گونه گذاری یکی از مهم ترین جنبه های زیبایی صورت مخصوصا برای بانوان، داشتن گونه هایی برجسته است. همچنین، جذابیت یک چهره زمانی بیشتر می شود که اندازه گونه ها با چانه و دیگر اجزای صورت متناسب باشد. این در حالی است که گونه های شل و افتاده شادابی چهره را کمرنگ می کنند.
به طور کلی، با افزایش سن، عضلات و ماهیچه های صورت نازک یا سفت تر شده و باعث صاف شدن گونه ها می گردند. افتادگی گونه ها می تواند حالتی خموده به چهره داده و نقطه کانونی صورت را از چشم به دهان تغییر دهد. هر گونه تغییر ناخوشایند در زیبایی و تناسب چهره باعث کاهش اعتماد به نفس افراد می شود. بنابراین طبیعی است که هر فرد با مشاهده تغییرات یاد شده، برای حفظ اعتماد به نفس خود، برای رفع آن ها اقدام نماید. عمل گونه گذاری دائمی یا موقت یکی از راهکارهای کاربردی و موثر برای افزایش جذابیت چهره خواهد بود.
اگر به دنبال چاق شدن صورت و متناسب کردن اجزای چهره خود هستید، گونه گذاری یک راه میانبر عالی به حساب می آید. البته ممکن است برای رسیدن به نتیجه ای فوق العاده لازم باشد برخی جراحی های زیبایی صورت را به صورت همزمان انجام دهید. برای مثال، رینوپلاستی، جراحی فک، جراحی بوکال فک و پروتز چانه می توانند به ایجاد تناسب هر چه بهتر بین اجزای صورت کمک نمایند.
عمل زیبایی صورت برای برجسته کردن گونه ها با چهار روش قابل انجام خواهد بود که بهترین نوع آن توسط پزشک متخصص برای هر بیمار انتخاب می گردد. هدف از این مقاله این است تا هر آنچه باید درباره روش ها، مزایا، معایب و قیمت گونه گذاری بدانید را با شما در میان بگذاریم.
گونه گذاری چیست؟
گونه گذاری یک روش عالی برای افرادی است که می خواهند زیبایی چهره خود را به طور قابل توجهی افزایش دهند. این کار باعث می شود تا خط فک، چانه و استخوان گونه در حالتی متعادل با بقیه اجزای صورت قرار بگیرند. گونه گذاری در واقع یک نوع جراحی زیبایی با هدف ترمیم و حفظ تعادل در ساختار صورت است.
با استفاده از عمل زیبایی گونه گذاری شما می توانید برآمدگی گونه خود را افزایش دهید. عمل زیبایی گونه گذاری عمدتا برای کسانی مناسب است که گونه هایی صاف و بدون حالت دارند. حتی گاهی به دلیل افزایش سن و یا لاغری بیش از حد، فرورفتگی هایی در ناحیه گونه ظاهر می شوند. در چنین شرایطی می توان به کمک روش هایی مانند گونه گذاری دائمی یا موقت، ظاهر خود را بهبود بخشید.
انجام عمل گونه گذاری نیاز به ظرافت بالایی دارد که باید توسط پزشک جراح رعایت گردد. بنابراین لازم است قبل از اقدام برای انجام این عمل، از تجربه و مهارت پزشک خود اطمینان حاصل نمایید.
جراحی گونه گذاری با چه روش هایی انجام می گیرد؟
روش های مرسومی که برای گونه گذاری دائمی یا موقت به کار می روند شامل تزریق ژل، تزریق چربی و استفاده از پروتز می شوند. دوام نتایج حاصل از هر یک از این روش ها با دیگری متفاوت خواهد بود. برای مثال، تزریق ژل یک روش گونه گذاری نسبتا موقت است که عوارض جانبی کمتری به همراه دارد. تزریق چربی نیز یک روش ترمیمی گونه با ماندگاری بیشتر محسوب می شود که در آن، چربی بدن خود فرد برای حجیم کردن گونه ها مورد استفاده قرار می گیرد . اما اگر به دنبال یک روش مطمئن با ماندگاری طولانی تر برای افزایش حجم گونه های خود هستید، گونه گذاری دائمی با استفاده از پروتز به شما توصیه می شود. قیمت گونه گذاری نیز بر اساس همین فاکتور متغیر است. در ادامه به معرفی انواع روش های گونه گذاری اشاره خواهیم کرد.
