اگر در حال کاشت ایمپلنت دندان هستید و استخوان فک شما به اندازه کافی ضخیم نیست، ممکن است نیاز به پیوند یا تقویت استخوان داشته باشد. بسته به نیاز شما، ایمپلنت با پودر استخوان ممکن است، قبل یا در طول عمل ایمپلنت شما انجام شود. در طول مشاوره، دندانپزشک به شما اطلاع خواهد داد که آیا نیاز به تقویت استخوان است یا خیر و در مورد گزینههای درمانی شما صحبت خواهد کرد.
پیوند استخوان با پودر استخوان صورت میگیرد که منبع این پودر استخوانی میتواند، متفاوت باشد. برای مثال میتوان از استخوان بدن خود بیمار یا پودر استخوان مصنوعی استفاده کرد. اگر میخواهید در مورد ایمپلنت دندان با پودر استخوان اطلاعات بیشتری را کسب کنید، خواننده ادامه مطلب باشید.
از روشهای پیشرفته که بهمنظور ترمیم و تقویت استخوان فک مورداستفاده قرارمی گیرد؛ ایمپلنت دندان با پودر استخوان است. ایمپلنت دندان با استفاده از پودر استخوان، زمانی کاربرد دارد که استخوان فک به دلیل بیماری یا سایر عوامل تحلیل رفته باشد. ایمپلنت با پودر استخوان به جراح این امکان را میدهد که استخوان فک را برای قراردادن ایمپلنتها آماده کند؛ بهطوریکه ایمپلنت در بستری محکم و پایدار قرار گیرد. استفاده از پودر استخوان در ایمپلنتها حتی به تحریک رشد سلولهای بنیادی و تشکیل استخوان جدید نیز کمک میکند.
ایمپلنت با پودر استخوان چیست؟
ایمپلنت دندان یک پیچ تیتانیومی است که در استخوان فک قرار میگیرد و جایگزین ریشه دندان میشود. برای اینکه بتوانید از ایمپلنت دندان استفاده کنید، استخوان فک شما باید به اندازه کافی ضخیم باشد تا بتواند آن را پشتیبانی کند. دلایلی وجود دارد که ممکن است، استخوان کافی نداشته باشید. برای مثال هنگامی که دندانها از بین میروند یا کشیده میشوند، استخوان اطراف ریشه دندان شما میتواند به تدریج کوچک شود.
بیماری لثه، عفونت و آسیب به دهان نیز میتواند، منجر به تحلیل استخوان شود. ایمپلنت با پودر استخوان یا پیوند یک راه حل است. هر دو روش با استفاده از استخوان از قسمت دیگری از دهان یا یک یا چند نوع ماده جایگزین، استخوان از دست رفته را جایگزین میکنند. بسته به میزان انقباض استخوان، گزینههای درمانی مختلفی وجود دارد، از جمله:
● تقویت استخوان جزئی: که به آن تقویت همزمان نیز میگویند، این روش را میتوان در حین کاشت در اطراف ایمپلنت انجام داد.
● پیوند استخوان مرحلهای: اگر استخوان بیش از حد کوچک شده باشد، ممکن است شش ماه قبل از کاشت ایمپلنت نیاز به پیوند استخوان مرحلهای باشد.
لازم به ذکر است که، استخوان نوع 2 بهترین استخوان برای یکپارچه سازی استخوانی ایمپلنتهای دندانی است. این نوع لنگرگاه خوبی برای ثبات اولیه ایجاد میکند و عروقی بهتری نسبت به استخوان نوع 1 دارد. استخوان نوع 3 و 4 بافتهای استخوانی نرمی هستند که کمترین موفقیت را در استخوان نوع 4 داریم.
راه تشخیص نیاز به ایمپلنت با پودر استخوان چیست؟
در طول مشاوره ایمپلنت دندانی، دندانپزشک شما یک ارزیابی بالینی کامل انجام میدهد تا متوجه شود که آیا نیاز به ایمپلنت با پودر استخوان یا تقویت استخوان دارید یا خیر؟. اصولا این سوال هم برای همه پیش میآید که آیا دندان ایمپلنت خراب میشود؟ در هر صورت آنها، ممکن است یک اسکن سه بعدی برای نشان دادن ضخامت استخوان بگیرند، که در یک اشعه ایکس معمولی قابل مشاهده نیست.
