پوکی استخوان یکی از بیماریهایی است که باعث ضعف در ساختار استخوانهای بدن میشود. این عارضه در استخوانهای فک نیز تأثیر دارد. به همین دلیل امکان ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان مبحثی چالش برانگیز است. پوکی استخوان باعث کاهش تراکم استخوانها میشود و مقاومت آنها را کاهش میدهد. استخوانهایی با تراکم کم شکنندهتر هستند. در این مقاله قصد داریم به صورت کامل در مورد ارتباط ایمپلنتهای دندانی و پوکی استخوان توضیحاتی ارائه دهیم.
ارتباط بین پوکی استخوان و ایمپلنت در چیست؟
امروزه ایمپلنتهای دندانی به عنوان یکی از موثرترین موارد برای جایگزینی دندانهای دائمی حذف شده به شمار میروند. پزشکان باید پیش از انتخاب این متد درمان، شرایط جسمانی بیمار خود را به صورت کامل بررسی کنند. کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان ممکن است چالش برانگیز باشد، اما غیر ممکن نیست. استخوان سالم یکی از فاکتورهای مهم در موفقیت فرآیند کاشت ایمپلنت (Osseointegration) به شمار میرود. به همین دلیل کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان یک تهدید بالقوه به شمار میرود.
حدود ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند. احتمال ابتلای خانمها به خصوص بعد از یائسگی نسبت به آقایان بیشتر است.
آیا افراد مبتلا به پوکی استخوان باید از روشهای دیگر بازسازی دندان استفاده کنند؟
در گذشته پزشکان به دلیل ضعف استخوانها از کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان خودداری میکردند. به همین دلیل بیماران یا درمان نمیشدند یا از پروتزهای بیکیفیت استفاده میکردند. این موضوع باعث اضافه شدن حس کمبود اعتماد به نفس بخاطر ظاهر ناخوشایند دندانها و مشکلات در جویدن و… به درد پوکی استخوان میشد.
اما امروزه کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان نیز مانند افراد سالم انجام میشود. مطالعات نشان داده است که بیماران مبتلا به این عارضه نیز توانستند نتایج خوبی از کاشت ایمپلنت به دست آورند. اطلاعات بیشتر در این رابطه را میتوانید در مقاله سایت wordofmouth.dentsplysirona بخوانید.
موفقیت کاشت ایملپنت برای بیماران با پوکی استخوان به چه فاکتورهایی بستگی دارد؟
استخوانهای زنده توانایی بازسازی مداوم را دارند. به همین دلیل زمانی که بخشی از ایمپلنت داخل استخوان قرار میگیرد، در اطراف آن بافت استخوان تشکیل خواهد شد. این موضوع استحکام و دوام این قطعه را تضمین میکند. بعد از قرار گرفتن ایمپلنت در استخوان فک، هماتوم نیز بعد از بافت استخوان تشکیل میشود و در نهایت استخوان لامل شکل میگیرد. بازسازی استخوان تا مدتی بعد از کاشت ادامه خواهد داشت. به دلیل نقش حیاتی استخوان، باید شرایط کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان به صورت کامل بررسی شود.
ارتباط بین مصرف بیس فسفوناتها و ایمپلنت فک چیست؟
بیس فسفوناتها داروهایی هستند که برای عارضههای مختلف استخوان از جمله سرطانهای متاستاتیک و حتی پوکی استخوان تجویز میشوند. استئونکروز استخوان فک یکی از عارضههایی است که این داروها در موارد نادر ایجاد میکنند. این عارضه باعث مرگ بافت استخوان فک میشود. استخوان دارای بافت زنده است. به همین دلیل برای ادامه حیات به خون نیاز دارد. استئونکروز باعث قطع یا کاهش جریان خون به فک میشود. به همین دلیل سلولهای استخوانی از بین خواهند رفت.
بیس فسفوناتهای خوراکی کمتر از سایر انواع این داروها، استئونکروز استخوان فک ایجاد میکنند. به همین دلیل کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان که از بیس فسفوناتهای خوراکی مصرف میکنند، منعی ندارد. البته این موضوع تنها نکته مورد اهمیت در کاشت نیست ذکراین نکته لازم است که بدانیم امروزه تنها بیسفوسفوناتها.بعنوان عامل ایجاداستئونکروز شناخته نمیشوندواین لفظبه استئونکروز وابسته به داروتغییرنام داده است سایر اقدامات لازم پیش از قرار دادن ایمپلنت عبارتند از؛
- ساختار استخوان فک.