عمل گونه گذاری؛ تزریق ژل
یکی از ساده ترین روش های گونه گذاری، تزریق ژل است. بهترین نوع ژل دارای پایه اسید هیالورونیک است. لازم به ذکر است که تمام ژل های مورد استفاده توسط جراحان سلامت و زیبایی، از ماده ای طبیعی و غیرحیوانی تحت عنوان هیالورونیک اسید تولید می شوند.
به طور کلی، هیالورونیک اسید یک ماده طبیعی و سازگار با بدن است که در ساختار پوست وجود دارد. این ماده به جذب رطوبت توسط سلول های پوستی کمک کرده و مرطوب ماندن پوست را در بر دارد. به همین دلیل استفاده از هیالورونیک اسید در ساخت ژل های تزریقی باعث سازگاری آن ها با سلول های بدن خواهد شد. کاربرد ژل هیالورونیک اسید باعث می شود تا فرورفتگی های روی پوست پر شوند یا قسمت هایی مانند گونه و لب برجسته تر به نظر برسند.
مدت ماندگاری ژل های هیالورونیک اسید بین ۸ ماه تا ۱سال است. بهترین ژل ها برای گونه گذاری یا حجیم کردن قسمت های دیگر صورت، ژل هایی هستند که به تایید وزارت بهداشت رسیده باشند. علت این مساله این است که بدن افراد نسبت به ورود مواد خارجی واکنش نشان می دهد. این واکنش ها عمدتا به صورت عفونت های بافتی بروز می کنند. بنابراین لازم است همواره از موادی استفاده شود که بیشترین کیفیت و سازگاری را با بافت های بدن داشته باشند. ژل هایی که به تایید وزارت بهداشت می رسند از هر نظر عوارض کمتری خواهند داشت.
در این صورت، استفاده از روش تزریق ژل در گونه گذاری و ایجاد تعادل بین اجزای صورت، روشی کم عارضه و مناسب خواهد بود. هزینه و قیمت گونه گذاری با ژل نیز نسبت به روش های دیگر کمتر است. همین مساله باعث شده تا افراد زیادی به انجام عمل زیبایی گونه گذاری با ژل تمایل پیدا کنند.
عمل گونهگذاری؛ تزریق چربی
یکی از بهترین روش ها برای گونه گذاری، استفاده از چربی بدن خود فرد است. برای انجام این نوع عمل زیبایی گونه باید ابتدا چربی از برخی نواحی بدن مانند شکم، پهلوها، ران یا باسن برداشته شود. این کار معمولا با دستگاه لیپوساکشن انجام می گیرد. از سلول های چربی سالم و تصفیه شده می توان برای حجیم کردن و برجسته کردن گونه ها استفاده نمود. سلول های چربی استخراج شده باید در محفظه ای با دمای سرد نگه داشته شود. معمولا فرایند تزریق چربی به گونه باید در 3 تا 4 جلسه ادامه پیدا کند. در هر جلسه می توان چربی های محافظت شده را استفاده کرد.
در اکثر مواقع، با یک نوبت تزریق چربی به گونه ۱۰ تا۳۰ و گاهی تا ۴۰ درصد، نتیجه مورد نظر حاصل می گردد. در صورت نیاز به مراحل بیشتر، پزشک متخصص، زمان انجام تزریق بعدی را تعیین خواهد کرد. فاصله بین هر دو تزریق باید به اندازه کافی طولانی باشد تا وضعیت گونه ها به ثبات برسد.
از مزایای گونه گذاری با روش تزریق چربی می توان به طبیعی بودن نتایج آن اشاره کرد. همچنین با توجه به این که از بافت طبیعی بدن خود بیمار استفاده می شود، احتمال پس زدن آن بسیار ناچیز است. بنابراین گونه گذاری با تزریق چربی روشی کم عارضه با بیشترین ماندگاری به حساب می آید.