چه موادی برای ایمپلنت با پودر استخوان استفاده میشود؟
دو ماده در ایمپلنت با پودر استخوان یا تقویت استخوان دخیل هستند: پرکننده استخوان و غشای مانع.
پرکننده استخوان
مادهای که جایگزین استخوان از دست رفته میشود. برخی از فیلرهای رایج استخوان عبارتند از:
● اتوگرافت: که در آن میتوان از استخوان خود بیمار برای فیلر استفاده کرد. ممکن است استخوان از محل کاشت ایمپلنت یا محل دیگری در دهان جمعآوری شود.
● زنوگرافت: که به آن استخوان ساخته شده از بیومواد حیوانی میگویند و برای چندین دهه به طور ایمن استفاده شده است.
● آلوپلاست: یک ماده کاملا مصنوعی که در آزمایشگاه ساخته شده است.
غشای مانع
برای محافظت از مواد پیوند استخوان با رشد استخوان جدید، دندانپزشک شما پیوند را با پوششی به نام غشای مانع میپوشاند. میتوان از غشاهای قابل جذب استفاده کرد که حل میشوند و نیازی به برداشتن ندارند یا غیرقابل جذب که نیاز به جراحی دارند.
انواع مختلف روش های ایمپلنت با پودر استخوان
علاوه بر تقویت جزئی استخوان و پیوند استخوان مرحلهای، گزینههای دیگر شامل لیفت سینوس و حفظ برجستگی نیز برای پیوند ایمپلنت با پودر استخوان وجود دارد.
تقویت جزئی استخوان
اگر میزان کمی از استخوان فک از دست رفته باشد، میتوان از تقویت استخوان جزئی که به عنوان تقویت همزمان نیز شناخته میشود، استفاده کرد که میتواند در حین کاشت ایمپلنت (تقویت جزئی) انجام شود و میزان استخوان اطراف ایمپلنت را افزایش میدهد تا از سلامت لثهها اطمینان حاصل شود.
مواد پیوند مورد استفاده اغلب شامل مقداری از استخوان بیمار است که با یک پرکننده استخوان مخلوط شده و با یک غشای مانع کلاژن پوشانده میشود. لازم به ذکر است که احساس ناراحتی، تورم و کبودی تقریباً یک هفته پس از این روش طبیعی است.
پیوند استخوان مرحله ای
اگر مقدار از دست دادن استخوان فک زیاد باشد که نتوان ایمپلنت را در موقعیت صحیح قرار داد، میتوان یک پیوند استخوانی مرحلهای انجام داد. بسته به ترجیح بیمار، مواد پیوند میتواند، شامل مقداری از استخوان خود بیمار باشد که از فک پایین گرفته شده است یا یک بلوک استخوان دهنده (یک آلوگرافت) که با یک پرکننده استخوان مخلوط شده و توسط یک غشای مانع پوشانده میشود.
پیوند استخوان مرحلهای باید شش ماه قبل از کاشت ایمپلنت انجام شود تا سلامت دندان کامل شود. در طی این مدت، استخوان طبیعی بیمار در فضای پیوند شده رشد میکند. عوارض جانبی این روش ممکن است، شامل مقداری ناراحتی، تورم و کبودی برای تقریباً یک هفته پس از عمل باشد.
لیفت سینوس
قرار دادن ایمپلنت در پشت فک بالا میتواند، تحت تأثیر فضاهای هوایی صورت قرار گیرد که به سینوسها معروف هستند. اگر سینوس به ریشه دندانهای بالایی نزدیک باشد، ممکن است، به این معنی باشد که استخوان کافی برای حمایت از ایمپلنتهای دندانی وجود ندارد.
راه حل یک روش لیفت سینوس است که شامل اضافه کردن استخوان در زیر فضای سینوس، بالای دندانهای عقب بالایی است. روشهای لیفت سینوس را میتوان در حین کاشت ایمپلنت یا شش ماه قبل از آن انجام داد. این روش معمولاً به میزان از دست دادن استخوان در ناحیه بستگی دارد.