- تراکم استخوان و میزان استحکام آن.
- پیشبینی محل مناسب برای قرارگیری ایمپلنت.
- آماده سازی محل کاشت.
احتمال شکست کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان چقدر است؟
شکست در کاشت یعنی بعد از مدتی ایمپلنت کاشته شده حرکت میکند و لق میشود. این موضوع به دلیل تماس کم بین سطح ایمپلنت و استخوان ایجاد میشود. زمانی که بافت استخوانی اطراف این قطعه به خوبی تشکیل نشود، این مشکل رخ میدهد. البته ایجاد فاصله زمانی طولانی بین آماده سازی تا کاشت ایمپلنت نیز فاکتور دیگری است که باعث کاهش احتمال موفقیت میشود. ریسک شکست در افراد مبتلا به استئونکروز استخوانهای فک بسیار زیاد است. به همین دلیل لازم است بررسیهای دقیقتری در مورد این افراد انجام شود.
بدون شک احتمال موفقیت کاشت در افرادی که استخوانهای محکم با تراکم کافی دارند، بسیار زیاد است. به همین دلیل است که احتمال موفقیت در ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان باید به صورت کامل بررسی شود. طبق مطالعات انجام شده، احتمال موفقیت در بیماران مبتلا به پوکی استخوان اختلاف زیادی با احتمال موفقیت کاشت در افراد سالم ندارد. این دسته از بیماران تنها باید بیشتر تحت مراقبت باشند.
ایمپلنت و پوکی استخوان و مراقبت های بعد از عمل
کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان، به مراقبتهای ویژهای نیاز ندارد. حتی در بسیاری از موارد نیازی به قطع مصرف بیس فسفوناتهای خوراکی در دوره درمان نیست. اما برخی از کارهایی که بیماران باید انجام دهند، عبارتند از؛
- حفظ سلامت دهان و دندانهای مجاور پیش از کاشت.
- رعایت نکات بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت.
- انجام اقدامات لازم برای آمادهسازی محل کاشت (برخی از این اقدامات بر عهده پزشک متخصص است).
- انجام معاینات لازم در بازههای زمانی مشخص.
- استفاده از آنتیبیوتیکها در دوره تعیین شده بعد از کاشت.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله سایت biomedpharmajournal را مطالعه کنید.
پزشک برای کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان چه اقداماتی را باید انجام دهد؟
تا اینجا متوجه شدیم که بیماران مبتلا به پوکی استخوان نیز میتوانند از ایمپلنتهای دندانی استفاده کنند. پزشکان حتی میتوانند با انجام اقدامات مناسب، ریسک شکست را به حداقل برسانند. به عنوان مثال آنها میتوانند ایمپلنتها را به شکل مناسب بسازند تا تراکم کم استخوانها باعث لق شدنشان نشود. آنها همچنین باید با استفاده از توموگرافی به اطلاعات دقیقی در مورد میزان پوکی استخوان در بیمار دست پیدا کنند.
بیماران باید به نکته مهم در این زمینه توجه داشته باشند. نکته اول انتخاب پزشک متخصص است. به یاد داشته باشید که پزشک انتخاب شده برای درمان باید تجربه و دانش کافی در زمینه کاشت ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان را داشته باشد. چنین پزشکی میتواند درمان را با کمترین میزان ریسک انجام دهد.
نکته دوم نیز در مورد ارائه تاریخچه دقیق پزشکی به پزشک است. شما باید هر آنچه در مورد درمانها، سوابق پوکی استخوان و سایر بیماریهای زمینهای خود را با پزشک در میان بگذارید. به یاد داشته باشید که اطلاعات بیشتر در تصمیمگیری صحیح در مورد روش کاشت ایمپلنت به پزشک کمک میکند.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی ایمپلنت برای بیماران با پوکی استخوان پرداختیم و متوجه شدیم که این افراد نیز میتوانند از ایمپلنتهای دندانی استفاده کنند. اما انتخاب پزشک خبره در این زمینه اهمیت بسیاری دارد. دکتر مهدی سزاوار بهترین متخصص ایمپلنت در تهران محسوب میشوند. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی دکتر سزاوار میتوانید ازطریق راههای ارتباطی با ایشان در ارتباط باشید. همچنین میتوانید به صورت تلفنی یا آنلاین برای رزرو وقت مشاوره اقدام کنید.