در تزریق چربی به گونه لازم است ناحیه برداشت چربی و ناحیه تزریق (گونه ها) بی حس شوند. برای کاهش درد، پزشک معالج از بیهوشی یا بی حسی موضعی استفاده خواهد کرد. پس از تزریق چربی امکان بروز ورم در ناحیه گونه ها وجود دارد. تورم و درد ناشی از گونه گذاری با چربی، از طریق دارو قابل کنترل است. چند ماه پس از تزریق، حدود ۳۵ درصد از چربی تزریقی توسط بدن جذب شده و باقیمانده چربی در جای خود باقی می ماند.
عمل گونه گذاری؛ استفاده از پروتز گونه
یکی از روش های گونه گذاری دائمی و مطمئن، کاشت گونه به وسیله پروتز است. پروتز گونه ایمنی بالایی دارد و به ندرت می تواند در زیر پوست حرکت کند. ممکن است افراد درباره امکان عفونت پروتز گونه نگرانی داشته باشند. اما این اطمینان را به شما می دهیم که در صورت استفاده از پروتزهای تایید شده و باکیفیت، احتمال بروز عفونت تقریبا به صفر می رسد. در هر حال، از نظر بسیاری از جراحان زیبایی از جمله دکتر مهدی سزاوار، عمل پروتز گونه بهترین روش برای گونه گذاری به حساب می آید. رایج ترین پروتزهایی که امروزه توسط جراحان زیبایی به کار می روند، اغلب از جنس سیلیکون هستند. زیرا پروتزهای سیلیکونی سازگاری بسیار خوبی با بدن خواهند داشت.
گونه گذاری با پروتز به سه صورت انجام می شود:
- گونه ای: این پروتزها به طور مستقیم در استخوان گونه کار گذاشته می شوند و به گونه های صاف، فرم زیبایی می بخشند.
- زیرگونه ای: این پروتزها کمی پایین تر از گونه و در زیر برآمدگی استخوان گونه کاشته می شوند. پروتز زیرگونه ای کمک می کند تا فرورفتگی های حاصل از افزایش سن، رفع شده و برجستگی گونه ها مشخص تر شود.
- ترکیبی: گاهی ساختار اجزای چهره به صورتی است که باید از هر دو نوع پروتز گونه ای و زیرگونه ای استفاده شود. این کار کمک می کند تا هم وضعیت استخوان گونه اصلاح شود و هم فرورفتگی های نامتناسب صورت برطرف گردند. تشخیص نیاز فرد به انجام جراحی گونه گذاری ترکیبی به عهده پزشک معالج است.
گونه گذاری با ایجاد شکاف های کوچک در دهان یا زیر پلک انجام می گیرد. بعد از انجام عمل، شکاف ایجاد شده با بخیه های ریز ترمیم می شود. ده روز پس از جراحی، بخیه ها کشیده شده و یا در طول دوره درمان، جذب می گردند.
بعد از پایان جراحی، بیمار باید یک پوشش فشرده کننده صورت (گارمنت) را بپوشد. گارمنت به کاهش ورم کمک می کند و پروتز را در جای خود (روی استخوان گونه) ثابت نگه می دارد. این کار مانع از حرکت پروتز بین بافت های نرم صورت می شود.
گاهی ممکن است عمل زیبایی گونه گذاری همراه با انواع عمل زیبایی صورت به طور همزمان انجام گیرد. در چنین مواردی پروتز گونه از طریق برش های ایجاد شده در جای خود قرار داده می شوند.
از مزایای استفاده از پروتز گونه سیلیکونی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- روشی مناسب برای گونه گذاری دائمی
- کیفیت و طول عمر بالا
- سازگاری با بدن
- امکان خارج کردن پروتز از ناحیه گونه در صورت پشیمانی یا انصراف از جراحی
در دوران نقاهت عمل زیبایی گونه گذاری لازم است محیط دهان به طور مرتب با آب نمک یا دهانشویه شستشو داده شود. استفاده از مسواک نیز بلامانع است؛ با این شرط که بخیه ها در داخل دهان دستکاری نشوند.
