ایمپلنت ثابت چیست؟ مزایا، معایب و هزینه ایمپلنت دائمی

آخرین تاریخ بروزرسانی: 27 اردیبهشت 1403
ایمپلنت ثابت

ایمپلنت دندان راهی برای جایگزینی دندان‌های از دست است که جزو کاربردی‌ترین متدها به شمار می‌رود؛ و ایمپلنت ثابت یکی از روش‌های متعدد آن است. در این مقاله قصد داریم در مورد ایمپلنت‌های ثابت صحبت کنیم و همه چیز را در مورد آن‌ها مورد بررسی قرار دهیم. جالب است که بدانید در سال 1965، اولین ایمپلنت دندانی بر روی اولین بیمار انسانی، فردی به نام گوستا لارسون، به صورت ثابت نصب شد. در سال 2005، این فرد در حالی که بیش از 40 سال از کاشت ایمپلنت آن گذشته بود، با ایمپلنت‌های اصلی کاشته شده از دنیا رفت.

یکی از راه‌حل‌های دائمی برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته ایمپلنت ثابت است؛ که نیازمند تراکم استخوانی مناسب است؛ تا از پایداری و عدم حرکت ایمپلنت اطمینان حاصل شود. ایمپلنت دائمی، که در استخوان فک قرارمی گیرد، و به بیماران اجازه می‌دهد تا تجربه‌ای نزدیک به داشتن دندان‌های طبیعی داشته باشند. ایمپلنت دائمی، باتکیه‌بر استخوان فک، به‌عنوان یک گزینه درمانی بلندمدت و مطمئن در دندانپزشکی مدرن مورداستفاده قرار می‌گیرند.

ایمپلنت ثابت چیست؟

این کاشت به عنوان یکی از روش‌های ایمپلنت دندان، بهترین جایگزین‌ برای دندان‌های از دست رفته هست که تا حد زیادی مشکلات دندان‌های مصنوعی را برای افراد حل می‌کند. این ایمپلنت‌ها دارای پایه‌ای هستند که به کمک جراحی در استخوان فک کاشته می‌شود؛ در واقع این بخش نقش ریشه دندان را ایفا می‌کند. این پایه در میان لثه قرار می‌گیرد، بعد از مدتی که پایه ایمپلنت به خوبی در استخوان فک و در میان لثه جای گرفت، تاج ایمپلنت ثابت که با نام پروتز شناخته می‌شود، روی آن قرار می‌گیرد.

تفاوت‌های ایمپلنت ثابت و متحرک در چیست؟

از نظر ساختاری، ایمپلنت ثابت استحکام بیشتری دارد؛ در نمونه‌های معمولی هر پروتز به یک پایه نیاز داشته است، مانند دندان‌های اصلی که هر کدام ریشه منحصر به فرد دارند. اما متدهای پیشرفته امروزی کمک می‌کنند که تعداد پایه کم‌تر بتواند از تعداد بیشتر پروتز پشتیبانی کند. همچنین برای اطلاعات بیشتر در مورد پروتز یا ایمپلنت متحرک می‌توانید مقاله مرتبط با آن را در سایت دکتر سزاوار مطالعه کنید.

ایمپلنت ثابت چیست؟

زمانی که دندان وجود نداشته باشد، لب‌ها و گونه فرد دچار افتادگی می‌شود و استخوان‌های فک وی تحلیل می‌رود. تا جایی که احتمال شکستن آن‌ها وجود دارد. پروتزهای ثابت بهتر از مدل‌های متحرک می‌توانند از بروز این مشکلات پیشگیری کنند.

مزایای ایمپلنت ثابت به نسبت متحرک

  • از نظر ظاهر زیبایی بیشتری دارند و می‌توانند به طبیعی‌ترین شکل ممکن جای دندان از دست رفته را پر کنند.
  • احساس راحتی بیشتر به نسبت ایمپلنت متحرک، هنگامی که ایمپلنت ثابت در دهان شما جایگذاری می‌شود، پس از گذشت مدت زمان کوتاه بدون استرس و نگرانی مانند دندان طبیعی می‌توانید از آن استفاده کنید.
  • راحتی درگفتار و بیان، ایمپلنت دندان ثابت در دهان به صورت دندان طبیعی عمل می‌کند و کاملا در لثه جایگذاری می‌شود. به همین منظور شما حین صحبت کردن، دچار مشکل نخواهید شد.
  • جوییدن راحت غذا، معمولا افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می‌کنند، همیشه در جوییدن مشکل لقی دندان را دارند. اگر شما ایمپلنت ثابت انجام دهید، متوجه می‌شوید که به راحتی می‌توانید همانند دندان عادی غذا را بجویید.
  • استحکام و مقاومت بالا، اگر شما همانند دندان‌های طبیعی خود از دندان‌های ایمپلنت شده به درستی مراقبت کنید و بهداشت را رعایت نمایید، آنها دوام بالایی دارند و تا چندین سال برایتان کارایی خواهند داشت.
  • بهداشت آسان نسبت به ایمپلنت متحرک، بهداشت و مراقبت از ایمپلنت ثابت به نسبت متحرک بسیار راحت‌تر است. شما می‌توانند، برای بهداشت دهان خود دقیقا همان کارهایی را انجام دهید که برای دندان طبیعی خود انجام می‌دادید. به عنوان مثال از دهانشویه، مسواک یا نخ دندان استفاده کنید. (نکته: قبل از انجام این کارها با پزشک باید مشورت شود.)