پس از لیفت سینوس، برای چند هفته کمی احساس ناراحتی، تورم و کبودی خواهید داشت و ممکن است نیاز به مرخصی از کار داشته باشید. همچنین ممکن است در هفته بعد از جراحی دچار احتقان سینوس یا خونریزی بینی شوید.
حفظ پشته
بخشی از استخوان فک حفرههایی برای ریشه دندانها دارد که به آن برجستگی آلوئولی میگویند. هنگامی که دندانها برداشته میشوند، استخوان و برجستگی که در آن نشسته بودند به تدریج کوچک میشود. هرچه استخوان بیشتر منقبض شود، قرار دادن ایمپلنت در موقعیت مناسب دشوارتر است.
اگر جراحی ایمپلنت شما بیش از چند ماه پس از استخراج به تعویق افتاد، قرار دادن فیلر استخوان در سوکت(ها) میتواند مفید باشد که به جلوگیری از کوچک شدن شکل پشته کمک میکند.
خطرات ایمپلنت با پودر استخوان چیست ؟
همیشه خطراتی با هر نوع جراحی وجود دارد. دندانپزشک ایمپلنت شما این موارد را با شما در میان میگذارد و به هر سوالی پاسخ خواهد داد. هنگامی که این جراحی توسط یک پزشک متخصص ایمپلنت با تجربه انجام شود، این خطرات نادر هستند.
پس از جراحی فک، بی حسی موقت یا دائمی، تغییر حس لب، دندان و یا زبان ممکن است، رخ دهد که نشانه آسیب عصبی است و نیاز به درمان فوری دارد. علائم شامل احساس عدم کاهش اثرات داروی بیهوشی و یا دورههای درد شدید در لب و فک پایین است. اگر هر یک از علائم را تجربه کردید، در اسرع وقت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت با پودر استخوان چیست؟
دندانپزشک شما راهنماییهای روشنی در مورد نحوه مراقبت از ایمپلنت با پودر استخوان، از جمله دستور العملهای زیر، به شما میدهد. میزان موفقیت زمانی که این جراحی توسط یک دندانپزشک یا جراح آموزش دیده و با تجربه ایمپلنت انجام شود و در صورت رعایت دستور العملهای مراقبتهای بعدی بسیار بالا است.
مدیریت درد
● ناراحتی معمولاً حداقل است و پس از چهار یا پنج روز برطرف میشود. طبق دستورالعمل دندانپزشک، میتوان هرگونه دردی را با استفاده از ایبوپروفن یا مسکنهای دیگر کنترل کرد.
● ممکن است تورم را تجربه کنید که معمولاً پس از دو تا سه روز به اوج خود میرسد و سپس کاهش مییابد. تورم میتواند با کبودی و سفتی یا درد مفاصل فک همراه باشد که با پیروی از دستورالعملهای مراقبتهای بعدی دندانپزشک قابل کنترل است. علاوه بر این ممکن است، خون در بزاق خود پیدا کنید. این طبیعی است و جای نگرانی نیست.
رژیم غذایی و سبک زندگی
● یک هفته بعد از عمل از یک رژیم غذایی نرم استفاده کنید و از جویدن در نزدیکی محل عمل خودداری کنید.
● حداقل به مدت شش ساعت دهان خود را شستشو ندهید و از مصرف نوشیدنی های گرم خودداری کنید. اما نوشیدنیهای سرد خوب هستند.
● برای جلوگیری از تداخل در روند بهبودی، حداقل تا دو هفته پس از جراحی نباید سیگار بکشید. در حالت ایدهآل، به بیماران توصیه میشود که سیگار را به طور کلی ترک کنند. همچنین باید به مدت یک هفته از مصرف الکل تا زمان بهبودی پیوند خودداری کنید.
● در چند روز اول پس از جراحی از انجام فعالیتهای بدنی و از شنا خودداری کنید.
مراقبت از دندانها
● پس از شش ساعت، دهانشویه های آب نمک گرم را شروع کنید که باید چهار تا پنج بار در روز، به مدت پنج روز انجام شود.
● دندانهای خود را طبق معمول تمیز کنید، اما تا زمانی که دندانپزشک به شما دستور نداده روی محل عمل مسواک نزنید. دندانپزشک شما میتواند یک دهانشویه را برای استحمام ناحیه دو بار در روز توصیه کند.