بخش مهمی از یک جراحی زیبایی از جمله عمل گونه گذاری، به مهارت و ظرافت کار جراح بستگی دارد. همچنین، لازم است جراحی در محیطی مجهز و ایمن انجام گیرد. توجه به این نکات دوران نقاهت عمل زیبایی گونه گذاری را کوتاه تر کرده و عوارض را به حداقل می رساند. ضمن این که میزان رضایت از عمل برای بیمار، به بالاترین حد خواهد رسید. به جرات می توان گفت که با مراجعه و مشاوره با دکتر مهدی سزاوار می توانید تمامی خدمات بالا را به صورت یکجا دریافت نمایید.
عمل گونه گذاری؛ لیفت گونه (Midface)
یکی دیگر از روش هایی که امروزه برای زیبایی و گونه گذاری به کار می رود، لیفت گونه است. این کار به دو روش کلاسیک و آندوسکوپی انجام می گیرد.
در عمل زیبایی گونه گذاری با روش لیفت گونه، از برش لیفت مانکن (پیشانی و ابرو) استفاده می شود. به این معنا که پزشک جراح با نخ های غیر قابل جذب، نسوج نرم و چربی گونه ها را به محل قبلی خود برگردانده و ثابت می کند. از این روش برای همبندی بخش میانی صورت و اصلاح خط بینی و لب نیز استفاده می شود.
در این روش زیبایی، جراح ابتدا برشی را در قسمت شقیقه ها و پشت خط رویش مو ایجاد می کند. سپس با نصب وسیله ای بر روی استخوان، در ناحیه گونه، باعث کشیده شدن پوست خواهد شد. در نهایت، برش ایجاد شده با بخیه بسته می شود. ابزار نصب شده برای لیفت به مرور زمان تجزیه خواهد شد و گونه حالت لیفت و کشیدگی خود را حفظ خواهد کرد.
مزایا و معایب انواع روش های گونه گذاری شامل چه مواردی می شوند؟
هر یک از روش های جراحی زیبایی گونه گذاری، مزایا و معایبی دارند که باید در هنگام انتخاب نوع عمل، به آن ها توجه نمود. برای مثال، هر دو روش تزریق چربی و ژل به صورت سرپایی انجام شده و نیاز به بیهوشی و اتاق عمل ندارند. از سوی دیگر، دوران نقاهت خاصی نداشته و نتیجه تزریق، بلافاصله پس از عمل زیبایی گونه گذاری مشخص است. ژل هیالورونیک اسید از جنس مایع میان بافتی بدن انسان ساخته شده و بعد از گذشت ۹ تا ۱۰ ماه کاملا جذب خواهد شد. قیمت گونه گذاری با ژل نسبت به روش های دیگر کمتر است.
تزریق فیلر نباید باعث کبودی و تورم شدید گردد. مگر آن که در حین تزریق، سوزن به طور ناخواسته وارد رگ یا یک منبع خون دهنده شده باشد. در چنین مواردی، خونریزی زیربافتی رخ داده و هماتوم تشکیل می شود. برای دیدن نتیجه نهایی تزریق فیلر یک تا دو ماه زمان لازم است.
نتیجه گونه گذاری با پروتز گونه از تزریق فیلر یا ژل بهتر خواهد بود. چون در این روش، گونه ها قرینه تر شده و هنگام لمس کردن بسیار طبیعی (مانند استخوان گونه) به نظر می رسند.
امروزه انواع مختلفی از پروتزها وجود دارند که بعضی از آن ها سبب پوشش ناحیه استخوان کف چشم و گودی پلک پایین می گردند. در برخی موارد نیز پروتزها می توانند باعث برجستگی و ایجاد قوس گونه گردند. در کمتر از یک درصد از موارد، جراحی پروتز گونه با تجمع خون (هماتوم) در ناحیه عمل، عفونت و پس زدن پروتز همراه خواهد بود. بنابراین گونه گذاری دائمی با پروتز یک روش ایمن و مطمئن به حساب می آید. البته در موارد بسیار نادری ممکن است اعصاب لب بالا و پایین آسیب ببینند. اما جای نگرانی نبوده و مدتی بعد این مشکل برطرف خواهد شد. در صورتی که پروتزهای گونه در دو طرف صورت با یکدیگر قرینه نباشند، طی یک جراحی ترمیمی می توان این مشکل را برطرف نمود.