انواع ایمپلنت‌های ثابت

مواد اولیه‌ای که برای ساخت پروتز و پایه ایمپلنت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، متنوع است. هر کدام از آن‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند. اینکه کدام پروتز برای بیمار بهتر است را پزشک او تشخیص می‌دهد. بهترین پزشک‌ها از بهترین مواد اولیه برای ساخت قسمت‌های مختلف ایمپلنت ثابت استفاده می‌کنند.

انواع ایمپلنت‌های ثابت

پایه ایمپلنت معمولا فلزی است و با استفاده از تیتانیوم ساخته می‌شود؛ تیتانیوم به خوبی می‌تواند با ساختار استخوان فک هماهنگ شود و بدن آن را به عنوان قبول می‌کند؛ اما پروتز یا تاج آن ممکن است با مواد مختلفی ساخته شود. متریالی که برای ساخت این بخش مورد استفاده قرار می‌گیرند، عبارتند از؛

  • پروتزهای فلزی- رزینی
  • پروتزهای فلزی- سرامیکی
  • پروتزهای تمام سرامیک

این نوع ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است؟

گروه‌هایی که در ادامه نام برده‌ایم بهترین کاندیدها برای استفاده از ایمپلنت ثابت هستند.

  • افرادی که دندان‌های خود را به تازگی از دست داده‌اند و به دنبال راهکار مناسب برای جایگزینی آن‌ها هستند.
  • افرادی که تاکنون از دندان مصنوعی استفاده کرده‌اند و احساس ناراحتی دارند.
  • افرادی که به دنبال راهکاری بلندمدت برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته خود هستند.

به طور کلی با استفاده از این دندان‌ها فرد هم ظاهر مطلوبی پیدا می‌کند و هم می‌تواند مواد غذایی مختلف را بجود. معمولا همه افراد می‌توانند از این متد استفاده کنند. حتی اگر استخوان آن‌ها تراکم کافی برای نگه داشتن پایه ایمپلنت را نداشته باشد، می‌توان با پیوند استخوان این مشکل را حل کرد. اما برای اینکه اطمینان حاصل کنید این متد برای شما مناسب است، می‌توانید با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

مزیت‌های ایمپلنت ثابت چیست؟

این ایمپلنت‌ها از نظر ظاهری و کاربردی بیشترین شباهت را به دندان‌های طبیعی دارند. این موضوع مهم‌ترین مزیت آن‌ها نسبت به سایر روش‌های جایگزینی دندان‌های از دست رفته مانند ایمپلنت متحرک و یا دندان مصنوعی است. از دیگر مزیت‌های این روش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • این دندان‌ها نیازی به فیکس شدن روی لثه و پشتیبانی ندارند و به همین دلیل بیمار احساس راحتی می‌کند.
  • با چاق یا لاغر شدن فک بیمار، ایمپلنت ثابت تغییری نمی‌کند و برای فرد آزاردهنده نیست.
  • فرد به کمک این پروتزها می‌تواند طیف گسترده‌ای از غذاها را بخورد و محدودیتی برای جویدن نخواهد داشت.
  • ایمپلنت ثابت از استخوان ‌های فک حمایت می‌کند و مانع از تحلیل رفتن آن‌ها می‌شود.
  • نداشتن دندان باعث سالخورده به نظر رسیدن چهره فرد می‌شود. شباهت ایمپلنت به دندان طبیعی این مشکل را نیز از بین می‌برد.
  • آن‌ها معمولا لق نمی‌شوند و نمی‌افتند.
  • پروتزهای ثابت دوام زیادی دارند.

