.
در صورت مراقبت صحیح از دندان، این نوع روکش حتی تا 10 تا 15 سال دوام میآورد. برای طولانیتر شدن عمر روکشهای کامپوزیتی توصیههای زیر را مدنظر داشته باشید:
- از نوشیدن موادغذایی رنگی (قهوه، چای، آبمیوه و …) با غلظت بالا خودداری کنید.
- از خوردن غذاهای گرم و سرد با فاصله کم خودداری کنید.
- از شکستن موادغذایی سفت با دندانهای روکششده خودداری کنید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان و تمیز کردن دندانها، عمر روکشها را بیشتر میکند.
آیا کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان امکان پذیر است؟
اگر یکی از کامپوزیتها شکست چکار کنیم؟
در صورت لبپر شدن و یا تغییر رنگ یکی از کامپوزیت میتوانید به متخصص فک و دهان و صورت مراجعه کرده و دندان مورد نظر را ترمیم کنید. در واقع مرحله ترمیم به این معنا نیست که تمامی روکشها باید تعویض شوند. بلکه متخصص میتواند فقط یکی از روکشهای آسیبدیده را تعویض کند.
آیا استفاده از روکش کامپوزیت برای دندان دردناک است؟
روکشهایی که برای دندان استفاده میشود، باید بعد از ترمیم و عصبکشی دندانهای پوسیده انجام شود. از سوی دیگر زمان انجام استفاده از انواع کامپوزیت دندان (مستقیم یا غیرمستقیم)، به عصب و ریشه دندان آسیبی وارد نمیشود. در روکشهای کامپوزیتی مستقیم، متخصص فک و دهان و صورت فقط مینای دندان را برای جایگذاری روکش کمی تراش میدهد. این میزان تراش آنقدر زیاد نیست که باعث درد و یا آسیب به دندان شود.
سپس چسب مخصوص بر روی دندان ریخته میشود و متخصص فک و صورت روکش را روی دندان قرار میدهد. در روش روکشهای غیرمستقیم هم لایههای بسیار نازک که از مواد کامپوزیتی تهیه شده است، بر روی سطح دندان قرار میگیرد. در این روش میزان تراش دندان کمتر از روش غیرمستقیم است. طبیعتا با این روش هیچ آسیبی به دندان وارد نمیشود.
با این حساب میتوان به تمامی کسانی که قصد دارند با کمک روکشهای کامپوزیت لبخند زیبا داشته باشند، اطمینان داد که این روش دردآور نیست.
زمان انجام ایمپلنت دندان چند جلسه طول می کشد؟
فرق کامپوزیت و لمینت دندان
فرق کامپوزیت و لمینت دندان چیست ؟ شاید تصور کنید روکش کامپوزیت همان لمینتهایی است که برای زیباسازی دندان و طرح لبخند استفاده میشود. لمینتها قابل تعمیر نیستند. در حالیکه متخصص فک و دهان و صورت میتواند روکشهای کامپوزیت را به راحتی تعمیر کند. تفاوت دیگر بین لمینت و کامپوزیت در مواد اولیه استفاده شده است.
براساس گفته دکتر مهدی سزاوار، یکی از بهترین متخصصین جراحی فک دهان و صورت در تهران ،کامپوزیتها در فاصله یک سال به پالیش نیاز دارند در حالی که برای روکشهای لمینت به این مرحله نیاز نیست. ساخت روکشهای لمینت نسبت روکشهای کامپوزیتی طولانیتر است.
تفاوت ایمپلنت و کامپوزیت
فرق کامپوزیت و لمینت دندان و ایمپلنت چیست ؟ کامپوزیت و زیبایی دندان ارتباط زیادی با هم دارند. در مورد ایمپلنت هم داستان به همین شکل است. یعنی شما هر دو روش را برای زیباتر کردن طرح لبخند انجام میدهد. در روش روکش کردن دندان با کامپوزیت، تمام عیبهای دندان از جمله شکستگی، لب پر و یا بدرنگ بودن دندان در زیر روکشها پنهان میشود. در ایمپلنت هم شما جای دندان از دست رفته با کمک یک دندان جدید پر میکنید.