بهترین روش گونه گذاری
اگر به دنبال یک روش با دقت بالا، قرینگی بهتر و ماندگاری طولانی مدت هستید، گونه گذاری دائمی با استفاده از پروتز می تواند نتایج رضایت بخش تری را برای شما به همراه داشته باشد. گونه گذاری از این طریق، شامل یک روش جراحی است که حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه به طول می انجامد. در این روش، جراح پس از بیهوشی برشی را در داخل لب فوقانی بیمار ایجاد می کند. سپس پروتز را در محل تعیین شده قرار می دهد. پروتز توسط ماهیچه های گونه یا پیچ های فلزی در جای خود ثابت می شود. پس از آن جراح برش های داخل دهان را بخیه می زند. اکثر بخیه ها جذبی هستند و پس از ۱۰ روز بهبود می یابند. این روش همچنین می تواند همزمان با سایر روش های زیبایی مانند لیفت صورت، پیشانی، پلک و غیره انجام شود.
چه نکاتی باید قبل از انجام گونه گذاری مورد توجه قرار گیرند؟
تصمیم گیری برای انجام عمل گونه گذاری کاملا بر اساس نیاز فرد صورت می گیرد. ممکن است این جراحی برای همه مناسب نباشد. بنابراین، همیشه قبل از تصمیم گیری با پزشک خود صحبت کنید.
عمده پروتزهایی که برای گونه گذاری دائمی به کار می روند، از سیلیکون ساخته می شوند. در حال حاضر هیچ گونه شواهد علمی واضحی وجود ندارند که نشان دهند سیلیکون ماده مضری است. با این حال، بهترین نتایج با پروتزهای از جنس پلی اتیلن به دست می آیند که عمدتا تحت عنوان پروتزهای Med pore یا Suporeشناخته می شوند.
افراد سیگاری بیش از دیگران در معرض عوارض جانبی بعد از جراحی هستند. برای کاهش خطر این عوارض، قبل از اقدام به عمل گونه گذاری، سیگار را ترک کنید.
مراقبت های بعد از گونه گذاری
اغلب بیماران پس از عمل گونه گذاری، احساس کشیدگی در ناحیه گونه را تجربه می کنند. این حالت عمدتا طی یک هفته از بین خواهد رفت.
رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از عمل جراحی گونه بسیار مهم است. چنانچه برای کاشت پروتز گونه، برشی در داخل دهان ایجاد شده باشد، بیمار مرتب باید از دهانشویه استفاده کند. فواصل زمانی مناسب بین دفعات استفاده از دهانشویه ۳ تا ۴ ساعت است. این مساله پس از هر وعده غذایی اهمیت بیشتری پیدا می کند. بعد از جراحی پروتز گونه، دقت در مسواک زدن و عدم اعمال فشار بر روی ناحیه داخلی دهان بسیار مهم است.
افراد باید حداقل به مدت ۶ تا ۸ هفته پس از جراحی پروتز گونه از خوردن غذاهای سفت خودداری نمایند. داروهای تجویز شده توسط جراح نیز باید مطابق با دستور مصرف گردند. بیماری که عمل کاشت پروتز گونه انجام داده است، به مدت ۶ هفته تا ۲ ماه پس از عمل، باید از خوابیدن بر روی صورت پرهیز نماید.
پس از گونه گذاری، افراد باید از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب و برنزه کردن به صورت مصنوعی یا طبیعی، حداقل به مدت یک سال، خودداری کند. همچنین شنا کردن باید 4 تا 6 هفته پس از جراحی، به تعویق افتد.
به طور کلی، افراد باید تا چند هفته پس از عمل زیبایی گونه گذاری، از انجام هر نوع ورزش و فعالیت سنگین و سخت نیز اجتناب کنند. بر اساس نظر دکتر مهدی سزاوار برخی از افراد می توانند از ده روز پس از جراحی، فعالیت های روزمره خود را در پیش گیرند. با این حال، برای شروع فعالیت های سنگین تر باید اجازه و تایید پزشک معالج خود را دریافت نمایند.