این موضوع باعث شده است که افرادی که از این روش استفاده کرده‌اند، رضایت کامل داشته باشند. ظاهر زیبا، سهولت در جویدن و شباهت به دندان طبیعی باعث افزایش اعتماد به نفس افراد در اجتماع نیز می‌شود.

ایمپلنت ثابت چگونه کاشته می‌شود؟

ابتدا پزشک از فک و دندان‌های بیمار رادیوگرافی‌های لازم را انجام می‌دهند. این کار به شناخت ساختار استخوان‌ها، سینوس‌ها و اعصاب فک کمک می‌کند؛ همچنین پزشک می‌فهمد که بیمار به چند ایمپلنت نیاز دارد و مکان ایده آل برای آن کجاست. برای هر ایمپلنت باید یک کانال در استخوان فک ایجاد شود.

جراحی کاشت معمولا با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. بعد از پایان جراحی کاشت پایه، یک تاج موقت به مدت یک الی سه ماه روی دندان قرار می‌گیرد. این مدت برای اینکه استخوان فک جوش بخورد و پایه در آن جای بگیرد، باید سپری شود. این دندان‌های موقت برای جویدن غذاهای سفت مناسب نیستند. بعد از گذشت زمان لازم، نوبت جایگزین شدن پروتزهای دائمی با نمونه‌های موقتی است. بعد از قرار گرفتن تاج‌ها روند کاشت ایمپلنت به پایان می‌رسد. بعد از طی شدن دوره نقاهت که معمولا تا یک ماه طول می‌کشد، فرد می‌تواند مانند دندان طبیعی از ایمپلنت‌های خود استفاده کند.

ضرورت سی تی اسکن یا عکس CBCT قبل از ایمپلنت چیست؟

بسیاری از جراحان و دندانپزشکان قبل از انجام فرآیند ایمپلنت به بیمار توصیه می‌کنند، سی تی اسکن انجام دهد. همانطور که در بالاتر مطالعه کردید، ایمپلنت از سه جزء اصلی که مهم‌ترین آنها پایه تیتانیوم است، ساخته شده است. این ریشه مصنوعی باید به جای ریشه طبیعی در فک جایگذاری شود و به عنوان لنگر عمل می‌کند تا تاج روی آن سوار شود.

پزشک برای آنکه بتواند فرآیند ایمپلنت را به صورت کاملا دقیق، ایمن و بدون اختلال انجام دهد، نیاز به بررسی ساختار فک و لثه دارد. اینجاست که عکس یا اسکن CBCT ضرورت پیدا می‌کند. در حقیقت این عکس تصاویر مقطعی سه بعدی از فک و دندان می‌گیرد و اطلاعات دقیقی را در اختیار جراح یا دندانپزشک می‌گذارد.

اطلاعاتی که این سی تی اسکن در اختیار پزشک قرار می‌دهد، قابل مقایسه با اطلاعات عکس OPG نیست. عکس CBCT به پزشک این امکان را می‌دهد تا محل قرارگیری ایمپلنت را به خوبی بررسی کند. او با دیدن و بررسی گزارش این عکس متوجه تراکم مناسب استخوان فک و همچنین شکل دقیق آن خواهد شد. از دیگر مزایای وجود سی تی اسکن کاهش خطر بروز مشکلات عصبی، افزایش ایمنی و احتمال موفقیت بیشتر است.

مراقبت‌های بعد از کاشت ایمپلنت ثابت به چه صورت است؟

بعد از پایان جراحی کاشت بیمار همان روز به خانه باز می‌گردد. بعد از یک الی دو روز نیز می‌تواند، روند روزمره خود را از سر گیرد و به محل کار برود. درد و تورم از عوارض متداول عمل جراحی است. به همین دلیل پزشک مسکن تجویز می‌کند که بیمار می‌تواند، در مواقع درد آن را مصرف کند. بیمار باید تا چند هفته تنها غذاهای نرم را در رژیم غذایی خود قرار دهد. بهتر است در روزهای ابتدایی تنها غذاهایی آبکی که چندان نیاز به جویدن ندارند، مورد استفاده قرار گیرند.

مراقبت از ایمپلنت ثابت تفاوت زیادی با مراقبت از دندان‌های عادی ندارد. تنها کافی است، بهداشت دهانی خود را رعایت کنید، مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و از دهانشویه مناسب استفاده کنید.

دوام ایمپلنت ثابت چقدر است؟

این روش جزو بادوام‌ترین متدها برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته به شمار می‌رود. در صورتی که فرد به خوبی از آن‌ها مراقبت کند، میزان موفقیت بیش از ۱۵ سال بیش از۹۵درصد خواهد بود.

