شکاف کام و لب یکی از بیماریهای نوزادان است. البته تعداد کمی از نوزادان به این بیماری مبتلا میشوند. به عنوان مثال در آمارهای ایالات متحده یک کودک از هر ۲۸۰۰ کودک به شکاف کام و لب مبتلا هستند. اما در هر صورت احتمال وجود این مشکل در نوزادان وجود دارد.
در این مقاله قصد داریم به توضیحات کاملی در مورد شکاف کام و لب، علتها، عوارض و درمانهای و هزینه عمل شکاف کام بپردازیم. در لیست پایین سوالاتی ارائه شدهاند که در طی مقاله به پاسخ آنها دست پیدا میکنید.
برای مطالعه مقاله ایمپلنت دندان کلیک کنید.
شکاف کام چیست؟
سقف دهان یا کام در هفته ششم تا نهم بارداری رشد میکند. بافتهای سازنده سقف دهان برخی از نوزادان طی این مدت پیوند نمیخورد. به همین دلیل کام نوزادان کامل ساخته نمیشود. این موضوع شکاف کام نوزاد نام دارد. در برخی از نوزادان هر دو قسمت جلویی و انتهایی کام تشکیل نمیشود. اما در برخی از نوزادان تنها در یکی از قسمتهای سقف دهان شکاف وجود خواهد داشت.
شکاف لب چیست؟
لبها در هفته چهارم تا هفتم بارداری شکل میگیرند. با گذشت زمان بارداری، بافتها قسمتهای مختلف صورت و سر نوزاد را میسازند. این بافتها از دو طرف سر به یکدیگر میرسند و قسمتهای مختلف صورت را شکل میدهند.
اگر بافتی که لب را میسازد، قبل از تولد کامل نشود، شکاف لب ایجاد میشود. شکاف لب منجر به باز شدن لب بالایی نوزاد میشود. اندازه شکاف نیز وابسته به عملکرد بافتها دارد. در برخی از نوزادان شکاف کوچک است و در برخی دیگر شکاف لب تا بینی نوزاد نیز میرسد.
برخی از کودکان تنها به شکاف کام مبتلا هستند یا فقط مشکل شکاف لب دارند. اما برخی دیگر از نوزادان هنگام تولد هر دو شکاف را دارند. کودکانی که شکاف کام و لب دارند، نمیتوانند به راحتی شیر بخورند. همچنین ممکن است،مشکل در ادای کلمات، عفونت گوش، کاهش شنوایی و مشکلات رشد دندانها نیز از دیگر مواردی است که برای کودکان دارای شکاف کام و لب هستند به وجود آید.
انواع شکاف دهان
شکافهای دهان به 2 گروه تقسیم میشوند:
- سندرم (30%)
- غیر سندرمی (70%)
شکاف های دهانی سندرومی در بیماران مبتلا به سندرم های مادرزادی شناخته شده یا با ناهنجاری های مادرزادی متعدد وجود دارد. این شکافهای دهانی معمولاً به دلیل ناهنجاریهای کروموزومی و سندرمهای تک ژنی مشخص ایجاد میشوند.
شکافهای غیر سندرومی (منفرد) دهان، آنهایی هستند که در بیماران بدون ناهنجاریهای مرتبط یا تاخیر رشدی وجود دارند. تعدادی از جهشهای ژنی مختلف میتوانند باعث ایجاد فنوتیپ شوند، از جمله جهش برخی از ژنهایی که با شکافهای سندرمی دهان درگیر هستند، که نشان میدهد همپوشانی قابلتوجهی بین شکافهای سندرمی و غیرسندرمی وجود دارد.
شکاف ممکن است از درگیری فقط کام نرم تا شکاف کامل کام نرم و سخت، فرآیند آلوئولی فک بالا و لب متفاوت باشد. خفیفترین شکل آن، ژل دوسویه است.
شکاف کام در تغذیه و رشد گفتار اختلال ایجاد می کند و خطر عفونت گوش را افزایش می دهد. اهداف درمان تضمین تغذیه طبیعی، گفتار و رشد فک و صورت و جلوگیری از تشکیل فیستول است.