البته این دو روش تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند. در روش کامپوزیت، شما از قبل دندان دارید و فقط آن را روکش میکنید. اما در ایمپلنت، یک یا چند دندان را از دست دادهاید و حالا با یک جراحی ساده ابتدا پایه تیتانیومی در لثه گذاشته میشود. بعد از مدتی هم تاج دندن روی این پایه فلزی (اباتمنت) گذاشته میشود.
تفاوت دیگر ایمپلنت و کامپوزیت در مدت زمان درمان است. برای روکشها ابتدا اندازه دندانها با پودر آلژینات گرفته و سپس روکشها در لابراتواری ساخته میشود. در نهایت متخصص فک و صورت روکشها را طی یک جلسه روی دندانها قرار میدهد.
اما در روش ایمپلنت ابتدا طی یک جراحی ساده، پایه ایمپلنت در داخل لثه گذاشته میشود. تا زمانی که این پایه فلزی با استخوان فک جوش نخورد، نمیتوان تاج دندان را روی آن قرار داد. پس به مدت زمان زیادی نیاز دارید تا ایمپلنت مرحله آخر خود را طی کند.
پیش نیازهای انجام ایمپلنت دندان
سخن پایانی
آنچه گفتیم راهنمایی برای زیباسازی طرح لبخند بود که میتواند در انتخاب بهترین روکش مؤثر باشد. این روزها با توجه به تنوع روکشها برای پنهان کردن معایب دندان، داشتن اطلاعات کافی در این مورد ضرورت دارد. همچنین باید به سراغ یک متخصص فک و صورت مجرب و ماهر بروید. اطمینان از مرغوبیت و کیفیت روکشها هم در انجام این روش درمانی اهمیت زیادی دارد. دکتر مهدی سزاوار یکی از متخصصان فک، دهان و صورت در تهران در هر لحظه آماده پاسخگویی به شما خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره در مورد لمینت و کامپوزیت میتوانید از طریق لینک های ارتباطی با دکتر سزاوار در ارتباط باشید.
https://www.healthline.com/health/composite-veneers
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/veneers/composite-veneers-other-options

7 دیدگاه دربارهٔ «مزایا و معایب انواع کامپوزیت دندان | فرق کامپوزیت و لمینت دندان»
This piece of writing is in fact a pleasant one it helps new web visitors, who are wishing in favor of blogging. Jenna Chester Maida
I really enjoy the article post.Thanks Again. Much obliged. Sherly Leadford
A big thank you for your blog article.Thanks Again. Will read on… Minerva Resue
Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing
a blog article or vice-versa? My website covers a lot of the
same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
If you are interested feel free to send me an e-mail.
I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!
Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I
am going through troubles with your RSS.
I don’t understand the reason why I cannot join it. Is there anyone else getting
identical RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond?
Thanks!!
Hi, yup this paragraph is in fact pleasant and
I have learned lot of things from it on the topic of blogging.
thanks.
با این وضعیت کرونا و واکسنش که هنوز خیلی مونده به ما برسه بعید می دونم که بتونیم به این زودی به شرایط قبل برگردیم… باید هرطور میشه فقط سعی کنیم از این وضع بهترین استفاده رو بکنیم مثل خیلی از کسب و کارهایی که دارن اینترنتی کار میکنن. کلی شغل از طریق همین اینترنت ایجاد شده که میشه واردشون شد. از آموزش کارای هنری و دوخت و فروش لباس تا خیلی از کارهای خدماتی و فنی با همین اینترنت روبراه شده.. یه زمانی واسه لوله بازکنی برچسب روی در و دیوار رو زیر و رو میکردیم تا یکیو پیدا کنیم، الان دیگه چاه بازکنی رو هم اینترنتی کردن.. پس میشه از این بستر استفاده کرد.. البته به شرطی که اینترنت رو ازمون نگیرن!!