چگونه می توان عمل گونه گذاری را به صورت طبیعی انجام داد؟
در زمان هایی نه چندان دور، داشتن صورتی لاغر و استخوانی یکی از ویژگی های چهره جذاب محسوب می شد. اما امروزه سلیقه و طبع جامعه تغییر کرده است. با افزایش سن، تغییرات پوستی باعث می شوند تا گونه ها لاغرتر و کم حجم به نظر برسند. در واقع، با لاغر شدن صورت، استخوان های فک و صورت بیش از پیش بیرون زده و صورت، استخوانی به نظر می رسد. برای رفع لاغری و استخوانی بودن صورت، گونه گذاری دائمی یا موقت راهکار مناسبی خواهد بود. با این حال، برخی از افراد بنا به هر دلیلی مانند قیمت گونه گذاری یا عدم تمایل به انجام جراحی های زیبایی، از انجام گونه گذاری امتناع می ورزند. گونه گذاری طبیعی برای این افراد راهکار بهتری خواهد بود.
ورزش های مناسب برای گونه گذاری طبیعی
انجام ورزش های صورت یکی از راه های گونه گذاری طبیعی است. برای مثال، دهان را بسته و آن را با هوا باد کنید؛ طوری که گونه های شما کاملا برجسته شوند. به نظر می رسد انجام چنین ورزش هایی در ناحیه صورت باعث استحکام پوست شده و عضلات را تا حدودی تقویت می کند.
اگر چه اطلاعات علمی دقیقی در مورد تضمین تاثیر چنین ورزش هایی وجود ندارد، اما به نظر می رسد با تکرار این ورزش ها در طول زمان، حجم گونه ها افزایش یابد. البته ممکن است ورزش دادن صورت همین مقدار چربی موجود در صورت را نیز کاهش دهد. در این صورت، ورزش های یاد شده نمی توانند برای گونه گذاری طبیعی موثر واقع شوند.
مصرف دارو برای گونه گذاری طبیعی
برخی از داروهای خانگی یا گیاهان دارویی هم ادعای تحریک ساخت کلاژن دارند. اما آیا چنین موادی به گونه گذاری طبیعی کمک می کنند؟ برخی از مواد طبیعی هستند و می توانند منجر به شادابی و پرتر شدن صورت شوند. برخی از این مواد مانند ویتامین ث، هیالورونیک اسید و آنتی اکسیدان ها ظرفیت پوست را برای ساخت کلاژن بیشتر، به شدت افزایش می دهند.
ادعاهایی هم وجود دارند که برخی مرطوب کننده های خاص برای گونه گذاری طبیعی مناسب هستند. چنین به نظر می رسد که این مرطوب کننده های پوست، حاوی اسیدهای چرب بیشتری بوده و قدرت ارتجاع پذیری پوست را افزایش می دهند. در نتیجه شرایط برای حجیم تر نشان دادن صورت و گونه ها فراهم خواهد شد.
هزینه و قیمت گونه گذاری چقدر است؟
گونه گذاری دائمی و موقت با روش های مختلفی انجام می گیرند. هر یک از این روش ها باید زیر نظر یک پزشک متخصص و در یک مرکز مجهز انجام شوند. برای تعیین هزینه و قیمت گونه گذاری لازم است به فاکتورهای متعددی توجه داشته باشید.
یکی از فاکتورهای موثر بر قیمت گونه گذاری موقت یا دائمی، دستمزد پزشک جراح است. بسته به این که از چه روشی برای عمل زیبایی گونه گذاری استفاده می کنید، دستمزد پزشک و در نتیجه قیمت گونه گذاری متفاوت خواهد بود.
عامل مهم دیگر، نوع مواد مورد نیاز برای انجام جراحی زیبایی گونه گذاری است. برای مثال، قیمت گونه گذاری با پروتز نسبت به قیمت گونه گذاری با تزریق ژل گران تر است. البته با توجه به این که جراحی پروتز گونه نیاز به فرایند پیچیده تری دارد، بنابراین اختلاف قیمت گونه گذاری با این دو روش کاملا قابل توجیه است. به طور کلی، قیمت گونه گذاری با تزریق ژل نسبت به تزریق چربی، لیفت گونه و جراحی پروتز ارزان تر خواهد بود.
موارد دیگری از جمله شهر محل زندگی، موقعیت جغرافیایی کلینیک، هزینه های کلینیک، میزان شهرت و اعتبار پزشک معالج می توانند در تعیین قیمت گونه گذاری دائمی یا موقت تاثیر زیادی داشته باشند.