مهمترین علتهای ایجاد شکاف کام و لب چیست؟
علت اصلی و دقیق ایجاد شکاف کام ولب ناشناخته است. همانطور که گفته شد، بافت لب و سقف دهان تقریبا در ماه دوم و سوم بارداری ایجاد میشود. اتفاقی که برای نوزادان دارای شکاف کام رخ نمیدهد. محققان و پژوهشگرانی که در این زمینه فعالیت میکنند، معتقدند که ژنتیک مهمترین علت شکاف کام و لب در نوزادان است. البته برخی از عوامل محیطی نیز در ایجاد شکاف بیتأثیر نیست. در ادامه این عوامل را نام میبریم.
- استعمال دخانیات توسط مادر در دوران بارداری
- دیابت مادر
- استفاده از برخی از داروهای خاص هنگام بارداری
- قرار گرفتن در معرض اشعههای خطرناک حین بارداری
- چاقی بیش از حد مادر
- تنگی فک بالا و روشهای درمان
علاوه بر این، چندین سندرم وجود دارد که معمولاً با شکاف کام و لب همراه است. این شرایط ممکن است ویژگیهایی داشته باشند که میتوانند در تصویربرداری قبل از تولد تشخیص داده شوند و میتوان قبل یا بعد از زایمان را با کمک یک مشاور ژنتیک تایید شده توسط هیئت مدیره آزمایش کرد.
- سندرم ون در وود
- سندرم استیکلر
- توالی یا سندرم پیر رابین
- میکروزومی همی صورت
- سندرم گلدنهار
- سندرم داون
- سندرم CHARGE
- 22q و سندرم velocardiofacial
- سندرم دی جورج
- سندرم هیپوپلازی اندام اورو فک پایین
- سندرم اپیتز
خطر عود، یا احتمال اینکه نوزاد آینده نیز شکاف لب یا کام داشته باشد، بسته به سابقه خانوادگی، علت و ناهنجاری های مرتبط می تواند متفاوت باشد. اگر خانواده ای سابقه خانوادگی قبلی نداشته باشد و نوزادی با شکاف بدون علت مشخص داشته باشد، خطر عود بین 2 تا 8 درصد متغیر است.
آیا میتوان شکاف کام و لب را پیش از تولد تشخیص داد؟ علائم وجود شکاف در کام و لب چیست؟
تشخیص شکاف کام و لب از طریق سونوگرافی سه بعدی امکانپذیر است. بنابراین پزشکان به مادران و پدرانی که زمینه ژنتیکی شکاف لب و کام را دارند، این نوع سونوگرافی را توصیه میکنند. یکی از مهمترین نکات در مورد این بیماری ظاهری ، تشخیص و درمان به موقع آن است.
البته در برخی موارد، شکاف کام و لب نوزاد تنها پس از تولد مشخص میشود. در این صورت شکاف موجود در دهان یا لب نوزاد، هر دو طرف صورت او را تحت تأثیر قرار میدهد. البته شکاف کام تأثیر چندانی در ظاهر نوزاد به وجود نمیآورد. اما شکاف لب از لثه بالایی نوزاد آغاز شده و در برخی موارد تا زیر بینی امتداد پیدا میکند.
در برخی موارد، شکاف کام در قسمت انتهایی دهان نوزاد ایجاد شده است. بنابراین ممکن است حتی هنگام زایمان نیز متوجه آن نشوند. این شکافها تنها با بروز علائم مشخص میشوند. علائمی چون مشکل در بلع، صدای تودماغی و عفونت بسیار شدید میتوانند بخاطر وجود شکاف در کام کودک باشند.
آیا شکاف کام و لب عوارضی دارد؟
در قسمتهای قبلی به عوارضی که شکاف کام و لب برای بیمار به دنبال دارد، اشاره کردیم. کودکان وابسته به اندازه و عمق شکاف لب و کامشان با چالشهای مختلفی روبرو میشوند.
● مشکلات تغذیه
تغذیه معمولاً مهمترین نگرانی برای نوزاد مبتلا به شکاف کام است. مکیدن برای کودک مبتلا به شکاف کام دشوار است زیرا سقف دهان به طور کامل تشکیل نشده است. این امر باعث میشود که کودک نتواند مکش کافی برای بیرون کشیدن شیر از شیشه شیر یا سینه معمولی ایجاد کند. ممکن است به نظر برسد که کودک در تغذیه بسیار سخت کار می کند اما در نهایت فقط مقدار بسیار کمی از شیر مادر یا شیر خشک مصرف می کند. وقتی این اتفاق می افتد، وزن نوزاد به درستی افزایش نمی یابد. مشکلات تغذیه با شکاف کام بیشتر رخ می دهد. کودکان مبتلا به شکاف لب معمولاً مشکلی در تغذیه ندارند.
مسائل مربوط به دریافت هوای اضافی و نارسایی بینی (شیر از بینی) نیز ممکن است رخ دهد. با آموزش مناسب، حمایت و حوصله، اکثر نوزادان مبتلا به شکاف کام، تغذیه را به خوبی انجام می دهند. در برخی موارد، پشتیبانی اضافی از یک تیم تغذیه ممکن است توصیه شود. بیمارستان کودکان منابعی دارد که می تواند به تغذیه نوزاد مبتلا به شکاف کام کمک کند.
● عفونت گوش و کم شنوایی
بیماران مبتلا به شکاف کام بیشتر مستعد ابتلا به عفونت گوش هستند. ماهیچه های کام نقش مهمی در تخلیه مایع از گوش داخلی دارند. هنگامی که شکاف کام وجود دارد، این مایع به طور طبیعی تخلیه نمی شود و می تواند عفونی شود.
عفونتهای مکرر میتوانند منجر به کاهش شنوایی شوند، بنابراین بیماران مبتلا به شکاف کام اغلب توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی (متخصص گوش، حلق و بینی) ویزیت میشوند که ممکن است قرار دادن لولههای تهویه در پرده گوش را با جراحی توصیه کند. لوله های گوش می توانند از تجمع مایع جلوگیری کرده و از بروز عفونت گوش و کاهش شنوایی مرتبط با آن جلوگیری کنند. این لوله ها اغلب در زمان ترمیم شکاف لب یا کام قرار می گیرند و ممکن است در صورت لزوم برای حفظ شنوایی طبیعی نیاز به تعویض داشته باشند.
● تاخیر در گفتار و زبان
به دلیل باز شدن سقف دهان و لب، عملکرد ماهیچه ها ممکن است کاهش یابد که می تواند منجر به تاخیر در گفتار یا گفتار غیر طبیعی شود. ارجاع به گفتار درمانگر باید با پزشک کودک در میان گذاشته شود.
گفتار صحیح به عوامل زیادی بستگی دارد، اما شایع ترین مشکلات مربوط به شکاف کام و لب مربوط به مفصل بندی و فرار بینی در حین گفتار است. فرار بینی ممکن است به دلیل کوتاهی کام یا اختلال در عملکرد کام به دلیل مشکلات عضله کام ایجاد شود. بیمارانی که به طور قابل توجهی تحت تأثیر نارسایی کام (که نارسایی ولوفارنکس نیز نامیده می شود) تحت تأثیر قرار گرفته اند، ممکن است نیاز به اقدامات ثانویه داشته باشند و می توانند با هماهنگی برنامه اختلال عملکرد ولوفارنکس درمان شوند.
● بدشکلی زیبایی
همانطور که کودک رشد می کند، ممکن است به دلیل شکاف یا رشد غیر طبیعی صورت، بی نظمی یا عدم تقارن در صورت ایجاد شود.
● ناهماهنگی فک بالا و پایین
برخی از کودکان مبتلا به شکاف کام و لب، فکهایی دارند که با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند، که گاهی منجر به مشکلات جویدن غذا، تراز نامناسب دندانها و حتی آرتریت اولیه مفصل فک میشود.
● مشکلات تنفس از راه بینی
انحراف تیغه بینی در کودکانی که با شکاف لب متولد می شوند، غیرمعمول نیست، مشکلی که می تواند تنفس از هر دو طرف بینی را دشوار کند. سپتوپلاستی، یک روش جراحی که سپتوم را صاف می کند، می تواند به بازیابی راه هوایی بینی کمک کند.
- مشکلات دندانی
در نتیجه ناهنجاری ها، دندان ها ممکن است به طور طبیعی بیرون نیایند و معمولاً نیاز به درمان ارتودنسی است.
- مشکلات عاطفی و رفتاری
ظاهر کودکان با شکاف کام و لب نسبت به دیگر کودکان متفاوت است. به همین دلیل ممکن است زمانی که ارتباط برقرار میکنند و دوست پیدا میکنند، دچار ناراحتی و کاهش اعتماد به نفس شوند. آنها همچنین مدام تحت درمانهای پزشکی قرار دارند. این موضوع نیز در روحیه آنها بیتأثیر نیست.
آیا راهی برای پیشگیری از شکاف کام و لب وجود دارد؟
زمانی که یکی از فرزندان خانواده با شکاف لب و کام متولد میشود، پدر و مادر نگران وجود چنین مشکلی برای فرزندان بعدی نیز هستند. به همین دلیل بسیاری از پدر و مادرها دیگر فرزندی به دنیا نمیآورند. همانطور که گفته شد، علت واضح و مشخصی برای ایجاد بریدگی در دهان پیدا نشده است. دانشمندان احتمال میدهند که این یک مشکل ژنتیکی باشد. اما پیشنهادهایی وجود دارد که ریسک ابتلا به شکاف کام در نوزادان را کاهش میدهد.
اولین پیشنهاد مشاوره ژنتیک است. اگر سابقه ارثی باز بودن کام و دهان در خانواده وجود دارد، حتما پیش از بارداری با پزشک خود مطرح کنید. در صورت نیاز او شما را به مشاوره ژنتیک میفرستد. در این مشاوره میتوان تا حدودی احتمال ابتلا به شکاف لب و کام را تخمین زد.
زمانی که مشکل موروثی را با پزشک مطرح میکنید، احتمالا پزشک ویتامینها و داروهای تقویت کنندهای برای شما تجویز میکند. مصرف آنها میتواند در پیشگیری از بروز این مشکل موثر باشد.
پرهیز از مصرف دخانیات و الکل حین بارداری از دیگر فعالیتهایی است که میتوانید برای پیشگیری از شکاف کام و لب انجام دهید.
رسیدن به وزن مناسب پیش از بارداری و کنترل قند خون از دیگر مواردی هستند که علاوه بر پیشگیری از عارضه در ناحیه کام و لب، برای پیشگیری از بسیاری از مشکلات مادر و نوزاد نیز کاربرد دارند.
آیا درمان شکاف لب و کام نتیجهبخش است؟
این سوال مهمترین سوالی است که برای پدر و مادرهایی که نوزادی با شکاف کام و لب دارند، وجود دارد. بسیاری از نوزادانی که این مشکل را دارند، با استفاده از جراحی توسط متخصص جراحی فک دهان و صورت ، درمان میشوند. روشهای جراحی شکاف تا حدی پیشرفته است که بعد از مدتی هیچ اثری از این شکاف باقی نمیماند. از این جراحی های اضافی حذف شده و بر کاهش هزینه عمل شکاف کام تاثیر میگذارد. البته این موضوع به اندازه و عمق شکاف نیز وابسته است. در برخی از افراد، ممکن است آثاری از زخمها و شکاف روی لب باقی بماند. انتخاب جراح متخصص و حرفهای در این زمینه نیز اهمیت زیادی دارد. .
برنامه درمان شکاف کام و لب چیست؟
پزشک روند درمان نوزادان با شکاف کام و لب را از بعد تولد آغاز میکند. در این روند جراحیها و مراقبتهایی انجام میشود. علاوه بر پزشک، پدر و مادر نیز نقش مهمی در روند درمان و نگهداری از نوزاد دارند. معمولا درمان شکاف مطابق با روند زیر پیش میرود.
- تا قبل از شش هفته به نوزاد در تغذیه کمک میکنند. تست شنوایی و بیماریهای اطفال انجام میشود.
- ۳ تا ۶ ماهگی جراحی ترمیم شکاف لب.
- ۶ تا ۱۲ ماه جراحی ترمیم شکاف کام.
- ۱۸ ماه تا ۵ سال گفتاردرمانی و حل مشکلات ناشی از وجود شکاف کام و لب.
- ۸ تا ۱۲ سال پیوند استخوان برای ترمیم شکافهای موجود در لثه.
- ۱۲ تا ۱۵ سال ارتودنسی و نظارت بر روند رشد فک.
بعد از اتمام روند درمان نیز فرد باید تا سن ۲۱ سالگی که رشد فک کامل میشود، تحت نظر پزشک باشد. البته برنامه بالا به صورت کلی بود. برنامه نسبت به شرایط بیمار و نوع و اندازه شکاف تغییر میکند.
جراحی شکاف کام چند ساعت طول می کشد؟
یکی از سوالات پیرامون این جراحی این است که جراحی شکاف کام چند ساعت طول می کشد؟ جراحی شکاف لب در سن سه ماهگی انجام میشود. این عمل با بیهوشی عمومی انجام میشود. حین عمل شکاف با استفاده از بخیه دوخته و ترمیم میشود.عمل معمولا بین یک الی دو ساعت طول میکشد و نوزاد باید یک یا دو روز در بیمارستان بستری باشد. پزشک یا از بخیه قابل جذب استفاده میکند و یا بخیهها را بعد از چند روز باز میکند. متخصصین حرفهای، زخمها را روی خط لب ایجاد میکنند تا به مرور زمان اثری از آنها باقی نماند.
جراحی سقف دهان، در سن ۶ تا ۱۲ ماهگی انجام میشود. این جراحی نیز با بیهوشی عمومی است. پزشک پارگی در فک بالا ، را میبندد. سپس اقدامات لازم روی عضلات و پوشش سقف دهن را نیز انجام میدهد. زخمهای ناشی از این جراحی داخل دهان است و تأثیری در ظاهر ندارد. عمل ترمیم پارگی کام یک تا دو ساعت طول میکشد و نوزاد تا سه روز در بیمارستان بستری میشود.
ممکن است نوزاد به جراحیهای اضافهای نیز نیاز داشته باشد. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک است. جراحی پیوند استخوان و جراحیهای زیبایی بینی، فک یا لب از جمله جراحیهای اضافی هستند که ممکن است بیمار به آنها نیاز داشته باشد. بنابراین هزینه عمل شکاف کام ممکن است با وجود این جراحی ها افزایش یابد.
روند درمان بعد از عمل جراحی چگونه خواهد بود؟
اگر تشخیص و درمان به موقع انجام شده باشد و نوزاد از بعد تولد تحت نظر پزشک بوده باشد، معمولا با مشکل خاصی مواجه نخواهد بود. اما ممکن است در حین جراحیها یا بعد از آنها نیاز به انجام برخی از کارهای جانبی وجود داشته باشد.
بسیاری از نوزادان با شکاف کام در دوران نوزادی با مشکل بلع و مکیدن مواجه هستند. بنابراین پزشکان باید برای تغذیه به آنها کمک کنند و از روشهای کمکی استفاده کنند.
عفونت گوش و مشکلات شنوایی از دیگر عوارض شکافهاست. بنابراین نوزاد باید تحت نظر متخصص گوش، حلق و بینی نیز قرار گیرد. شنوایی نوزاد باید به صورت مداوم سنجیده شود و در صورت نیاز راهکارهای درمانی ارائه شود.
مراقبتهای دهانی و دندانی از دیگر مواردی است که پدر و مادر باید به آن توجه داشته باشند. نظارت بر روند رشد دندانها، شروع به موقع ارتودنسی و…. از مواردی هستند که در این مرحله باید به آن توجه داشت.
در پایان اگر فرزند شما بخاطر وجود شکاف کام و لب، تکلم ضعیفی دارد، باید به کمک گفتاردرمانی این مشکل را نیز از بین ببرید.
جمعبندی
برای حل مشکل این بیماری باید با پزشکان و متخصصان حرفهای در زمینههای مختلف در ارتباط باشید. در صورتی که بتوانید روند درمان فرزندتان را به خوبی پیش ببرید، میتوانید اطمینان داشته باشید که در سنین بزرگسالی هیچ یک از عوارض شکاف لب و کام برای او باقی نمیماند.
اگر به اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه شکاف لب و کام و همچنین هزینه عمل شکاف کام نیاز دارید، میتوانید به پیج شخصی دکتر مهدی سزاوار مراجعه کنید. تا شما را در زمینه ترمیم شکاف کام و لب کودکان راهنمایی کنند.
سوالات متداول درباره شکاف کام ولب
ترمیم شکاف کام و لب در چه سنی انجام می شود؟
اکثر جراحی ها برای ترمیم شکاف لب در 12 ماه زندگی نوزاد انجام می شود. جراحی برای ترمیم شکاف کام معمولاً در 18 ماه اول انجام می شود. برخی از کودکان برای ترمیم زیبایی نواحی یا رفع مشکلات تنفسی، شنوایی یا گفتار به جراحی های اضافی نیاز دارند.
چه درمان های غیرجراحی به شکاف لب و شکاف کام کمک می کند؟
کودکان اغلب به درمان فراتر از جراحی برای شکاف لب یا کام نیاز دارند. برخی از درمان های دیگر که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی آنها ممکن است استفاده کنند، گفتار درمانی و درمان ارتودنسی است.
چگونه از شکاف لب یا کام در نوزادان جلوگیری کنیم؟
تولد نوزادی با ناهنجاری های مادرزادی مانند شکاف لب یا شکاف کام غیرقابل پیشگیری است. با این حال، می توانید کارهایی را برای کاهش خطر انجام دهید، مانند اجتناب از مصرف سیگار، الکل و برخی داروها.
چشم انداز کودکانی که شکاف لب یا کام دارند چیست؟
اگرچه درمان ممکن است سالها طول بکشد و به چندین عمل جراحی نیاز داشته باشد، اکثر کودکانی که تحت تأثیر این شرایط قرار میگیرند دوران کودکی طبیعی دارند. درمان به بهبود مشکلات گفتار و تغذیه کمک می کند.
آیا شکاف لب یا کام از بین می رود؟
خیر، شکاف کام و لب بدون درمان از بین نمی رود.
نیازهای دندانپزشکی کودکان دارای شکاف لب یا کام چگونه باید برآورده شود؟
به طور کلی نیازهای مراقبت از دندان کودکانی که شکاف دارند مانند سایر کودکان است. با این حال، کودکان مبتلا به شکاف کام و لب ممکن است دندان های از دست رفته، بد شکل یا نامناسب داشته باشند. برخی از توصیه ها عبارتند از:
مراقبت های اولیه از دندان: مانند سایر کودکان، کودکان مبتلا به شکاف کام و لب نیاز به تمیز کردن مناسب، تغذیه مناسب و درمان فلوراید برای داشتن دندان های سالم دارند. تمیز کردن مناسب با یک مسواک کوچک و نرم باید به محض ظاهر شدن دندان ها شروع شود. اگر مسواک نرم کودکان به دلیل شکل متفاوت دهان و دندان ها به اندازه کافی دندان ها را تمیز نکند، ممکن است دندانپزشک یک اسفنج نرم و حاوی دهانشویه روی دسته را برای پاک کردن دندان های کودک توصیه کند. بسیاری از دندانپزشکان توصیه می کنند در صورت وجود مشکل، اولین ویزیت دندانپزشکی در سن 1 سالگی یا زودتر برنامه ریزی شود. مراقبت های روتین دندان می تواند حدود ساعت 3 شروع شود.
مراقبت های ارتودنسی: پس از ظاهر شدن دندان های دائمی، متخصص ارتودنسی می تواند نیازهای کوتاه مدت و بلندمدت دندانی کودک را ارزیابی کند. اکثر کودکان مبتلا به شکاف کام در حدود سن 6 یا 7 سالگی نیاز به گسترش کام دارند. مراقبت های ارتودنسی نیز برای آمادگی برای جراحی فک (جراحی ارتوگناتیک) مورد نیاز است.
مراقبت از پروتز دندان: متخصص پروتز ممکن است یک پل دندانی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته یا دستگاههای مخصوصی به نام «لیفت کام» بسازد تا به بستن بینی از دهان کمک کند تا گفتار عادیتر به نظر برسد. متخصص پروتز درمان را با جراح دهان یا پلاستیک و آسیب شناس گفتار هماهنگ می کند.
آیا شکاف کام ژنتیکی است؟
برخی از مطالعات نشان می دهد که شکاف لب و کام یک جزء ژنتیکی دارند. اگر شما یا همسرتان با شکاف لب یا کام متولد شده اید، شانس شما برای داشتن نوزادی با شکاف حدود 2 تا 8 درصد است. اگر قبلاً فرزندی با شکاف لب یا کام داشته اید، شانس شما برای داشتن فرزند دیگری با این عارضه کمی بیشتر است.