● برای کمک به جلوگیری از بیماری لثه در قرار ملاقاتهای با پزشک منظم باشید. مراحل شدید بیماری لثه میتواند منجر به از دست دادن دندان یا ایمپلنت شود.
● اطمینان حاصل کنید که هر گونه آنتی بیوتیک تجویز شده را طبق دستور مصرف کنید.
هزینه ایمپلنت با پودر استخوان چقدر است؟
هزینه ایمپلنت با پودر استخوان یا تقویت استخوان به نیاز شما بستگی دارد. در طول مشاوره، دندانپزشک شما درمان خاصی را که نیاز دارید تعیین و در مورد هزینه های احتمالی اقدامات ایمپلنت با شما صحبت میکند. سپس آنها برنامه درمانی سفارشی شما را تهیه میکنند و برآورد دقیقی از هزینه ها، زمان بندی، خطرات و مزایای درمان شما ارائه میدهند.
در زمینه ایمپلنت با پودر استخوان، کارهای جالبی از دکتر هانس مولر از دانشگاه فنی دانمارک و دکتر سوفیا لا رسن از دانشگاه کپنهاگ انجام شده است. این تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از پودر استخوان در ایمپلنتهای دندان میتواند منجر به افزایش بیشتری در ثبات و استحکام ایمپلنتها شود. به طور مثال، مطالعات اخیر نشان داده است که ایمپلنت دندان با استفاده از پودر استخوان میتواند باعث افزایش تا ۳۰ درصدی در میزان استحکام و پایداری ایمپلنت شود.
ایمپلنت دندان با استفاده از پودر استخوان
در این مطلب تلاش کردیم در مورد ایمپلنت با پودر استخوان نکاتی را ارائه دهیم. در صورتی که کاندید انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت هستید، حتما به جراح فک و صورت مراجعه کنید. شما میتوانید برای انجام خدمات دندانپزشکی به مطب دکتر مهدی سزاوار، متخصص جراحی فک، صورت و زیبایی، به نشانی میدان ونک، خ گاندی شمالی، ک صانعی شرقی، پلاک ۷، واحد ۲ مراجعه کنید.
برای رزرو وقت و یا پرسش در خصوص انواع جراحی فک و صورت و ایمپلنت دندان به صفحه اینستاگرام دکتر سزاوار به آدرس @drsezavaromfs مراجعه کرده و یا از طریق تلفن تماس ۰۲۱۸۸۷۸۴۱۷۲ – ۰۲۱۸۸۷۸۴۹۶۷ و شماره واتساپ ۰۹۰۲۲۵۴۲۴۴۸ با مطب ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول ایمپلنت با پودر استخوان
- ایمپلنت با پودر استخوان چیست؟ ایمپلنت دندان یک پیچ تیتانیومی است که در استخوان فک قرار میگیرد و جایگزین ریشه دندان میشود. برای اینکه بتوانید از ایمپلنت دندان استفاده کنید، استخوان فک شما باید به اندازه کافی ضخیم باشد تا بتواند آن را پشتیبانی کند. دلایلی وجود دارد که ممکن است استخوان کافی نداشته باشید.
- راه تشخیص نیاز به ایمپلنت با پودر استخوان چیست؟ در طول مشاوره ایمپلنت دندانی، دندانپزشک شما یک ارزیابی بالینی کامل انجام میدهد تا متوجه شود که آیا نیاز به ایمپلنت با پودر استخوان یا تقویت استخوان دارید یا خیر. آنها همچنین ممکن است، یک اسکن سه بعدی برای نشان دادن ضخامت استخوان بگیرند، که در یک اشعه ایکس معمولی قابل مشاهده نیست.
- خطرات ایمپلنت با پودر استخوان چیست؟ هنگامی که این جراحی توسط یک پزشک متخصص ایمپلنت با تجربه انجام شود، این خطرات نادر هستند. پس از جراحی فک، بی حسی موقت یا دائمی، تغییر حس لب، دندان و یا زبان ممکن است، رخ دهد که نشانه آسیب عصبی است و نیاز به درمان فوری دارد. علائم شامل احساس عدم کاهش اثرات داروی بیهوشی و یا دورههای درد شدید در لب و فک پایین است. اگر هر یک از علائم را تجربه کردید، در اسرع وقت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.