دوام ایمپلنت ثابت چقدر است؟

نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که پروتزها مقاومت صد در صدی ندارند! برخی از افراد تصور می‌کنند که آن‌ها هرگز نمی‌شکنند و به همین دلیل ممکن است، غذاهای خیلی سفت بخورند، آجیل را با آن‌ها بشکنند و سایر اقدامات آسیب رسان را انجام دهند. به یاد داشته باشید که ایمپلنت ثابت مانند دندان طبیعی است و حتی دندان‌های طبیعی انسان نیز با قرار گرفتن در معرض خطر، می‌شکنند!

هزینه کاشت ایمپلنت ثابت چقدر است؟

این موضوع به تعداد ایمپلنت ثابت، جنس پروتزها و مهارت پزشک بستگی دارد. با وجود اینکه کاشت یکی از پر هزینه‌ترین روش‌های دندانپزشکی به شمار می‌رود، اما مزایای آن باعث می‌شود که به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت مورد توجه قرار گیرد. هر کدام از روش‌هایی که هزینه کم‌تری دارند، مشکلاتی ایجاد می‌کنند. برخی از متدها تنها شباهت ظاهری به دندان‌های طبیعی دارند و فرد نمی‌تواند به خوبی با آن‌ها غذا بخورد. برخی دیگر عملکرد مطلوب دارند، اما کاملا مشخص است که مصنوعی هستند.

دندان‌های مصنوعی که در استخوان فک کاشته نمی‌شوند، نیز نمی‌توانند از روند تحلیل رفتن استخوان‌ها پیشگیری کنند. این روش‌ها همچنین باید هر چند سال یکبار تمدید یا ترمیم شوند. ایمپلنت ثابت این دسته از مشکلات را ندارد و به همین دلیل جزو بهترین روش‌ها به شمار می‌رود. از آنجایی که هزینه کاشت در هر فرد متفاوت است، برای برآورد هزینه لازم است که ابتدا فرد تحت معاینه پزشک قرار گیرد و سپس جزئیات هزینه و روند کار مشخص شود.

ایمپلنت ثابت، به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای دندان‌های ازدست‌رفته مورداستفاده قرارمی گیرد؛ و امکان بازیابی و زیبایی دندان‌های ازدست‌رفته را فراهم می‌آورد. ایمپلنت دائم توسط دانشمندان برجسته‌ای مانند پروفسور برانمارک توسعه‌یافته است. با پیشرفت‌های فناوری، ایمپلنت‌های بدون حرکت بهبودیافته‌اند؛ به‌گونه‌ای که میزان موفقیت ایمپلنت‌های ثابت در سطح جهانی افزایش چشمگیری داشته است؛ به‌طوری‌که سالانه بیش از چندین میلیون ایمپلنت دائم در جهان مورداستفاده قرار می‌گیرد.

در این مقاله به صورت کامل ایمپلنت‌ ثابت را مورد بررسی قرار دادیم. این روش جزو پرطرفدارترین متدهاست. در نهایت باید به یاد داشته باشید که تجربه و مهارت پزشک در زمینه کاشت ایمپلنت اهمیت زیادی در موفقیت کاشت و دوام آن خواهد داشت. یک متخصص حرفه‌ای بهترین متد جایگزینی دندان‌ها را به شما پیشنهاد می‌دهد و در نهایت نیز آن را به بهترین شکل ممکن پیاده می‌کند. دکتر مهدی سزاوار متخصص جراحی دهان، فک و صورت هستند. ایشان می‌توانند، کاشت ایمپلنت را با توجه به ساختار فک و دهان شما انجام دهند.

بنابراین کاشت‌ها هم از نظر ظاهری و هم از نظر عملکردی در بالاترین سطح کیفیت خواهند بود. برای رزرو زمان مشاوره و ملاقات با دکتر سزاوار می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی موجود در سایت ایشان اقدام کنید.

بهترین جراح فک، صورت و زیبایی تهران

مقالات مرتبط

ایمپلنت بهتر است یا بریج؟

وقتی صحبت از درمان‌های دندانی می‌شود؛ دو گزینه اصلی که بیشتر افراد با آن‌ها مواجه می‌شوند، ایمپلنت و بریج هستند. شاید این سوال نیز برای

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

ایمپلنت دندان یکی از روش‌های محبوب و موثر، برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته است. این روش شامل قرار دادن پایه‌ای تیتانیومی، در استخوان فک

ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد

ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد

ایمپلنت دندان یکی از روش‌های پیشرفته، برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته است؛ که به دلیل ظاهر طبیعی، دوام طولانی و کارایی بالا، مورد استقبال

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *