داشتن گونهی برجسته یکی از رازهای زیبایی صورت است. گونههای شل و افتاده شادابی چهره را کمرنگ میکنند. با افزایش سن، بافت های صورت نازک یا سفت تر شده و گونههای صاف، حالتی خموده به چهره میدهد و نقطه کانونی صورت را از چشم به دهان تغییر میدهد. این امر معمولاً باعث کاهش اعتماد به نفس شده و در نتیجه فرد برای داشتن صورتی جوانتر ترغیب به عمل گونهگذاری میشود.
از جمله جراحیهای زیبایی به منظور چاق شدن صورت، گونهگذاری است. متخصصان و جراحان زیبایی، چهار روش برای این عمل زیبایی پیشنهاد میدهند.
دراین مقاله سعی شده است با معرفی، مقایسه و ارائه نکات مهم به سؤالهایی که در خصوص عمل جراحی گونهگذاری در ذهن شماست، پاسخ داده شود.
1-گونهگذاری با استفاده از تزریق ژل
یکی از روشهای گونهگذاری تزریق ژل است. بهترین نوع ژل دارای پایهی اسیدهیالورونیک است. لازم به ذکر است که تمام ژلهای مورد استفاده جراحان سلامت و زیبایی از مادهای طبیعی و غیرحیوانی به نام هیالورونیک اسید تهیه میشود.
هیالورونیک اسید به صورت طبیعی در پوست وجود دارد و به سلولهای پوست در جذب رطوبت کمک میکند و پوست را مرطوب نگه میدارد. ژل براحتی فرورفتگیهای ایجاد شده در پوست بیماران را پر میکند و مدت ماندگاری آن بین 8 ماه تا ۱سال است. در کشور ما در حال حاضر بهترین نوع ژل آنهایی هستند که دارای تأییدیه وزارت بهداشت می باشند.
باید به این نکته توجه کرد دلیل تأکید بر انتخاب بهترین نوع ژل این موضوع است که بدن نسبت به ورود هر بافت خارجی سریع واکنش نشان میدهد، تزریق ژلهایی که از استاندارد لازم برخوردار نباشند به جهت پر کردن گونهها مضر بوده و ممکن است در بعضی افراد واکنش منفی داشته باشد.
گاهی افراد به دلیل اینکه از شکل میانی صورت خود راضی نیستند و یا میخواهند تعادل کلی صورت را اصلاح نمایند، گونهگذاری با استفاده از تزریق ژل را انتخاب میکنند که هم هزینه کمتری نسبت به جراحی گونه میپردازند و هم بدون عوارض به وضعیت مطلوب چهرهی خود دست پیدا میکنند.
2-گونهگذاری با استفاده از تزریق چربی
یکی از بهترین روشها برای گونهگذاری استفاده از چربی بدن خود فرد است. روش کار به این صورت است که توسط دستگاه ساکشن مقداری از بافت چربی که معمولا از ناحیهی شکم، ران و یا حتی ناحیهی اطراف نشیمنگاه بیمار است ، برداشته و از آن جهت پر کردن گونه ها استفاده می شود.این کار در یک مرحله انجام میشود.
بافت برداشته شده در سرما نگهداری میشود و برای مدت یک سال قابل استفاده است.
به بیمار توصیه میشود که برای حصول نتیجه بهتر در طی 3 تا 4 جلسه در طول زمان یک سال مجدداً تزریق چربی را انجام دهد. اغلب با یک نوبت تزریق 10تا30 و گاهی تا 40 درصد، نتیجه مورد نظر حاصل شده و با صلاح دید متخصص زیبایی مرحله بعدی تزریق با رعایت فاصله ی متناسب هر فرد انجام میشود.
این روش با توجه به هزینه کمتری که نسبت به جراحی گونه دارد و به دلیل اینکه از بافت بدن خود بیمار استفاده می شود، نتیجه کاملاً طبیعی به دست میآید و عارضه ی خاصی نداشته و ماندگاری بیشتری دارد.
تزریق چربی بابیهوشی ویا بدون بیهوشی انجام میشود. در روش بدون بیهوشی هر دو ناحیه اهدا کننده چربی و دریافت کننده که همان گونهها هستند بیحسی موضعی صورت میگیرد. چربی خارج شده از قسمت مورد نظر در سانتریفیوژ قرار داده میشود تا مایعات اضافی آن گرفته شود.
حالا چربی خالص سازی شده در گونه بیمار تزریق میشود. ورم بعد از تزریق طبیعی است و درد را میتوان با دارو کنترل کرد.
چربی تزریق شده طی چند ماه حدود 35 درصد توسط بدن جذب شده و باقیمانده چربی که همان 65 درصد است در جای خود باقی میماند.
3-گونهگذاری به وسیله پروتز
یکی از روشهای مطمئن و ماندگار گونهگذاری، کاشت گونه به وسیله پروتز است که دارای سابقه ایمنی طولانی بوده و خیلی به ندرت در زیر پوست حرکت کرده یا دچار عفونت میشود.این روش بهترین روش افزایش اندازه گونه است
داشتن گونههای برجسته و خط فک خوشفرم از مهمترین شاخصههای زیبایی یک چهرهی مطلوب است. گونه گذاری به وسیله پروتز به سه صورت انجام میشود:
- گونهای: این پروتزها مستقیم در استخوان گونه کار گذاشته میشود و برای گونههای صاف و غیربرجسته، فرم بیشتری ایجاد مینمایند.
- زیرگونهای: این پروتزها کمی پایینتر از گونه و در زیر برآمدگی استخوان گونه کاشته میشود تا از دست رفتن حجم گونه که بر اثر پیری صورت ایجاد شده است را برطرف نموده و سبب ایجاد گونههایی برجسته تر شود.
- ترکیبی: گاهی جراح تشخیص میدهد که از هر دو نوع پروتز کاشت گونه که در بالا ذکر شد همزمان و ترکیبی استفاده کند که هم وضعیت استخوان گونه و هم خود گونه را بهبود میبخشد.
رایجترین پروتزهایی که امروزه توسط جراحان زیبایی استفاده میشود اغلب از جنس سیلیکون هستند.
پروتزهای سیلیکونی سازگاری بسیار خوبی با بدن دارند. گونه گذاری با ایجاد شکافهای کوچک در دهان یا زیر پلک در ناحیهی گونه جایگذاری می شوند. بعد از انجام عمل توسط بخیه، شکاف ایجاد شده ترمیم می شود.
بعد از آنکه جراحی پایان یافت، یک پوشش فشرده کننده صورت (گارمنت) باید توسط بیمار پوشیده شود، هم به کاهش ورم کمک میکند و هم پروتز را در جای خود بر روی استخوان گونه ثابت نگه میدارد و مانع حرکت پروتز بین بافتهای نرم صورت میشود.
پس از حدود 10 روز این بخیه ها کشیده یا اینکه در طول دوره درمان جذب میگردند.
اگر گذاشتن گونه همراه با سایر عملهای جراحی پلاستیک صورت مانند: لیفت، رینوپلاستی و دیگرجراحیهای زیبایی صورت انجام گیرد پروتزها به گونه از طریق شکافهای ایجاد شده در صورت وارد قسمت مربوطه میگردد.
پروتز گذاری روشی دائمی برای گونهگذاری محسوب میشود و طول عمر بالایی دارد. نکتهی دیگر اینکه پروتزهای سیلیکونی استفاده شده در این عملها را میتوان در صورت نیاز و یا درخواست بیمار جدا کرد در صورتی که پروتزهای دیگر با بافت طبیعی استخوان ترکیب شده و جزئی از ساختار گونه میشوند.
این جراحی باید توسط متخصص انجام شده و بهتر است تحت بیهوشی کامل صورت گیرد. با توجه به امکانات پیشرفته سیستم های بیهوشی فرد بعد از عمل درد بسیار کمی را احساس میکند.
طول دوران نقاهت این جراحی یک هفته است. در مدتی که دوران نقاهت را بیمار میگذراند بهتر است دهان مرتب با دهان شویه یا آب نمک شست و شو داده شود. مسواک زدن هم با محل بخیه ها اصلا تماسی ندارد و شخص میتواند از مسواک استفاده کند.
جناب دکتر مهدی سزاوار از جراحان مطرح در زمینه گونه گذاری زیبایی می باشند که مهارت و دقت در عملهای انجام شده توسط ایشان کاملاً مشهود است و رضایت صد در صدی بیماران مهر تأییدی بر این امر میباشد.
4- لیفت گونه (midface)
از دیگر روشهایی که امروزه برای زیبایی و گونهگذاری از آن استفاده میشود لیفت گونه است. این کار به دو روش کلاسیک و آندوسکوپی انجام میگردد.
در این عمل از برش لیفت مانکن (پیشانی و ابرو) استفاده می شود و با نخهای غیر قابل جذب، نسوج نرم و چربی گونه ها به محل قبلی خود برگردانده شده و ثابت میگردند. از این روش برای همبندی بخش میانی صورت و اصلاح خط بینی و لب استفاده می شود.
جراح در این روش زیبایی در قسمت شقیقه ها پشت خط رویش مو را برش داده سپس با کارگذاردن وسیلهای بر روی استخوان، در ناحیه گونه، باعث کشیده شدن پوست می شود. برش قسمت مورد نظر نیاز به بخیه دارد و ابزار کارگذاشته شده جهت لیف به مرور زمان تجزیه و حل میشود و گونه لیفت و کشیده باقی میماند.
نکات مهمیکه برای انتخاب روش مناسب جراحی گونهگذاری باید در نظر گرفته شود.
از مزایای تزریق چربی و ژل میتوان به این نکته اشاره کرد که در هر دو روش عمل به صورت سرپایی انجام شده و نیاز به بیهوشی و اتاق عمل ندارد.
ژل نیز که از هیالورونیک اسید یا مایع میان بافتی بدن انسان تشکیل شده بعد از گذشت 9 تا 10 ماه کاملاً جذب میشود.
تزریق فیلر نباید باعث کبودی و تورم شود مگر اینکه در حین تزریق سوزن ناخواسته وارد رگ یا یک منبع خون دهنده شده باشد. در چنین مواردی زیر بافت خونریزی کرده و هماتوم تشکیل میدهد. ولی در حالت طبیعی تورم بسیار کمی دارد. برای دیدن نتیجه یک تا دوماه زمان لازم است.
پروتز گونه از تزریق فیلر بهتر است چون در این روش گونه ها قرینه تر شده و هنگام لمس کردن بسیار طبیعی بوده و مانند استخوان گونه هستند.
با توجه به انواع مختلف پروتز بعضی از آنها سبب پوشش ناحیه استخوان کف چشم و گودی پلک پایین و گروهی دیگر باعث برجستگی گونه به علاوه قوس آن میشوند.
کمتر از یک درصد در عمل گونهگذاری تجمع خون(هماتوم) در ناحیه ی عمل ، عفونت و پس زدن پروتز اتفاق می افتد.
در موارد نادری اعصاب حس ناحیه ی لب بالا و پایین آسیب میبیند و عمل گونهگذاری بر روی حس این نواحی تاثیر میگذارد که به مرور از بین خواهد رفت.
در موارد اندکی نامتقارن بودن پروتزها صورت می گیرد که نیاز به جراحی مجدد دارد.
مراقبتهای بعد از عمل
- بیشتر بیماران بعد از عمل گونهگذاری احساس کشیدگی و کشش در ناحیهی گونه را تجربه میکنند، اما این حالت معمولاً طی یک هفته فروکش میکند.
- رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از عمل جراحی گونه بسیار مهم است و چنانچه جهت کاشت پروتز گونه برشی در دهان ایجاد شده باشد، بیمار مرتب باید از دهانشویه در بازههای زمانی 3 الی 4 ساعته بویژه بعد از مصرف غذا استفاده نماید.
- بعد از جراحی پروتز گونه، دقت در مسواک زدن و فشار نیاوردن بر روی ناحیه ی داخلی دهان بسیار مهم است.
- افراد باید حداقل به مدت 6 الی 8 هفته پس از جراحی پروتز گونه از خوردن غذاهای سفت خودداری نمایند.
- بیمار باید از قرار گرفتن در معرض مستقیم آفتاب و برنزه کرده چه به صورت مصنوعی یا طبیعی حداقل به مدت یک سال پرهیز کند.
- بیمار بعد از جراحی باید به مدت 4 الی 6 هفته از شنا کردن و همینطور قرارگرفتن در وان خودداری نماید.
- داروهای تجویز شده توسط جراح باید مطابق دستور مصرف گردند.
- بیماری که عمل کاشت گونه را انجام داده 6 هفته الی 2 ماه پس از عمل از خوابیدن به روی صورت پرهیز نمایند.
- ممکن است پزشک مربوطه به بیماری که تحت عمل جراحی گونهگذاری قرار گرفته است توصیه کند که از فعالیتهای سخت برای چند هفته اول بعد از عمل پرهیز کند، ولی بیشتر افراد بعد از گذشت 10 روز میتوانند فعالیتهای خود را از سر بگیرند.
منابع :
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/cheek-implant