روت کانال چیست؟ هزینه و مراقبت های عصب کشی دندان

آخرین تاریخ بروزرسانی: 31 اردیبهشت 1403

آیا دندان هایی که دچار پوسیدگی می شوند باید برای همیشه حذف کرد؟ آیا دندان مصنوعی و  ایمپلنت دندان تنها جایگزین دندان پوسیده و خراب است؟ این ها نگرانی ها و چالش های افراد هنگام مواجهه با درد و پوسیدگی دندان است. خوشبختانه پیشرفت ها و تکنیک های جدید دندانپزشکی باعث شده تا افراد بتوانند با حفظ ریشه دوباره دندان های طبیعی خود را ترمیم و بازسازی نمایند این کار از طریق روت کانال انجام پذیر است.

روت کانال یا درمان ریشه، یکی از روش های درمانی دندان های پوسیده است؛ معمولا بیمارانی که دندان های پوسیده دارند، درد زیادی را پیش از شروع درمان تجربه می کند. مهارت دندانپزشک و درمان به موقع در موفقیت آمیز بودن نتایج این روش اهمیت زیادی دارند. اما روت کانال چیست و چگونه انجام می شود. این مقاله با هدف بررسی این تکنیک جهت درمان پوسیدگی دندان نگارش شده است.

روت کانال چیست؟

روت کانال یک روش درمانی موثر در زمینهٔ درمان ریشه است، که معمولاً برای درمان عصب کشی دندان به کار می‌رود. عصب کشی دندان در صورتی اجرا می‌شود؛ که بافت عصبی داخل دندان به‌طور قابل ملاحظه‌ای آسیب دیده باشد.درعصب کشی، پزشک به دقت عصب دندان را حذف کرده و سپس فضای داخلی دندان، یعنی روت کانال، را پاکسازی و با استفاده موادهای ضد باکتری مانند سدیم هیپوکلریت و آمالگام، عفونت‌ها را از بین می‌برند. درمان ریشه نه تنها می‌تواند از درد و التهاب دندان جلوگیری کند؛ بلکه می‌تواند ازدندان آسیب دیده هم مراقبت کند.

روت کانال چیست؟

هنگامی که باکتری های دهان به علت عدم درمان حفره های ایجاد شده، وارد پالپ داخل دندان شوند، درمان ریشه باید بلافاصله آغاز شود. برای روت کانال تراپی مانند ایمپلنت دندان و سایر روش های ترمیم دندان لازم است، قدم به قدم مراحل درمانی دنبال شوند. روت کانال توسط متخصص فک و دهان یا دندانپزشک به صورت زیر دنبال می شود:

  • پیش از شروع درمان، نیاز به انجام بی حسی موضعی در اطراف دندان پوسیده است
  • دندانپزشک باید پوسیدگی های دندان را به خوبی پاکسازی کرده و به درستی به کانال ریشه دندان وارد شده و طول ریشه را از طریق دستگاه اندازه گیری نماید.
  • در مرحله بعد، دندانپزشک کانال ریشه را کاملا ضدعفونی کرده و آن را خشک می کند.
  • با خالی شدن پالپ، باید کانال به وسیله مواد جایگزین پر شود. پس از پر کردن کانال، جای پوسیدگی های دندان که پیشتر تراشیده شد نیز با مواد پر می شود.
  • در این مرحله تاج دندان ترمیم شده و در صورتی که میزان پوسیدگی بسیار زیاد بوده و دندان ضعیف شده باشد، دندانپزشک پیشنهاد استفاده از روکش دندان را خواهد داد.

در نظر داشته باشید که پس از  خارج کردن عصب و درمان ریشه، ممکن است میزان زیادی از تاج و مینای دندان و همین طور عاج دندان تراشیده شده و مورد ترمیم قرار گرفته باشند. در چنین شرایطی دندان آسیب پذیری بیشتری پیدا خواهد کرد و غالبا روکش دندان، بهترین روش برای حفظ آن در دراز مدت به شمار می آید.

آیا روت کانال تراپی درد زیادی دارد؟

با توجه به بی حسی موضعی انجام شده، بیمار هیچ دردی حین انجام این روش ترمیمی و درمانی دندان ها نخواهد داشت. تنها ممکن است بیمار کمی فشار را احساس کند که این مورد نیز با توجه به مهارت دندانپزشک قابل کنترل خواهد بود. البته حفظ آرامش و خونسردی نیز می تواند در کاهش درد و بهتر شدن شرایط کمک کند، بنابراین اگر از مهارت، دانش و تجربه پزشک خود اطمینان دارید با خیالی آسوده و بدون نگرانی و استرس، روت کانال تراپی را انجام دهید.

تعداد جلسات لازم برای انجام روت کانال

با توجه به شرایط دندان و عفونت آن، تعداد جلسات لازم توسط پزشک برای انجام روت کانال تعیین می شود. در شرایط معمولی، یک جلسه برای انجام این روش ترمیمی دندان، (تخلیه دندان از پوسیدگی، خشک کردن کانال و پر کردن آن)، کفایت خواهد کرد. اما در شرایطی که عفونت زیادی وجود داشته باشد، دندانپزشک در یک جلسه پوسیدگی ها را خارج کرده و در نوبت بعدی (با فاصله ۴ روز تا یک هفته)، مراحل پر کردن را تکمیل خواهد کرد. توجه داشته باشید که پیش از پر کردن کامل دندان، باید عفونت های آن به خوبی درمان شده و رفع گردند.

تعداد جلسات لازم برای انجام روت کانال

گاهی لازم است بیمار برای بهبود عفونت دارو مصرف کند، بنابراین روت کانال برای افرادی که درمان عفونت آنها زمان بر است،با تعداد جلسات بیشتری همراه است.

مراقبت های بعد از روت کانال تراپی

برای اینکه درمان ریشه دندان با موفقیت انجام شود لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • ممکن است پس از انجام روت کانال تراپی درد جزئی را احساس کنید که ظرف مدت یک تا دو روز به طور کامل برطرف خواهد شد. اما در صورتی که این درد شدت یافته و ادامه دار بود، لازم است که حتما مراجعه مجدد به دندانپزشک داشته باشید. گاهی اوقات ریشه کن نشدن عفونت های دندان، به مشکلات بعدی منجر شده و باید حتما ویزیت توسط دندانپزشک صورت بگیرد.
  • توصیه می شود که تا چند ساعت پس از تکمیل درمان از مصرف خوراکی های سرد و گرم پرهیز کرده و به هیچ وجه خوردنی های سفت را با دندان ترمیم شده، نجوید.

عصب کشی، با هدف درمان ریشه دندان و حذف بافت های آسیب‌دیده یا عفونی ریشه دندان صورت میگیرد. درمان ریشه به حفظ ساختاردندان کمک کرده، و از نیاز به کشیدن دندان جلوگیری می‌کند. مطالعات گسترده‌ای در زمینه بهبود فرآیندهای روت کانال انجام شده است؛ به گونه ای که محققان سراسرجهان ازجمله دردانشگاه ملی استرالیا  و دانشگاه نیوکاسل در حال توسعه نوعی پپتید هیدروژل هستند، که می‌تواند به تحریک رشد عروق خونی جدید و پالپ دندان پس از پروسه روت کانال کمک کند. به گونه ای که دندان‌ها پس از روت کانال، قادر به ترمیم خود و بازیابی عملکردهای طبیعی خواهند بود.

روت کانال یا هر روشی دیگر جهت بازسازی دندان های پوسیده زمانی با موفقیت همراه خواهد بود که علاوه بر رعایت نکات ذکر شده، این روش درمانی توسط پزشکان متخصص و کار بلدی  همچون دکتر مهدی سزاوار انجام شود. ایشان یکی از متخصصان برتر در حوزه جراحی دهان، فک و صورت هستند.

منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21759-root-canal

بهترین جراح فک، صورت و زیبایی تهران

مقالات مرتبط

جویدن بعد از ایمپلنت دندان

از دست دادن دندان‌ها می‌تواند به مشکلات جدی در عملکرد سیستم جویدن منجر شود. بسیاری از بیماران به دلیل ناتوانی در جویدن صحیح به دندانپزشک

1 دیدگاه دربارهٔ «روت کانال چیست؟ هزینه و مراقبت های عصب کشی دندان»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *